Liberalii Cătălin Predoiu, Ovidiu Raeţchi, Theodor Paleologu şi Teodor Baconschi au susţinut, joi, într-o dezbatere organizată la Parlament, transformarea spaţiului din jurul clădirii într-o mare grădină centrală a Capitalei.
Deputatul Ovidiu Raeţchi, iniţiator al acestui demers, a anunţat că în luna aprilie proiectul va fi prezentat preşedintelui Camerei Deputaţilor.
"În această fază nu suntem într-o fază instituţională, miza noastră este să aducem subiectul pe masa relevantă a societăţii civile astfel încât împreună cu ei să trecem într-o fază de presiuni asupra decidenţilor. Nu am trecut în faza aceasta. Facem dezbateri săptămânale. Am lansat deja o petiţie. Undeva în luna aprilie vom lua toate rezultatele acestor lucruri şi vom merge la discuţii cu preşedintele Camerei Deputaţilor", a declarat Raeţchi.
El a motivat această iniţiativă prin faptul că toate Parlamentele din Europa sunt deschise.
"România este singurul stat european în care lucrul acesta nu se întâmplă, pentru că este nevoie de un gard care blochează accesul cetăţeanului şi este nevoie de o curte care ocupă kilometri întregi dintr-un spaţiu central esenţial pentru Bucureşti. (...) Împădurirea spaţiului din jurul Parlamentului ar rezolva problema spaţiului verde din sectorul 5, cât şi din centrul Capitalei. (...) Nu cred că un gard întins pe kilometri întregi care blochează accesul în spaţiul verde din jurul Parlamentului ne ajută cu adevărat", a adăugat Raeţchi.
La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a pledat pentru transformarea spaţiului din jurul Parlamentului într-o mare grădină.
"Cred că acest zid trebuie să dispară, unind oamenii cu reprezentanţii lor, acest parc azi tern, inexpresiv şi inutil trebuie să devină o grădină încântătoare oferită cetăţenilor ca o oază verde, loc de joacă pentru copii, loc de întâlnire şi de promenadă pentru tineri, oameni de toate vârstele, loc de manifestare a vieţii, a vitalităţii oraşului şi a ţării, loc al culturii în cazul în care Muzeul de Artă Contemporană se va extinde legitim, cu sculpturi, de pildă, în parcul regândit şi modelat", a spus Predoiu.
Deputatul Theodor Paleologu consideră că motivul legat de securitate pentru gardul din jurul Parlamentului este un pretext neserios. În opinia sa, clădirea Parlamentului este ''neprietenoasă, disfuncţională şi absurdă''.
El a subliniat că un parc imens în jurul Parlamentului este necesar. De asemenea, acesta a susţinut că Muzeul Naţional de Artă Contemporană este "handicapat" de prezenţa în clădirea Parlamentului, fiind astfel foarte puţin frecventat.
Şi jurnaliştii Andrei Crăciun şi Lucian Mândruţă şi-au arătat susţinerea pentru acest proiect.
În schimb, Teodor Baconschi a arătat că este puţin probabil ca acest proiect să se realizeze.
"Gândiţi-vă câte interese din sfera sordidă a speculaţiei imobiliare nestăvilite vor fi barate de această pădure uriaşă în centrul Capitalei, câţi rechini imobiliari nu vor încerca să creeze regimuri de micro excepţie pentru a smulge o bucăţică din acest teren mai mult decât preţios şi pentru a-l reda circuitului de blocuri ca nuca în perete şi cu metrul păstrat cel mai scump din Europa", a explicat Baconschi.