x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Laureat al premiului Nobel pentru pace, lordul Davin Trimble va ţine o conferinţă la Iaşi

Laureat al premiului Nobel pentru pace, lordul Davin Trimble va ţine o conferinţă la Iaşi

de Cristinel C. Popa    |    28 Mai 2013   •   12:29
Laureat al premiului Nobel pentru pace, lordul Davin Trimble va ţine o conferinţă la Iaşi

Evenimentul are loc în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei.

Pe 15 iunie, lordul David Trimble, va susţine conferinţa “Cugetările unui  Laureat al Premiului Nobel” (“A Peace Laureate Reflects”) în cadrul manifestărilor incluse în calendarul Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE). Alocuţiunea va fi ţinută la Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi. Este cea de-a doua vizită a Lordului David Trimble în România, după cea efectuată la începutul anilor ‘90, în Bucureşti. “Conferinţa Lordului David Trimble va deschide Secţiunea Conferinţelor Motivaţionale din cadrul FIE şi va fi urmată de conferinţa “Învăţăturile înalte” în Iaşi - oras al “inteligenţei românesti”, susţinută de  prof.dr. univ. Ion Toderaşcu, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”  şi de conferinţa “Arta în Viaţă. Viaţa în Artă” susţinută de mezzo-soprana Viorica Cortez (sosită din străinătate şi care va susţine şi un concert – n.red.), tenorul Călin Brătescu şi violonistul Remus Azoiţei (20 iunie), cu participarea personalităţilor din domeniul artelor spectacolului, a tinerilor artişti, a studenţilor şi a profesorilor”, a spus Florin Mindirigiu, directorul FIE.

A pus capăt războiului civil din Irlanda de Nord


Lordul David Trimble face parte din galeria marilor personalităţi politice ale lumii. El a primit premiul pentru pace în 1998. “Primul Nobel pentru Pace a fost decernat în 1901, iar printre numele marcante laureate s-au numărat, de-a lungul timpului: Theodore Roosevelt (1906), Maica Tereza (1979), Lech Valesa (1983), Elie Wiesel (1986), Mihail Gorbaciov (1990), Barack Obama (2009). Personalitate politică de prestigiu, David Trimble este cunoscut în lumea întreagă datorită eforturilor sale diplomatice care au condus la încheierea Acordului de la Belfast (10 aprilie 1998) între guvernele britanic şi irlandez, moment de referinţă în instaurarea procesului de pace în Irlanda de Nord. Abilităţile sale de negociere au pus capăt războiului civil din Irlanda de Nord dintre unionişti şi naţionalişti, un conflict adâncit în timp şi care părea fără sfârşit. Decizia sa istorică de a angaja un dialog constructiv cu liderii naţionalişti l-a condus nu numai către un succes diplomatic notabil, ci şi către desemnarea ca laureat al Premiului Nobel pentru Pace”, se arată în prezentarea făcută de organizatorii Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE).

În cadrul Galei FIE se vor acorda zece distincţii pentru domenii ca  ştiinţific, tehnic, medical, cercetare, cultural-artistic

Distincţia pentru pace (primită de de Lordul Trimble) este una din cele cinci instituite prin testament de inventatorul şi industriaşul suedez Alfred Nobel. Laureatul Nobel va participa în calitate de invitat special şi la Gala FIE ce va avea loc la Teatrul Naţional “V. Alecsandri” din Iaşi. “Manifestarea va reuni peste 500 de personalităţi din ţară şi din străinătate. În cadrul Galei FIE se vor acorda 10 distincţii (pentru activitatea în domeniul ştiinţific, tehnic, medical, cultural-artistic, cercetare, pentru implicarea în comunitate şi responsabilitate socială şi marele premiu FIE, acordat unei personalităţi, pentru întreaga activitate)”, a mai spus Florin Mindirigiu, directorul FIE.

×