x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Le Monde: "Popeye marinarul" îşi salvează din nou scaunul

Le Monde: "Popeye marinarul" îşi salvează din nou scaunul

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    31 Iul 2012   •   15:20
Le Monde: "Popeye marinarul" îşi salvează din nou scaunul

Presa straina ramane preocupata de evolutiile politicii romanesti, incercand sa ofere explicatii pentru rezultatele inregistrate la votul de duminica, din cadrul referendumului pentru destituirea presedintelui Traian Basescu.

Cotidianul francez Le Monde titreaza, marti:"Popeye marinarul isi salveaza din nou scaunul" un articol in care anunta ca "presedintele roman de centru-dreapta a scapat la limita de destituire", reamintind, in context, ca "adversarii sai liberali si socialisti l-au supranumit 'Scorpionul', iar concetatenii sai 'Popeye marinarul'".

Pentru Le Monde, "presedintele, pe care o parte a presei apropiata de Guvern nu ezita sa-l compare cu fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu, pare un miracol. La 60 de ani, a supravietuit deja unui referendum de demitere in 2007 si procesului de realegere in 2009". In descrierea Le Monde, Basescu este "impulsiv si provocator", fapt pentru care si-a atras multe critici. "Fostul capitan de vas nu s-a vindecat", subliniaza cotidianul francez.

"Provenit din Partidul Comunist, ca imensa majoritate a clasei politice romanesti, Traian Basescu este primul care a condamnat oficial crimele Partidului Comunist, intr-un discurs rostit in Parlament in 2006. Anumiti diplomati externi au salutat angajamentul sau pentru consolidarea independentei justitiei. Opozantii sai, din contra, ii reproseaza ca si-a depasit atributiile si ca s-a implicat prea direct in politica, in loc sa se cantoneze in rolul sau de mediator pe care il ofera Constitutia.

"Paris Hilton din Carpati"
"Desi a reusit sa se mentina, Traian Basescu ramane foarte impopular. A recunoscut ca a comis erori in mandatul sau, in special permitandu-i fiicei sale Elena, supranumita 'Paris Hilton din Carpati', sa participe la alegerile pentru Parlamentul European, se arata in incheierea articolului semnat de Elise Barthet.

Duelul se prelungeste
Financial Times scrie ca "Un impas politic la varf este ultimul lucru de care are nevoie Bucurestiul", subliniind ca "lupta pentru putere de la varful scenei politice romanesti a atins punctul culminant la sfarsitul saptamanii trecute". "Pe o caldura infernala, romanii au mers la vot pentru a decide soarta presedintelui lor, Traian Basescu, care a fost suspendat de Parlament in aceasta luna pentru ca si-a depasit atributiile", scrie Financial Times. Sursa citata arata ca "in timp ce presedintele ar urma sa isi pastreze postul, pozitia sa a fost slabita de cele peste 7 milioane de voturi - 87% din total - care au fost exprimate impotriva sa".

"Deznodamantul referendumului risca sa prelungeasca duelul continuu dintre presedinte si premierul Victor Ponta. Insa, in contextul unei economii care inca sufera de pe urma austeritatii, un impas politic la varf este ultimul lucru de care are nevoie Bucurestiul", noteaza FT.

"In schimb, ambele parti ar trebui sa isi invete lectia de pe urma votului. Referendumul a fost privit in mare parte ca o tentativa ingrijoratoare a lui Ponta de a-si inlocui un dusman politic cu un aliat mai maleabil. Acest lucru si decizia sa anterioara de a-l inlocui pe Avocatul Poporului - un important pilon democratic - cu o figura mai prietenoasa, amintesc de practici antidemocratice, de care guvernul ar trebui sa se fereasca. In loc sa se joace cu institutiile, guvernul ar trebui sa se concentreze pe economie", potrivit sursei citate.

"In ceea ce-l priveste pe Basescu, el ar trebui sa reflecteze asupra modului in care a reusit sa devina atat de nepopular in randul cetatenilor sai. Acuzatiile formulate de Ponta au fost uneori inexacte, dar presedintele nu a actionat intotdeauna in modul neutru prevazut de legea fundamentala. In special, el a incercat sa intervina in probleme economice, ce ii depaseau mandatul. Mai mult, stilul sau de viata extravagant nu este agreat de alegatorii care se lupta cu austeritatea", noteaza FT.

"Protectorul Constitutiei?"
"Basescu - protectorul Constitutiei?" se intreaba ironic editorialistul cotidianului ungar Nepszava, Gal Maria. Ea pune ramanerea in functie a lui Traian Basescu pe seama norocului si a neglijentei romanesti. "Traian Basescu s-a nascut sub o stea norocoasa si a scapat pentru o doua oara de destituire. Nu a avut loc o frauda, insa intoarcerea lui Basescu se datoreaza unei neglijente uriase. Daca datele statistice erau actualizate, fostul capitan de vas ar fi spus adio pe veci vietii politice, insa neglijenta tipic balcanica l-a salvat, in ciuda vointei a peste 80% din populatia prezenta la vot. Referendumul s-a organizat cu 18.291.514 de persoane cu drept de vot, in conditiile in care rezultatele preliminare, dar nici pana azi definitive, ale recensamantului de anul trecut au dovedit ca populatia tarii a scazut la 19,6 milioane. In aceste conditii pragul electoral de 50% a fost in realitate de peste 60% si l-a salvat practic pe Traian Basescu. Viata este capabila sa produca situatii grotesti. Duminica, peste 7 milioane de romani au votat pentru destituirea lui Basescu, cu 2 milioane mai multi decat cei care i-au acordat un nou mandat in 2009. In ciuda acestui fapt, Basescu s-a incoronat nu doar castigatorul referendumului, ci si victima monstruoasei coalitii, invocand ca se intoarce in calitate de protector al Constitutiei. Victima a devenit acel Basescu, imaginea model a Constitutiei romane in Europa, care din 2004 a intrecut constant limitele Constitutiei, ba chiar le-a si incalcat, si doar de aceea nu isi permite sa paseasca pe drumul lui Viktor Orban, fiindca nu a dispus niciodata de o majoritate confortabila care sa il sustina", scrie Gal Maria.

"In realitate, nu a fost un prieten al maghiarilor"
Cat priveste pozitia electoratului maghiar, ea are o parere proprie. "Basescu a fost primul presedinte care a venit in Tinutul Secuiesc si a dialogat si cu maghiarii de rand, ba mai mult a gustat si palinca alaturi de ei. In mod neasteptat a descins chiar si in casele lor, pe nepusa masa si in ciuda cunostintelor precare de limba romana ale maghiarilor din zona, a gasit un canal comun de comunicare. Asa au ajuns sa il indrageasca maghiarii, desi el in realitate nu a fost niciodata un prieten al maghiarilor. Desi a pierdut, presedintele victorios a multumit pentru sustinerea acordata si a promis ca se va revansa. Undeva, candva, in timp ce va transforma intr-un iad viata politica din Bucuresti. Ponta si ai lui stiu deja ca au pierdut aceasta lupta, insa razboiul adevarat abia acum incepe", mai scrie jurnalista in Nepszava.

"Marinarii din Ardeal"
Editorialistul cotidianului Magyar Nemzet, Pataky Istvan, analizeaza situatia politica din Romania intr-un articol intitulat "Marinarii din Ardeal", cu referire la faptul ca invalidarea referendumului a fost cauzata de absenteismul masiv din judetele transilvanene. "Invalidarea referendumului reprezinta un esec urias pentru premierul Victor Ponta si Guvernul sau, fiindca este a doua oara, dupa cel din 2007, cand briceagul social-liberalilor se rupe in tentativa de eliminare a adversarului detestat. Asta in conditiile in care de data aceasta totul era in favoarea lor. Ponta si ai lui si-au numarat gresit pasii, iar Basescu a reusit sa alarmeze toata Europa cu ajutorul Partidului Popular European despre actiunile noului Guvern social-liberal, la fel cum o facusera socialistii ungari si europeni impotriva Guvernului Orban din Ungaria. Ponta a cedat la presiunea Bruxelles-ului si a acceptat validarea referendumului doar in cazul unei prezente de jumatate plus unul dintre cei inscrisi pe liste. Canicula de duminica a fost favorabila lui Basescu, astfel ca surpriza de la referendum nu a avut loc. Influentele USL si-au pus amprenta asupra votului din Moldova si din sudul Romaniei. Ardelenii au receptionat mesajul de centru-dreapta si au absentat de la vot, asigurand astfel spatele fostului capitan de vas. Maghiarii s-au pozitionat in varful absenteismului si au fost mustruluiti de Victor Ponta, care nu a uitat nici de declaratiile lui Orban Viktor. Pe langa USL, nici UDMR nu a fost tocmai fericita de recordul negativ din Tinutul Secuiesc, deoarece partidul lui Kelemen Hunor a emis mai multe comunicate in care a facut apel ca maghiarii sa se prezinte la urne. Chiar daca UDMR explica absenteismul prin lipsa de interes a maghiarilor, el poate fi motivat la fel de bine ca un vot pro-Basescu. Cat despre ce va urma la Bucuresti, sigur este faptul ca va continua instabilitatea politica, nu vor lipsi nici confruntarile directe dure, cel putin pana la alegerile parlamentare din toamna. Esecul referendumului ar putea cauza o continuare a scaderii popularitatii lui Victor Ponta, oricum afectat de acuzele UE si de scandalul de plagiat. Situatia nu e roz nici in tabara partenerului de coalitie, PNL. Liderul Crin Antonescu a anuntat ca isi va da demisia daca se invalideaza referendumul, dar chiar si asa, USL este marea favorita a alegerilor parlamentare. Democrat-liberalii au primit o gura de oxigen cu acest succes si pot planui in continuare o uniune de centru-dreapta in Romania", considera Pataky.

Un joc de sah
Analistul politic Paszkan Zsolt vede o intensificarea a luptei pentru putere la Bucuresti, intr-un articol inspirat din sah "Pat la Bucuresti", presedintele nu mai are cai de iesire, dar nu este invins. "Referendumul din Romania nu a fost validat, insa cei care s-au prezentat la urne au votat intr-o maniera covarsitoare pentru destituirea presedintelui. Din punct de vedere legal, Basescu a castigat, insa politic el a pierdut", subliniaza Magyar Hirlap. "Dupa esecul de la referendum se va mentine relatia tensionata dintre presedintele democrat si premierul social-democrat. Din punctul de vedere al votantilor maghiari, referendumul nu a avut nici o miza, ba a semanat chiar cu o telenovela. Chiar daca se va intoarce la Cotroceni, aria de miscare a presedintelui va fi restransa, in timp ce coalitia social-liberala trebuie sa mizeze pe o scadere a popularitatii in urmatoarele luni. In august si septembrie vor urma noi dispute pe axa Ponta-Basescu pe tema numirii noilor sefi de la DNA si a procurorului general. Basescu va avea ultimul cuvant asupra nominalizarilor facute de ministrul de Justitie. Din punctul meu de vedere, scandalul de plagiat inca nu este inchis si va fi readus la ordinea zilei si in luna septembrie, cand mai mult ca sigur institutiile avizate vor solicita retragerea titlului de doctor pentru Victor Ponta. Asta va cauza noi tensiuni in politica interna din Romania. Cat despre retorica antimaghiara a premierului, aceasta cred ca se va mentine pana la alegerile parlamentare, nu intamplator a acuzat absenteismul maghiar si imixtiunea lui Viktor Orban in chestiunile de politica interna ale Romaniei", crede Paszkan Zsolt.(deak.istvan@jurnalul.ro / marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×