x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tokes: Nu mai simt nicio onoare pentru ce am luptat la Timişoara

Tokes: Nu mai simt nicio onoare pentru ce am luptat la Timişoara

16 Aug 2013   •   19:50
Tokes: Nu mai simt nicio onoare pentru ce am luptat la Timişoara

Eurodeputatul român Laszlo Tokes a exprimat nemulţumire în legătură cu propunerea de retragere a distincţiei "Steaua României", denunţând acţiuni de "instigare" şi afirmând că România prezintă "unele semne ale unui regim dictatorial", informează mediafax.ro.

Laszlo Tokes a catalogat propunerea de retragere a distincţiei "Steaua României" drept o tentativă de a fi lipsit de libertatea de exprimare.

"Acţiunile de instigare au început să îşi facă efectul, România prezintă unele semne ale unui regim dictatorial. Nu mai simt nicio onoare pentru ce am luptat la Timişoara. Această propunere mi-a rănit demnitatea umană", a declarat Tokes pentru presa ungară, conform MTI.

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut, vineri, retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu "Steaua României".

Într-o rezoluţie adoptată vineri, la finalul lucrărilor celei de a XI-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului şi dată publicităţii de preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, participanţii din ţară şi reprezentanţii comunităţilor româneşti care trăiesc în afara frontierelor României au solicitat, printre altele, ca "extremiştilor" maghiari care "luptă prin toate mijloacele" împotriva ţării şi a românilor să le fie retrase distrincţiile care le-au fost acordate de statul român.

"Cerem ca extremiştilor maghiari din România, cărora li s-au acordat distincţii ale statului român, să le fie retrase aceste distincţii. Şi aici facem o referire directă la Laszlo Tokes. Nu este posibil ca acest extremist maghiar, care luptă prin toate mijloacele împotriva României şi românilor, să fie decorat cu Steaua României. Această distincţie trebuie să-i fie retrasă şi facem apel la Administraţia Prezidenţială, în numele tuturor participanţilor la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, să-i fie retrasă această distincţie lui Laszlo Tokes", se arată în rezoluţia citată.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

"Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud", declara Laszlo Tokes, în prezenţa premierului Ungariei. Laszlo Tokes mai spunea că Băile Tuşnad, unde s-a desfăşurat Universitatea de Vară "Balvanyos", reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita) că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".

"Am început din păcate de puţină vreme politica de redobândire a românismului în afara frontierelor. Nu avem în intenţiile noastre nimic de genul celor nefericit susţinute din păcate de un cetăţean român care nu-şi merită calitatea de cetăţean român. Este acela care mai zilele trecute cerea ca Transilvania să fie pusă sub protectorat", spunea Băsescu.

El adăuga că "probabil" va trebui analizat dacă un cetăţean român poate avea un astfel de comportament. 

×
Subiecte în articol: laszlo tokes steaua romaniei