x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis susţine necesitatea construirii unei autostrăzi care să lege Moldova de Bucureşti

Klaus Iohannis susţine necesitatea construirii unei autostrăzi care să lege Moldova de Bucureşti

01 Oct 2018   •   12:52
Klaus Iohannis susţine necesitatea construirii unei autostrăzi care să lege Moldova de Bucureşti

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut luni, la Iaşi, necesitatea construirii unei autostrăzi care să lege Moldova de Bucureşti. 

El a declarat, cu prilejul deschiderii anului universitar, că "dincolo de educaţie, pentru a-şi valorifica întregul său potenţial, Iaşiul are o mare nevoie şi de infrastructura care să îl transforme într-un important oraş european". 

"O autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua pan-europeană de autostrăzi este de aceea absolut necesară. Neglijarea infrastructurii deja existente trebuie să înceteze. Este inadmisibil ca distanţa Bucureşti-Iaşi să fie străbătută cu trenul în aproximativ şase ore şi jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani. Toate aceste elemente, predictibilitate legislativă, o viziune de lungă durată în educaţie şi în cercetare, investiţii susţinute pentru acoperirea deficitului de infrastructură pot contribui decisiv la recâştigarea de către Iaşi a rolului său istoric de capitală regională şi pol european de dezvoltare", a afirmat Iohannis. 

În acelaşi timp, şeful statului a subliniat că România face paşi în spate în materie de inovare şi cercetare. 

"Timpurile se schimbă şi, în mod normal, ar trebui să fim pregătiţi să le facem faţă. Din nefericire, realitatea ne demonstrează că nu suntem. Spre exemplu, în domeniul cercetării şi inovării se fac paşi înapoi prin modificări care riscă să blocheze performanţa şi creşterea competitivităţii economice cu impact negativ pe termen lung asupra bunăstării sociale. Instabilitatea legislativă şi lipsa unei direcţii clare în educaţie m-au determinat să lansez proiectul 'România educată' ale cărui concluzii vor fi prezentate public în curând. Sunt rodul a peste doi ani de consultări, discuţii şi dezbateri care au adus laolaltă principalii actori din educaţie", a mai spus preşedintele. 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, luni, la deschiderea anului universitar din centrul academic Iaşi. El a răspuns unei invitaţii venite din partea Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi, care a marcat şi împlinirea a 205 ani de când Gheorghe Asachi înfiinţa prima clasă de ingineri hotarnici cu predare în limba română. 

La evenimentul care a avut loc la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" au fost prezenţi membrii comunităţilor academice, profesori şi studenţi de la toate cele cinci universităţi de stat din Iaşi. AGERPRES 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis