x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La pieţe volante

La pieţe volante

de Monica Andrei Capatos    |    23 Aug 2008   •   00:00
La pieţe volante
Sursa foto: Viorel Lazarescu/

BUCUREŞTI ● Concuren'ş cu hipermarketurile
Bucureştenii pot cumpăra de astăzi produse naturale şi mai ieftine din trei pieţe volante amplasate în Capitală. Astfel, se încearcă aducerea în pieţe a producătorilor adevăraţi, fiind eliminaţi intermediarii.



BUCUREŞTI ● Concuren'ş cu hipermarketurile
Bucureştenii pot cumpăra de astăzi produse naturale şi mai ieftine din trei pieţe volante amplasate în Capitală. Astfel, se încearcă aducerea în pieţe a producătorilor adevăraţi, fiind eliminaţi intermediarii.

Mafia pieţelor este un subiect despre care s-a scris mult, dar nu s-a făcut mai nimic. Intermediarii confiscă marfa adevăraţilor producători la preţuri de nimic şi o revînd pe sume mult mai mari. În supermarketuri situaţia este asemănătoare, produsele fiind aduse în marea lor majoritate din export. Pieţele volante, aprovizionate direct de la producători, ar putea fi o alternativă, un program pilot fiind demarat de Primăria Capitalei în colaborare Federaţia Producătorilor Agricoli din România. Primele trei astfel de amplasamente vor fi deschise astăzi în Bucureşti.

Doritorii îşi pot face piaţa în fiecare sîmbătă între orele 6:00 şi 20:00 putînd alege fie Strada Drumul Săbăreni din Sectorul 6 (la capătul Căii Giuleşti), fie Strada Edgar Quinet, între Academiei şi fîntîna de la Universitate, fie Bulevardul Unirii, între arterele Mircea Vodă şi Nerva Traian, circulaţia fiind restricţionată doar pe o bandă. Bucureştenii pot cumpăra legume proaspete şi conservate, fructe de livadă şi de pădure, miere, produse tradiţionale şi meşteşugăreşti.
"Preţurile o să scadă cu 10% faţă de costurile din pieţele obişnuite şi hipermarketuri, deoarece marfa provine direct de la producător", a spus primarul Sorin Oprescu.

FĂRĂ INTERMEDIARI. Fiecare piaţă ţărănească va avea 20 de standuri cu cîntare, iar Primăria Capitalei va asigura accesul la utilităţi – energie electrică, apă, spaţii de depozitare.  

"Sîntem persecutaţi de grupuri de interese. Am ajuns să fim ghidonaţi de supermarketuri şi sper ca aceste pieţe volante să deschidă apetitul cumpărătorilor spre producătorii direcţi. Această acţiune este coordonată de Agrostar – Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Olt, din bazinele agricole renumite prin producerea legumelor proaspete. Vom avea o alternativă la hipermarketuri, la centrele comerciale, la intermediari. După mulţi ani, producătorii noştri încearcă să dezvolte piaţa cu produsele tradiţionale", a spus Ştefan Nicolae, preşedinte  Agrostar.
Prima discuţie pe această temă a apărut în luna iunie, cînd Sorin Oprescu s-a întîlnit cu ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, şi preşedintele Agrostar, pentru a discuta despre combaterea speculei în pieţe şi scăderea preţurilor la produsele agroalimentare.

×
Subiecte în articol: observator