x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis, mesaj de 8 martie: Femeile au fost afectate în mod disproporționat de pandemie/ Femeile și fetele sunt adesea primele victime ale crizelor

Klaus Iohannis, mesaj de 8 martie: Femeile au fost afectate în mod disproporționat de pandemie/ Femeile și fetele sunt adesea primele victime ale crizelor

08 Mar 2021   •   09:51
Klaus Iohannis, mesaj de 8 martie: Femeile au fost afectate în mod disproporționat de pandemie/ Femeile și fetele sunt adesea primele victime ale crizelor
Sursa foto: Hepta

Femeile și fetele au fost printre cele mai afectate de criza sanitară generată de COVID-19, iar redresarea societății după pandemie va fi și un test în ceea ce privește drepturile lor și egalitatea de gen, a declarat președintele Klaus Iohanis, într-un mesaj semnat de mai mulți oficiali europeni, cu ocazia zilei de 8 martie.

Anul acesta, Ziua Internațională a Femeii are o semnificație aparte, nu doar pentru că se împlinesc 110 ani de la prima Zi Internațională a Femeii, când peste un milion de femei și bărbați și-au unit forțele și și-au făcut vocea auzită pentru drepturi egale. Ne aflăm, de asemenea, într-un moment de cotitură important în acest an pe 8 martie”, se arată în mesajul comun.

„În ultimul an, multe dintre viețile noastre au fost temporar afectate de cea mai severă criză de sănătate a generației noastre. În timp ce se aflau în fruntea luptei împotriva pandemiei în spitalele și centrele noastre de îngrijire medicală, femeile au fost afectate în mod disproporționat de pandemie, plătind un preț mai mare, atât din punct de vedere economic, cât și social”.

Violența domestică și de gen a crescut, femeile au preluat o pondere mai mare din sarcinile gospodăriei, iar cifrele lunare privind șomajul, potrivit Eurostat, arată că, în timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a crescut de la 6,2% la 7,1% în decembrie 2020, creșterea în rândul femeilor a fost mai semnificativă, de la 6,7 % la 7,9%.

„În următorii ani, trebuie să reconstruim în bine societățile și economiile noastre. Dacă vrem să evoluăm și să prosperăm în lumea post-COVID-19, avem nevoie de o abordare mai incluzivă, care să pună în valoare toate abilitățile, inclusiv pe cele ale femeilor. Cum vom reuși să facem acest lucru? În primul rând, trebui să depășim dezbaterile ideologice din trecut. Egalitatea dintre femei și bărbați este consacrată de articolul 23 din Carta Drepturilor Fundamentale. Acest drept nu este negociabil. Este unul dintre pilonii fundamentali pe care am construit societățile noastre europene. În al doilea rând, mai mult ca oricând trebuie să construim contextul economic adecvat pentru egalitatea de gen”, se mai arată în mesajul semnat de Iohannis, împreună cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

„În al treilea rând, trebuie să ne intensificăm eforturile la nivel internațional. Femeile și fetele sunt adesea primele victime ale crizelor, iar pandemia de COVID-19 nu a făcut excepție. Criza de sănătate severă a expus poziția vulnerabilă a fetelor și a femeilor în multe părți ale lumii, în special în statele fragile și în cele afectate de conflicte”, potrivit mesajului.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Alexander De Croo, premierul Belgiei, Kaja Kallas, premierul Estoniei, Sanna Marin, premierul Finlandei, Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei, Micheal Martin, premierul Irlandei, Xavier Bettel, premierul Luxemburgului, Pedro Sanchez, premierul Spaniei, Stefan Lofven, premierul Suediei și Klaus Iohannis, președintele României, au semnat un editorial trimis către Financial Times, Politico Europe, The Guardian și în câte o publicație națională a semnatarilor.
 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis 8 martie