x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kamala Harris mulţumeşte României şi reafirmă angajamentul SUA de apărare a ţărilor NATO

Kamala Harris mulţumeşte României şi reafirmă angajamentul SUA de apărare a ţărilor NATO

de Alice Petrescu    |    11 Mar 2022   •   17:10
Kamala Harris mulţumeşte României şi reafirmă angajamentul SUA de apărare a ţărilor NATO
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Vicepreşedintele american, Kamala Harris, a mulţumit României, în cursul vizitei la Bucureşti, pentru rolul activ în actuala criză şi pentru primirea de refugiaţi din Ucraina şi a reafirmat angajamentul Statelor Unite privind apărarea Alianţei Nord-Atlantice.

UPDATE "Aş vrea să mă adresez cetăţenilor români, să le mulţumesc din partea Statelor Unite pentru că, sub conducerea preşedintelui Iohannis, România a dat dovadă de o generozitate extraordinară şi a arătat curaj în acest moment. (...) Am văzut că aţi primit refugiaţi şi ştim dificultăţile majore pe care le întâmpinaţi din punct de vedere geografic", a declarat Kamala Harris, în conferinţa de presă organizată împreună cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Am avut o discuţie foarte productivă cu preşedintele României în sensul consolidării parteneriatului bilateral. Mulţumim pentru rolul de conducere exercitat de preşedintele României. Angajamentul Statelor Unite faţă de Articolul 5 al Tratatului NATO este absolut ferm. Noi tratăm cu multă seriozitate acest lucru şi suntem gata să acţionăm; trebuie să fie clar că un atac împotriva unei naţiuni din cadrul NATO este considerat un atac împotriva tuturor ţărilor. Suntem fermi în angajamentul nostru în acest sens. Aşa cum a afirmat şi preşedintele Biden, vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Mă aflu aici pentru a reafirma acest angajament şi pentru a mulţumi poporului român", a adăugat Kamala Harris.

De asemenea, vicepreşedintele SUA a condamnat agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei şi a reafirmat susţinerea pentru suveranitatea acestei ţări. "Susţinem independenţa naţiunilor, în acest caz a Ucrainei. Acţiunile pe care trebuie să le întreprindem ca reacţie la războiul lui Vladimir Putin includ o poziţie puternică a Alianţei Nord-Atlantice pentru susţinerea nevoilor partenerilor noştri. În acest scop şi pentru a demonstra angajamentul Statelor Unite, în ultimele săptămâni am trimis un detaşament combatant de 1.000 de militari, astfel că în total avem o forţă de 2.000 de militari americani, pregătiţi să susţină angajamentul nostru faţă de Alianţa Nord-Atlantică şi faţă de flancul estic", a subliniat Kamala Harris.

UPDATE NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României, a declarat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei declaraţii comune de presă cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti.

Seful statului a mai spus că aliații NATO nu vor „ceda niciun milimetru” și că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii Alianțe.

„Doamna vicepreședinte a reconfirmat în cadrul discuțiilor noastre de astăzi (vineri - n.r.), angajamentul deplin al Statelor Unite ale Americii pentru articolul 5 privind apărarea colectivă al Tratatului de la Washington al NATO. Acest articol cuprinde esența și spiritul NATO și garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii Alianțe. O spun cu foarte mare responsabilitate, NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv, evident, a României”, a precizat Klaus Iohannis.

În plus, Iohannis a mai precizat că un eventual conflict „este un scenariu pe care cu toții dorim să-l evităm”.

„Dar noi, ca aliați, o spun alături de cel mai important partener strategic al nostru, nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce privește respectarea angajamentelor care ne leagă. Am mulțumit pentru aceste garanții de securitate de nezdruncinat, așa cum societatea românească nu a mai beneficiat până acum în istoria noastră și datorită cărora fiecare cetățean al României poate să fie liniștit fără grijă pentru siguranța sa și a familiei sale”, a conchis șeful statului român.

Kamala Harris

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și președintele Klaus Iohannis au discutat, vineri si despre sprijinul de care are nevoie Republica Moldova, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

„Am discutat și despre sprijinul atât de necesar pe care trebuie să îl acordăm Republicii Moldova. Situația în care se află țara vecină este unică, din punctul de vedere al numărului foarte mare de refugiați raportat la cel al populației”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că această presiune se suprapune pe dificultățile de ordin economic sau energetic cărora Republica Moldova este nevoită să le facă față.

UPDATE Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii Kamala Harris a fost primită vineri la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

Oficialul american, Kamala Harris, și președintele Klaus Iohannis  vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunității transatlantice privind adoptarea de noi sancțiuni privind Rusia.

Kamala Harris

Administrația Prezidențială spune că vizita vicepreședintelui Kamala Harris are loc și în contextul împlinirii în acest an a douăzeci și cinci de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral.

UPDATE Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a ajuns vineri la Bucureşti.

Oficialul american a fost întâmpinat la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.Kamala Harris se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis.Ceremonia primirii oficiale va avea loc pe platoul de ceremonii de la Cotroceni.



Klaus Iohannis şi Kamala Harris vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri oficiale, la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.



Întrevederea celor doi oficiali se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat preşedintele Klaus Iohannis şi care au avut loc la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.



"În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia", a precizat Administraţia Prezidenţială.

 

Stire initiala: Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii Kamala Harris vizitează vineri România și va avea o întâlnire la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

Potrivit Adrministrației Prezidențiale, prezența vicepreședintelui Kamala Harris în România reconfirmă soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral și angajamentul ferm al Statelor Unite de a susține securitatea României și a aliaților NATO de pe Flancul Estic și reflectă aprecierea Administrației americane pentru modul în care România a abordat și s-a implicat în contextul amenințărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federației Ruse, precum și în gestionarea fluxurilor de refugiați de la granițe și acordarea de asistență umanitară.

Întrevederea președintelui României cu vicepreședintele Statelor Unite ale Americii vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliați din 11, 18 și 28 februarie, la care a participat Klaus Iohannis și care au avut loc la inițiativa Președintelui Statelor Unite, Joseph R. Biden.

Președintele Klaus Iohannis și vicepreședintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunității transatlantice privind adoptarea de noi sancțiuni privind Rusia.

Administrația Prezidențială susține că vizita vicepreședintelui Kamala Harris are loc și în contextul împlinirii în acest an a douăzeci și cinci de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Kamala Harris