x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis participă luni și marți la al treilea Summit UE-CELAC

Klaus Iohannis participă luni și marți la al treilea Summit UE-CELAC

de Redacția Jurnalul    |    14 Iul 2023   •   20:15
Klaus Iohannis participă luni și marți la al treilea Summit UE-CELAC

Președintele Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 iulie 2023, la Bruxelles, la al treilea Summit Uniunea Europeană & Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (UE-CELAC).

La reuniune vor participa șefii de state și de guverne din cele două regiuni.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Summitul are ca scop principal relansarea parteneriatului dintre UE-CELAC, în contextul evoluțiilor geopolitice internaționale complexe influențate inclusiv de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Parteneriatul reînnoit se va axa în mod prioritar pe conectivitate sustenabilă, sprijinirea tranziției verzi și a digitalizării, creșterea rezilienței lanțurilor valorice de pe cele două continente, reafirmarea importanței multilateralismului, a principiilor Cartei ONU, a bunei guvernanțe și a valorilor democratice”, se arată în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis va exprima sprijinul României pentru obiectivul major al Uniunii Europene de a relansa parteneriatul cu regiunea Americii Latine și Caraibilor.

„Președintele Klaus Iohannis va susține importanța cooperării UE-CELAC pentru gestionarea noilor provocări globale, a crizelor complexe cu care se confruntă ambele regiuni, dar și a noilor oportunități de dezvoltare care pot fi fructificate printr-o cooperare mai aprofundată. De asemenea, Președintele României va arăta că angajamentul activ al țării noastre pentru cooperarea mai strânsă dintre cele două zone a fost reconfirmat în toate întâlnirile pe care le-a avut cu omologii săi, cu prilejul vizitelor întreprinse în Brazilia, Chile și Argentina în luna aprilie a acestui an, în cadrul cărora a abordat prioritar pregătirile reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles”, mai transmite Administrația Prezidențială.

Șeful statului va participa și la masa rotundă cu tema „Combaterea schimbărilor climatice: spre o tranziție echitabilă și durabilă”.

Înființată în 2011, Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC) este un bloc regional latino-american cu caracter predominant politic, proiectat să aprofundeze procesul de integrare regională al celor 33 de state membre. Reuniunile anterioare UE-CELAC la cel mai înalt nivel au avut loc în 2013 și 2015.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis ue celac