x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justiţia la secret. CSM vrea să scoată presa şI din tribunale şi din arhive

Justiţia la secret. CSM vrea să scoată presa şI din tribunale şi din arhive

de Valentin Zaschievici    |    21 Mai 2012   •   21:00
Justiţia la secret. CSM vrea să scoată presa şI din tribunale şi din arhive

In vreme ce atentia publica e indreptata spre evenimentele din stratosfera vietii politice, Justitia cauta sa astupe ferestrele prin care mass-media inca putea trage cu coada ochiului la intamplarile din sala de judecata. Pe 17 mai, plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la initiativa Tribunalului Brasov, a sesizat Ministerul Justitiei cu propunerea de stergere sau cenzurare a datelor cu caracter personal de pe portalul instantelor in cazul dosarelor arhivate.

Cu alte cuvinte, odata pronuntata o sentinta definitiva, cauza sa dispara de pe Ecris, ca si cum nici n-ar fi existat vreodata. Astfel, accesul public la istoricul proceselor, curiozitatea legitima legata de argumentele in temeiul carora s-a luat o decizie, se izbeste de un prag descurajant. Motivatia CSM, bazata pe dreptul la protectia datelor cu caracter personal, este copilareasca, atata vreme cat unele instante publica incheieri de sedinta care contin pana sI adresele de domiciliu ale martorilor, nesecretizate.

Dar nu numai fereastra... virtuala cauta sa o inchida unii membri ai Consiliului, ci si arhiva propriu-zisa. Pentru ca in proiectul asa-numitului "Ghid privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media', prea superficial pus in dezbatere publica in raport cu importanta sa, presa este izgonita nu numai din sala de judecata, dar si din arhiva. Ghidul ce urmeaza a fi dezbatut si insusit azi de plenul CSM, blocheaza accesul presei nu numai la rechizitorii sau la documentele cauzelor judecate in sedinta publica, dar sI la dosarele judecate definitiv.

Luand act de aceste tentative evidente de limitare a dreptului la informare, organizatii profesionale precum Active Watch, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Centrul pentru Jurnalism Independent protesteaza fata de modul ocult in care a fost conceput proiectul Ghidului. Totodata, se cere amanarea unei decizii si initierea unor consultari publice reale. Astazi, 22 mai, jurnalistii sunt asteptati, la ora 10:00, in fata sediului CSM pentru a-si manifesta preocuparea fata de consecintele accestor reglementari.

×
Subiecte în articol: observator