x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Lagarul SIDA" din Ramnicu-Valcea

"Lagarul SIDA" din Ramnicu-Valcea

de Alexandra Chivu    |    05 Dec 2006   •   00:00
"Lagarul SIDA" din Ramnicu-Valcea

"Ocupatia: pensie de boala." Singuri, neintelesi si izolati. Nascuti dintr-un neam infectat, viata lor a fost vanduta HIV-ului. Treziti cu sangele violat de virusul mortii, se osifica, se pierd, raman niste dare si apoi chip de poze. Mii de copii sunt "prizonieri" in "Lagarul SIDA". Ceilalti au inchis ochii. Alungati ca niste paduchiosi, blestematii cred ca HIV-ul moare de mana iubirii. E chinul lui "sero+". "Cand cresti mare vei fi…" e parola normalilor. A lor e tainuita intre patru blani. SIDA. Jurnalul National prezinta o fila trista din jurnalul lui seropozitiv. Nu da mai departe.

HIV-ul nu se ia prin zambet si nici prin atingerea degetelor. Dar multi nu stiu. De ziua lor, din intamplare zi nationala a natiei de romanas, au cam fost uitati. Fara manifestari triste, s-a spus. Era totusi un 1 Decembrie marcat de Ziua Mondiala de lupta anti HIV-SIDA, in care ei si-au urlat inca o data disperarea. Ascunsi si raniti de rautatea celor din jur, stau retrasi intr-o sectie de spital, unde zilele sunt numarate. La fel si kilogramele. Stii… Un copil infectat cu HIV pierde si 10 kilograme pe luna. Doctorii spun ca i se umfla ganglionii si ca febra corpului creste mereu si nu e doborata de nici un medicament. Si mai spun ca ajung piele si os si o raceala banala poate aduce sfarsitul. La sfarsitul fiecarei fraze se adauga: nejustificat, inexplicabil. Dar groaza nu e asta. "Traiesc cam 10-12 ani. Cam atat rezista imunitatea lor. In toate cazurile, verdictul e acelasi", spune Cristina Gandacioiu, medic coordonator la Compartimentul de Promovare a Sanatatii din SJU Valcea.

Lotul ghinionistilor
Cele mai recente rapoarte arata ca 80% dintre bolnavii de SIDA din Romania sunt copii si adolescenti. Peste 3.700 de micuti au decedat, sunt stersi din evidente. Si au murit lipsindu-le multe, privati de tot. Majoritatea au facut parte din lotul ghinionistilor din cruntul 1989. "Unii s-au nascut din mame bolnave deja. Cei mai multi au capatat virusul in spitale, prin seringile refolosite sau prin instrumentele de la stomatolog. Acum, SIDA se transmite prin contacte sexuale neprotejate si prin drogarea in grup", a mai adaugat Cristina Gandacioiu. Statisticile, prea putin scoase la vedere, confirma si ele ca cei mai multi au fost infectati la sfarsitul anilor ’80 prin intermediul transfuziilor cu sange netestat HIV, prin reutilizarea acelor de seringa sau sterilizarea defectuoasa a acestora. In perioada respectiva (1987-1990) se practicau in mod obisnuit asa-numitele "transfuzii de lux". Transfuziile erau facute copiilor subnutriti si care aveau probleme de rezistenta scazuta. Astfel se explica si incidenta mare a infectiei HIV in randul copiilor abandonati sau proveniti din familii sarace.

Belsugul de indiferenta alunga remisiunea
La Valcea, vreo 72 de oameni cu SIDA stau pititi. Le e teama si rusine sa-si scoata ochii la lumina, pentru ca sunt intunecati de lehamitea semenilor haini. Nimeni nu mai stie cat au de trait. Sunt aratati cu degetul: "Au SIDA!" si nu sunt acceptati. "Este nevoie de formarea unei atitudini. Vorbim aici de discriminarea care incepe de la salile de clasa, asistenta medicala si care se termina cu angajarea la diferite locuri de munca", spune medicul Gandacioiu. Le este si lor clar ca nu pot fi vindecati. Nu s-a descoperit minunea salvatoare. Azi exista numai tratamente care sa mentina o stare. SIDA e sora cu cancerul.

GLOBUL HIV-ULUI
In lume exista la ora actuala 38,6 milioane de bolnavi de SIDA. In iunie 2006, in Romania erau diagnosticate 11.352 de persoane cu maladia secolului. Crunt este ca 7.169 sunt copii fara nici o vina. La nivel national, numai 384 de persoane au intrat in remisiune. Statisticile OMS arata ca pe plan mondial numarul bolnavilor cu HIV a crescut de 20 de ori.

Jurnalul unui seropozitiv

Am patruns intr-un fel de sanctuar al lor, al celor sero+. Haituiti de lumea nestiutoare, acolo ei leaga amicitii pana la sfarsitul clipei. Marturiile pietrifica.

Un tanar din Mehedinti a preferat sa se ascunda sub un pseudonim "sero_poz", dar il cheama Alin. E constant trist si are nevoie de caldura. In cuvintele lui esenta virusata da lumea peste cap. La rugamintea reporterilor JN, Alin a pus la dispozitie o fila din jurnalul sau:

"Sunt infectat de multi ani, cel mai mult duc lipsa unui prieten. Ma simt singur de multe ori. Pot spune ca este foarte greu din punct de vedere financiar. Beneficiez de o pensie de handicap in valoare de 158 de lei si o alocatie de hrana in valoare de 9 lei pe zi. Cati dintre dumneavoastra v-ati putea descurca atunci cand trebuie platite intretinerea, curentul, cablul, medicamentele (nu sunt gratuite decat cele specifice bolii HIV), plus hrana care trebuie sa fie adecvata? Nu mai vorbesc despre imbracaminte, produse de curatat-dezinfectat. Se presupune ca am luat SIDA de la o femeie in 1992. Aveam 14 ani. Era o prostituata, dar asta am dedus cand eram mai mare. Apoi ea a recunoscut. S-a schimbat totul si nimic. Adica la 18 ani, cand am aflat, desi traiam cu ea, mi-am dat seama ca ceva nu va fi OK cu viata mea. Mi-am pastrat integritatea psihologica. Acum sunt casatorit. Pe cei din jur ii privesc cu dragoste si intelegere si iertare. Tratamentele sunt destul de chinuitoare. Iau Kaletra si Combivir de doi ani. Simt ca totul imi miroase a medicamente, dar trebuie sa le suport. Acestea ma tin in viata. A trebuit sa renunt la normalitate, la cotidian, la sperante poate. Nu am un job, pentru ca nu mai pot munci. Nu mi-e frica de moarte, ci din contra. Sotia mea spunea ca, daca asta ar fi ultima zi din viata ei, s-ar distra. Eu as alege insa sa fac dragoste cu ea. Neprotejat, in dorinta de a o lasa insarcinata. Eu m-am abtinut. De ce? Pentru ca nu cred in moarte!"

×
Subiecte în articol: observator sida