x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Krokodil", un drog cu efecte devastatoare care se răspândeşte din Rusia în restul Europei

"Krokodil", un drog cu efecte devastatoare care se răspândeşte din Rusia în restul Europei

19 Oct 2011   •   17:50
"Krokodil", un drog cu efecte devastatoare care se răspândeşte din Rusia în restul Europei

Dupa ce a facut ravagii in Rusia, drogul numit "Krokodil", o substanta psihoactiva cu dezomorfina ca element activ, incepe sa fie consumat si in Europa. Primele cazuri din afara Rusiei au fost semnalate in Germania, existand suspiciunea ca drogul se raspandeste si printre consumatorii din Europa de Est.

Drogul a fost denumit "Krokodil" din cauza plagilor care raman pe piele dupa injectare. In cazul in care se rateaza vena din prima incercare, substanta face ca pielea sa se necrozeze, capatand aspectul solzos al corcodililor.

Efectele asupra consumatorilor sunt cumplite. Au existat cazuri in care utilizatorii au murit de la prima injectare. Drogul are efect si asupra muschiilor utilizatorilor, care incep sa se atrofieze. De asemenea, oasele devin mai fragile din cauza consumului.

Specialistii spun ca un dependent de "Krokodil" se mai poate astepta la trei ani de viata, in cazul unui consum constant. Cei 100.000 de dependenti recunoscuti din Rusia, de la aparitia drogului in 2002, traiesc in medie un an, dupa ce devin dependenti.

Tratamentul in cazul dependentilor este si el unul anevoios. Daca la un dependent de heroina, durerile fizice cauzate de privarea de drog dureaza in medie 10 zile, in cazul drogului "Krokodil" acestea tin mai bine de o luna.

Ceea ce este periculos la "Krokodil" este faptul ca drogul poate fi facut in casa, chiar de catre utilizatori. Pe strazi poate fi gasit la un pret de cativa euro - de 20 de ori mai ieftin ca heroina.

In Germania, insa, drogul a fost vandut ca heroina unor consumatori din Bochum, care au ajuns ulterior la spital dupa ce s-au trezit cu pielea necrozata.

"Avem cunostinta de astfel de cazuri in toata Germania. Nu este ceva izolat", a declarat purtatorul de cuvant al politiei din Bochum, Axel Pütter.

Elementul activ al drogului, dezomorfina, a fost inventat in anii '30, in SUA, in incercarea de a se gasi un substitut al morfinei care sa nu dea o dependenta atat de puternica. Pentru fabricarea drogului, utilizatorii folosesc codeina, care se poate cumpara din farmaciile din Rusia fara reteta medicala.

Codeina este amestecata apoi cu benzina, iod si fosfor (de obicei luat de la capetele betelor de chibrit).
In Rusia au existat numeroase cazuri in care dependentilor a trebui sa le fie amputate fie mainile, fie picioarele pentru ca acestea se necrozasera din cauza drogului.

In Romania nu s-au semnalat cazuri de consum de "Krokodil". Consumatorii de la noi, insa, sunt cunoscuti pentru usurinta cu care adopta noile substante psihoactive, lucru dovedit in cazul asa ziselor "etnobotanice".

Daca la inceputul anului 2008, consumul de etnobotanice in Romania era practic inexistent, in 2010, Romania era deja pe locul patru in UE la numarul de comenzi online de "etnobotanice".

×
Subiecte în articol: etnobotanice krokodil dezomorfina