x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lecţii de viaţă de la eroii răniţi în teatrele de operaţiuni

Lecţii de viaţă de la eroii răniţi în teatrele de operaţiuni

de Monica Cosac    |    06 Mai 2019   •   11:47
Lecţii de viaţă de la eroii răniţi în teatrele de operaţiuni
Sursa foto: Lucian Alecu

Peste 3.500 de persoane au participat, ieri, la Crosul Veteranilor, organizat de Ministerul Apărării, în jurul Parcului Herăstrău. Bătrâni de peste 80 de ani, dar cu o condiţie fizică de invidiat, copii, dar şi militari care au rămas fără picioare în teatrele de război au oferit o lecţie de viaţă, ajungând la finalul cursei în cadrul crosului VeteRUN.

 

Crosul VeteRUN a fost organizat pe categorii de vârstă şi de gen, printre participanţi regăsindu-se atât copii, cât şi tineri şi vârstnici, iar printre miile de participanţi s-au numărat şi membrii echipei Invictus România.

Cei mai mulţi alergători au participat la crosul destinat adulţilor, ce avut loc pe o distanţă de 6,7 kilometri. Printre cei care au alergat la acest cros au fost şi câţiva octogenari, dar într-o formă şi cu o condiţie fizică de invidiat, oferind, astfel, un exemplu celor care duc o viaţă sedentară.

Celelalte curse - pentru persoane cu deficienţe locomotorii, 15-17 ani fete şi băieţi, 11-14 ani fete şi băieţi, 7-10 ani fete şi băieţi - s-au desfăşurat pe variate distanţe, de cel mult 1.000 de metri. Startul curselor a fost dat de generalul Marin Badea Dragnea, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război.

Margareta si Emil Suflețel împlinesc in curand 85 de ani. Anul trecut au participat la 20 de alergari, anul asta 10. El a lucrat la CFR

Au fost premiaţi primii trei care au trecut linia de sosire pentru fiecare categorie a concursului, însă au primit premii şi cel mai în vârstă sportiv amator şi cea mai bătrână alergătoare, aceasta având 87 de ani.

Cătălin Pârvu, unul dintre membri echipei Invictus România, a spus că Invictus reprezintă un fel de a trăi viaţa şi un fel de „a transmite celorlalţi că, dacă o parte a societăţii poate, cei cu dizabilităţi, atunci şi cei sănătoşi pot să facă ceva”.

Vicepremierul Ana Birchall a fost prezentă la evenimentul organizat de MApN pentru a-şi susţine soţul, care a alergat la cros.

 

Cei 41 de câştigători ai competiţiei au primit medalii şi câte un rucsac cu articole sportive.

 

Diferite echipamente de tehnică militară, precum autospeciale pentru intervenţie, motociclete sau mitraliere au atras atenţia celor care au vizitat standurile expoziţionale ale MApN şi al echipei Invictus România.

„Acest eveniment are drept scop omagierea şi dovedirea respectului pe care trebuie să-l purtăm celor mai bătrâni ostaşi ai ţării, veteranii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial şi, în acelaşi timp, de a readuce în conştiinţa societăţii civile existenţa lor, în condiţiile în care în viaţă mai sunt, la acest moment, puţin peste 7.000 dintre cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus colonelul Andrei Mihail Gavrilă, citat de Agerpres.

×
Subiecte în articol: crosul veteranilor VeteRUN