x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lege antifraudă în administraţia locală. Autorităţile, obligate să dea socoteală celor pe care îi reprezintă

Lege antifraudă în administraţia locală. Autorităţile, obligate să dea socoteală celor pe care îi reprezintă

de Andreea Stroe    |    07 Apr 2015   •   22:16
Lege antifraudă în administraţia locală. Autorităţile, obligate să dea socoteală celor pe care îi reprezintă

Deputaţii Bogdan Diaconu, Virgil Guran şi Paul Dumbrăvanu au iniţiat un proiect de lege ce obligă autorităţilor locale  să pună la dispoziţia cetăţenilor toate datele pe care le deţin sau le administrează.

Conform proiectului, autorităţile administraţiei publice locale şi organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean trebuie să publice trimestrial sau anual cheltuielilor publice, structura organizatorică, lista bunurilor imobile aflate în proprietatea respectivei instituţii, precum şi  numărul total al angajaţilor aflaţi sub urmărire penală sau care au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de serviciu sau în legatură cu serviciul.

În opinia iniţiatorilor, o astfel de măsură  încurajează autorităţile locale să îşi respecte cetăţenii şi, totodată, previne frauda. “Din păcate, la o privire de ansamblu asupra practicilor autorităţilor locale, evaluate prin prisma unui eşantion relevant, oricine poate constata cu uşurinţă faptul că datele publicate nu sunt afişate de aşa manieră încât să contribuie la informarea reală a cetăţenilor, beneficiari ultimi ai investiţiilor publice realizate, ci pentru îndeplinirea cu formalitate a unor proceduri impuse de lege. De multe ori datele sunt incomplete sau se referă la secvenţe disparate din procesul de achiziţii”, se arată în expunerea de motive. Conform unei cercetări a IPP, “aproape 90% dintre români cred că procesul de achiziţii publice din România este unul corupt, ceea ce arată încă de la început faptul că România are o gravă problemă de credibilitate în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici”.

×