x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea spaţiilor verzi nu trebuie modificată

Legea spaţiilor verzi nu trebuie modificată

de Monica Andrei Capatos    |    26 Mai 2010   •   00:00
Legea spaţiilor verzi nu trebuie modificată

Sute de hectare de spaţii verzi din Capitală riscă să fie defrişate dacă Ordonanţa de Urgenţă 114/2007 va fi modificată în Camera Deputaţilor. Mai exact, parlamentarii PDL vor să scoată din lege articolul 71, care interzice schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi sau reducerea suprafeţelor acestora, indiferent de regimul juridic al terenurilor.



Un semnal de alarmă a fost tras ieri de mai multe organizaţii neguvernamentale. "Am reuşit să protejăm spaţii verzi cu actualele prevederi ale OUG 114/2007 în procese deschise pentru Parcul Bordei, Parcul Izvor sau Parcul IOR. În cazul în care ordonanţa va fi modificată, procesele vor fi pierdute, iar Capitala va pierde sute de hectare de spaţiu verde situate în importante parcuri", a spus Dan Trifu, vicepreşedinte Eco Civica. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat că, în cazul în care se va renunţa la prevederile actuale ale articolului 71 din OUG 114/207, primarii nu se vor putea opune eliberării autorizaţiei de construire pentru asemenea terenuri, care în prezent sunt considerate spaţii verzi.

"Autorizaţia de construire este un cumul de condiţii şi avize de la mai multe instituţii care odată îndeplinite duc la obţinerea acestui act. Dacă primarul refuză eliberarea autorizaţiilor de construire cu avizele necesare obţinute, reprezintă abuz în serviciu şi este o faptă penală", a spus Chiliman.
Dacă actul normativ va fi aprobat, ONG-urile îl vor ataca la Curtea Constituţională, iar în paralel vor face mitinguri şi demersuri la instituţii ale Uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: verde! lege