x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justitie - DNA a scos trei nume

Justitie - DNA a scos trei nume

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    23 Ian 2006   •   00:00
Justitie - DNA a scos trei nume

Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din justitia ultimelor sapte zile, cand trei demnitari de rang inalt au intrat sub tirul procurorilor si al judecatorilor.

Justitia este inca un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei la Uniunea Europeana. Intr-un efort disperat de a scapa de steguletul rosu al ineficientei in lupta anticoruptie, contra cronometru, autoritatile au relansat lupta cu actiuni spectaculoase. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva care marcheaza principalele evenimente din justitie consemnate in ultimele sapte zile.

In saptamana care tocmai s-a incheiat, trei demnitari de rang inalt au intrat sub tirul procurorilor si al judecatorilor. Dan Ioan Popescu a avut o dubla ipostaza: i s-a blocat, temporar, o parte din avere si vineri a fost chemat la Departamentul National Anticoruptie pentru audieri intr-un dosar penal. Adrian Nastase a avut si el de furca pe doua fronturi, ambele legate de mostenirea matusii Tamara, unul la DNA, celalalt deschis recent la Parchetul General. George Copos este ultimul demnitar pe lista saptamanii, dar cu situatia juridica mai avansata. Dintre cei trei, el este primul si, deocamdata, singurul urmarit penal, potrivit DNA.

ATENTIE LA PROBE! Numai daca enumeri evenimentele, reiese ca DNA este cel care a dat lovitura de imagine. Show-ul mediatic s-a declansat, si semnalul catre Bruxelles pare a fi clar: se face, se munceste, se lupta impotriva marii coruptii. Din cele sase-sapte cazuri de mare coruptie promise de ministrul Justitiei, Monica Macovei, si de seful luptatorilor anticoruptie, Daniel Morar, pana la raportul din mai al Comisiei Europene, deja trei au fost scoase, in primul rand, la rampa judecatii publice. O judecata unde nu tot ce-i legal este si moral. Dincolo de morala, Justitia trebuie sa demonstreze insa incalcarea legilor tarii. Procurorii nu trebuie sa uite ca un raport favorabil in mai, fara obtinerea unor sentinte definitive de condamnare, nu ajuta prea mult Romania sa se integreze in structurile europene, la 1 ianuarie 2007. Ei trebuie sa demonstreze toate acuzatiile formulate impotriva celor pe care ii cerceteaza. Si trebuie sa o faca respectand procedurile, strangand probe beton care sa reziste nu numai unei judecati la instantele nationale, dar si oricarei analize a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

AVERTISMENT. Fara asta risca sa arunce lupta anticoruptie in derizoriu si ideea de justitie la mana factorilor politici. De altfel, chiar si presedintele statului, Traian Basescu, a avertizat cu privire la periculozitatea show-lui mediatic si a criticat etichetarile care incalca prezumtia de nevinovatie. "De cateva zile acuzam, punem etichete. Chiar oamenii politici se reped sa faca acest lucru. Eu cred ca singurii care pot pune eticheta «corupt», «hot», «cinstit» sunt judecatorii. Nu as vrea sa ajungem pana acolo incat acest show chiar sa discrediteze lupta anticoruptie."

NASTASE, BAGAT IN CORZILE DNA SI PG DE MATUSA TAMARA
Fostul premier, Adrian Nastase, a avut de furca, dincolo de problemele de partid, cu doua entitati judiciare: DNA si Parchetul General. Ambele i se trag de la mostenirea matusii Tamara. Dupa trei luni de ancheta in dosarul "Zambaccian", fara sa inceapa urmarirea penala impotriva lui Nastase, procurorii anticoruptie au extins cercetarile si asupra mostenirii, suspectand ca terenul din strada Zambaccian si o parte din imobil ar fi fost cumparate din banii Tamarei. Nastase s-a dus la DNA marti, cu noaptea-n cap, pentru fi audiat in acest dosar. La Parchet, mostenirea matusii Tamara a ajuns sa fie analizata tangential, printr-o lovitura "cu manta". Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a sesizat Parchetul General cu disparitia dosarului ce viza transferul a 400.000 de dolari in contul Danei Nastase, anuntat de banca Creditanstalt in 1999. Procurorii au descins joi la Oficiu, iar Adrian Nastase a contraatacat cu un "certificat de buna purtare" primit de la ONPCSB in decembrie 2004, in care se atesta ca impotriva lui si a sotiei sale nu sunt indicii temeinice privind spalarea de bani. Primele verificari au scos la iveala faptul ca dosarul a disparut cu totul de la Oficiu, ultima oara fiind "vizionat" in februarie 2001, de presedintele institutiei Ioan Melinescu si de plenul ONPCSB. Potrivit fostului sef al institutiei Iulian Dragomir, ultima persoana care a pus mana pe dosar este fostul director Mircea Popescu, cel care "avea dubla calitate de secretar-plen si de arhivar".

DIP, SECHESTRU PE AVERE SI DOSAR LA ANTICORUPTIE
PREMIERA. Pentru prima data, o parte din averea unui demnitar a fost pusa sub sechestru
Liderul PSD, Dan Ioan Popescu a fost personajul principal al unui eveniment-premiera petrecut in justitie lunea trecuta. Dupa ce ani de zile averea nici unui demnitar roman nu a fost luata la puricat, Comisia pentru Cercetarea Averilor, de la instanta suprema, a sechestrat o parte din bunurile deputatului si a sotiei sale, Elena. Motivul: familia politicianului nu ar putea justifica provenienta licita a peste 46 de miliarde de lei, obtinuti in perioada decembrie 2000-decembrie 2004. Cazul este insa abia la inceput, pentru ca situatia averii politicianului va fi dezbatuta intr-un proces civil public. Liderul PSD a catalogat solutia Comisiei drept "100% politica", pe motiv ca nu s-ar fi tinut cont de lege si de actele justificative depuse la dosar. El s-a aratat indignat si de faptul ca a aflat verdictul de la jurnalisti, si nu de la instanta. Pe lista acuzelor s-a aflat si presupusa pensionare pripita a presedintelui Comisiei, judecatorul Mihai Nuca. Aceasta ultima explicatie s-a dovedit eronata deoarece judecatorul mai are inca 13 ani pana la varsta pensionarii. Autosuspendat de la sefia PSD Bucuresti, "pentru a proteja imaginea partidului", Dan Ioan Popescu si-a incheiat saptamana cu o scurta vizita la DNA, in legatura cu privatizarea unei societati din portofoliul ministerului pe care l-a condus pana in decembrie 2004. El nu a putut scapa de asocierea imaginii sale cu DNA, deoarece jurnalistii au fost "convocati" sa-l surprinda la portile institutiei prin SMS-uri trimise de pe numere ale caror posesori nu au putut fi identificati.

COPOS, URMARIT DE DNA PENTRU "LOTERIA"
Ultima bomba lansata din zona luptei anticoruptiei este cea privind cercetarea penala a vicepremierului George Copos pentru fapte ce ar fi fost comise in calitate de om de afaceri. Joi dupa-amiaza a fost lansata neoficial informatia inceperii urmaririi penale impotriva acestuia, afirmandu-se ca i s-ar fi trimis citatie inca de marti. Apoi, cu foarte mare greutate, procurorul-sef al sectiei unde se instrumenteaza acest dosar, magistratul Doru Tulus, ne-a confirmat: "Da, este adevarat. A fost inceputa urmarirea penala. Va pot spune ca este vorba despre o evaziune fiscala, potrivit noii competente a DNA, de peste un milion de euro". Abia spre seara avea sa vina lamurirea, de la purtatorul de cuvant Livia Saplacan. Potrivit acesteia, in dosar cu Copos mai sunt urmariti penal Nicolae Cristea, presedintele Loteriei Nationale, si un actionar de la Ana Electronic, Gilio Giuseppe Roza. Evaziunea fiscala, abuzul, inselaciunea si infractiunile la regimul vamal, prin care statul a fost prejudiciat cu peste un milion de euro, au intrat in competenta DNA din septembrie 2005. Ca si in alte cazuri de pana acum, George Copos a aflat din presa despre punerea lui sub invinuire, afirmand ca nu a primit nici o citatie. S-a declarat nevinovat si netemator cu privire la rezultatul anchetei, vorbind despre acuzatiile formulate la adresa sa ca despre o "gluma". S-a declarat dispus sa se puna la dispozitia DNA, si o va face astazi, la ora 13:00. Copos si-a anuntat intentia de a demisiona din functiile detinute in partid.

×
Subiecte în articol: observator nastase anticorupţie dosar