UPDATE. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a transmis, miercuri, 13 ianuarie, procurorului general Gabriela Scutea cererea de urmărire penală încuviințată de președintele Klaus Iohannis privind începerea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu.
„Ministrul Justiţiei i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea de urmărire penală formulată de preşedintele României privindu-l pe Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, fost prim-ministru, pentru faptele ce fac obiectul dosarului nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie. Cererea a fost transmisă în temeiul art. 109 alin. 2 teza întâi din Constituţia României, republicată, precum şi al art. 12, art. 18 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", informează Ministerul Justiţiei.
Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, ministrului Justiției, Stelian Ion, cererea de urmărire penală pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Tăriceanu este acuzat de DNA de luare de mită în perioada în care ocupa funcția de premier.
„Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore", au precizat procurorii.
DNA a mai cerut deschiderea urmăririi penale pe numele lui Tăriceanu și în 7 noiembrie 2018, pentru fapte pe care le-ar fi comis când era senator. Pe 3 iulie 2019, Senatul a respins solicitarea DNA.