x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legiferarea braconajului, motiv de lauda la Bruxelles

Legiferarea braconajului, motiv de lauda la Bruxelles

07 Sep 2004   •   00:00

Autoritatile de la Bucuresti au prezentat vineri, la Bruxelles, ultimul raport care trece in revista progresele facute de tara noastra in procesul de aderare. Documentul va fi una din sursele de informare ale Comisiei Europene pentru intocmirea Raportului de Tara care va da practic verdictul privind sansele Romaniei de a incheia negocierile de aderare in 2004.

FLORINA ZAINESCU, ALEXANDRU NASTASE

In acest raport, la Capitolul 8 de negocieri - Pescuitul - oficialii autohtoni se lauda cu publicarea Legii nr. 298/2004 privind modificarea si completarea Legii nr. 192/2004 privind fondul piscicol, pescuitul si acvacultura. Este vorba de noua Lege a pescuitului, care a starnit proteste puternice in principal din partea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) pentru ca promoveaza braconajul. Dar in raportul inaintat Uniunii Europene, controversatul act normativ este prezentat ca "imbunatatind legislatia primara cu luarea in considerare a reglementarilor europene privind fondurile structurale, piata produselor pescaresti si principiile exploatarii durabile a resurselor acvatice".

In plus, la acelasi capitol, documentul mai stipuleaza ca "in cadrul Inspectiei piscicole s-a suplimentat numarul posturilor de inspectori piscicoli, respectiv 76 de posturi", asta in conditiile in care judetul Tulcea (in care se afla cea mai mare suprafata piscicola din Romania) exista... un singur inspector piscicol. Iar acesta nu are nici macar o barca.

PREVEDERI. Noua lege dezincrimineaza insa cele mai grave infractiuni de braconaj piscicol. Potrivit legii, toate celelalte autoritati care-i puteau verifica pe braconieri - Garda de Mediu, Politia de Frontiera, Garda Financiara sau ARBDD - nu mai pot actiona. Potrivit legii trimise la Bruxelles, confiscarea pestelui de la braconieri este extrem de greu de dovedit. Vechea lege spunea ca pestele pescuit ilegal, transportat fara acte legale sau comercializat ilegal putea fi confiscat fara probleme. In textul cu care ne prezentam in fata UE, cuvantul "sau" a fost inlocuit cu "si", astfel incat, de acum inainte, aceste masuri vor fi cumulative. Cu alte cuvinte, daca prinzi braconierii cu un vagon de peste, ca sa-l poti confisca trebuie sa le demonstrezi faptul ca intentionau sa-l vanda fraudulos, altfel legea este incalcata.

INFRACTIUNI SUSPENDATE. O alta prevedere controversata era suspendarea totala a unor infractiuni, fapte pedepsite pana nu demult cu ani grei de inchisoare. Folosirea plaselor monofilament, cu ochiuri de plasa extrem de mici, care pun in pericol intreaga populatie piscicola era pedepsita cu inchisoare intre 6 luni si 4 ani. In textul legii armonizate cu legislatia europeana, aceasta practica nu mai este nici macar infractiune penala!

In plus, articolul care prevedea ca importul, producerea, achizitionarea sau detinerea de astfel de ustensile se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani s-a abrogat. Iar ca sa se puna capac, pescuitul sturionilor in afara cadrului legal, pedepsit pana acum cu inchisoare de pana la 10 ani, nu mai este nici macar infractiune.
×
Subiecte în articol: observator