x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea turismului intră joi în dezbatere publică

Legea turismului intră joi în dezbatere publică

02 Noi 2009   •   00:00

Scutiri de la plata impozitelor, investiţii în infrastructura turistică, TVA unică de 9%, precum şi introducerea unei taxe hoteliere unice de 2%. Toate acestea sunt prevăzute în proiectul Legii Turismului care va fi gata mâine şi va fi supus dezbaterii publice începând de joi, 5 noiembrie.

"Printre măsurile prevăzute în noua lege se numără introducerea uneri taxe hoteliere unice de 2%, TVA unică de 9% pentru toate serviciile de cazare, scutirea de impozit pe profit între unu şi cinci ani pentru cei care investesc în turism între 100.000 şi 10 milioane euro şi scutirea de impozit pe clădiri pentru investitorii din zonele rurale", a declarat ministrul demis al Turismului, Elena Udrea după şedinţa Consiliul Consultativ al Turismului.

SCUTIRI LA PLATA IMPOZITULUI
Pentru cei care au hoteluri pe litoral va fi introdus un alt fel de plată a impozitului pe clădiri. "Hotelierii de pe litoral care au activitate de mai mult de cinci luni pe an vor plăti jumătate din impozitul pe clădire", a spus Udrea. În noua lege a turismului este prevăzută şi finanţarea, cu prioritate, a drumurilor din zonele turistice balneare. De asemenea, vor fi scutiţi de impozit pe zece ani locuitorii din spaţiile rurale, cu vârste de până la 45 de ani, care investesc în turism.

SCHIMBĂRI
În plus, pensiunile vor reveni la clasificarea pe margarete şi va apărea o nouă formă de structură turistică, casa tradiţională. Reprezentanţii Consiliului Consultativ şi ai Ministerului Turismului au fost de acord şi cu prima de incoming pentru agenţiile care aduc turişti străini în România. Totodată, în proiectul de lege, se reformulează criteriile pentru licenţierea agenţiilor de turism.

Astfel, transportatorii care organizează excursii fără să aibă licenţe sau profesorii care organizează excursii cu elevii vor constitui contravenţii. În acelaşi timp, consiliile locale şi cele judeţene vor avea obligaţia de a instala şi întreţine toalete publice pe traseele şi staţiunile turistice.

×
Subiecte în articol: observator