Şeful CNH, Constantin Jujan, anunţa, la începutul acestui an, că în minele din subordinea Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani nu s-a înregistrat, în 2010, niciun accident mortal în subteran, situaţia fiind singulară în ultimul secol.
"Eu spun că e prima dată în istoria de 150 de ani a CNH când compania nu are niciun accident de muncă mortal în subteran. Acest lucru este meritul lor (al angajaţilor - n.r.), că ei nu s-au accidentat, nu noi. Noi (şefii - n.r.) doar am asigurat cadrul. Situaţia înregistrată în 2010 indică, spun eu, că oamenii şi-au respectat atât propriile persoane, cât şi locul de muncă", declara Jujan, potrivit Mediafax.
După 1990, statisticile indicau faptul că din numărul total al accidentelor de muncă pe economie, 32,6% s-au înregistrat numai în industria extractivă, numărul total al salariaţilor din acest sector reprezentînd atunci doar 3,3% din totalul salariaţilor pe economie. În sectorul minier Valea Jiului se înregistraseră aproape 60% din totalul accidentelor din industria extractivă, în condiţiile în care doar 19,5% din totalul salariaţilor din minerit lucrau în Valea Jiului.
În 27 iulie 1995, doi mineri şi-au pierdut viaţa şi 14 au fost grav intoxicaţi din cauza unei acumulări de gaz în mina de la Leşu Ursului.
La sfârşitul lui august 1995, trei mineri de la Berbeşti şi-au pierdut viaţa într-un accident în subteran.
La începutul lui octombrie 1995, la Vulcan, un miner a murit şi alţi doi au fost grav răniţi în timp ce încercau să cupleze un motor la instalaţia electrică.
Pe 19 martie 1996, la mina Bărbăteni, în urma unei surpări în frontul de lucru, au murit două persoane, alte două fiind rănite.
În 26 iulie 1996, la mina Petrila, trei mineri şi-au pierdut viaţa în timpul unei intervenţii la puţul de aeraj al minei. Platforma pe care se aflau s-a rupt şi minerii au căzut de la o înălţime de 43 de metri.
La 13 septembrie 1996, cinci mineri şi-au pierdut viaţa, ca urmare a unei explozii precedate de o autoaprindere a prafului de cărbune. Deflagraţia a surprins şase mineri, dintre care cinci au murit pe loc. Celălalt miner a fost internat în Spitalul Municipal Petroşani.
În 10 decembrie 1996, alţi doi mineri au murit, iar doi au fost grav răniţi în urma unei surpări care s-a produs la exploatarea minieră Petrila.
În 19 mai 1997, o scânteie la o instalaţie electrică improvizată a provocat o aprindere de metan, într-un abataj al mineri Dâlja. Explozia a dus la moartea a şase mineri şi rănirea altora şapte. Raportul de anchetă a relevat că echipamentele erau într-un stadiu avansat de uzură tehnică, iar că partea electrică avea improvizaţii. Câteva luni mai târziu, doi mineri erau răniţi, tot la Dâlja, tot ca urmare a unei aprinderi de metan.
În 29 iulie 1997, un accident de muncă soldat cu opt răniţi s-a produs în subteranul exploatării miniere Vulcan, provocat de o aprindere de metan, produsă în sectorul unui abataj frontal. Patru mineri cu arsuri pe 10 la sută până la 65 la sută din suprafaţa corpului au ajuns la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, fiind internaţi la secţia reanimare.
În 30 octombrie 1997, un inginer de la Petrila a murit lovit de un stâlp metalic căzut de pe un transportor de cărbune.
În data de 20 februarie 1998, un miner a murit, la Exploatarea Minieră Petrila Sud, surprins în subteran de o surpare la unul din preabataje, iar în octombrie 1999 un angajat al aceleiaşi exploatări şi-a pierdut viaţa după ce a căzut de la o înălţime de peste 30 de metri, în subteran.
Unul din cele mai grave accidente din minerit s-a produs în 7 august 2001, la mina Vulcan (în Valea Jiului): 14 mineri au murit şi unul a fost rănit după o explozie produsă în subteran. Explozia a fost provocată de un scurt-circuit al cablului de împuşcare produs într-un mediu cu acumulări mari de metan.
Tot la Vulcan, în 15 mai 2002, s-a produs o explozie al cărei bilanţ final indica zece morţi şi patru răniţi. Câţiva mineri au rămas blocaţi în subteran şi au fost daţi dispăruţi, cadavrele lor fiind scoase în decurs de câteva zile din mină. Explozia a fost provocată de o aprindere de metan, soldată cu prăbuşirea unui dig, la o adâncime de 350 de metri.
În 7 iunie 2002, un miner de la Exploatarea Rodna a murit, iar un altul a fost internat în spital cu politraumatisme, în urma unei explozii la Mina Făget, de unde se extrage minereu de plumb şi zinc. Minerul care a murit avea 23 de ani, era căsătorit şi avea un copil. El se afla împreună cu un coleg în apropierea unui perete unde era o gură de aerisire care a favorizat producerea exploziei, probabil determinată de acumulări de gaze.
În 16 iulie 2002, o explozie la mina Petrila s-a soldat cu un mort şi cinci răniţi. În momentul deflagraţiei, în subteran se aflau opt mineri, care alimentau cu materiale un abataj închis. Ei se aflau în spatele unor diguri, unde probabil se acumulase gaz metan. Unul dintre ei a murit în drum spre spital, alţii patru au fost arşi dar au ieşit din subteran pe propriile picioare, în timp ce ultimul a fost internat în stare gravă.
La 5 martie 2003, un accident de muncă s-a produs la mina Bălan, din cauza acumulării de gaze, un miner pierzându-şi viaţa şi alţii doi fiind răniţi. Din cauza gazelor de mină emanate în zona unde erau cei trei mineri, aceştia au ameţit şi au căzut de la aproximativ 30 de metri. În urma accidentului, Lako Zoltan a murit, iar Adrian Afrenţioaiei a fost internat în stare gravă, cu traumatism al coloanei vertebrale.
În data de 17 martie 2003, patru mineri de la Exploatarea Lupeni au suferit mai multe traumatisme, după ce colivia în care se aflau şi cu care coborau în mină s-a blocat brusc, iar ortacii s-au lovit de pereţii acesteia. Vagonetarul Mihai Cordureanu, minerul Iulian Ţermure, ajutorul de miner Lucian Ţapu şi Marin Vochescu coborau în subteran când s-a produs accidentul. Ei au suferit traumatisme craniene, traumatisme toracice şi fracturi de gambă. Trei dintre ei au fost transportaţi la Spitalul din Lupeni, iar unul la Spitalul de Urgenţă din Petroşani.
Trei zile mai târziu, un alt accident de muncă avea loc la mina Lonea, soldat cu rănirea gravă a doi mineri. La un moment dat, o rocă încălzită s-a desprins din tavan şi a căzut peste mineri, rănindu-i pe doi dintre ei.
În 18 aprilie 2003, un bărbat de 34 de ani, angajat al Exploatării Miniere Petrila, a murit după ce a căzut într-un puţ aflat în subteranul minei. În timp ce încărca tuburi de aeraj în colivie, aceasta s-a pus, brusc, în mişcare, iar bărbatul a căzut în puţ.
Un angajat al Exploatării Miniere Lupeni a fost grav rănit, la 1 octombrie 2003, după ce un cablu i-a smuls braţul stâng. El a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru reimplantarea braţului.
În mai 2004, la Petrila au avut loc două accidente. Într-unul dintre ele patru angajaţi ai Exploatării Miniere au fost grav răniţi în urma unei explozii care s-a produs în subteran şi a fost provocată de o capsă pirotehnică nedetonată la timp. În cel de-al doilea accident doi angajaţi ai minei au fost grav răniţi în urma exploziei unui transformator electric.
La 23 mai 2004, doi mineri şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost grav răniţi în urma unei explozii produse în subteranul minei Uricani
În luna iunie 2004, un miner de la Petrila a murit în urma unui accident de muncă în subteran, el fiind prins între staţia de întoarcere a unui transportator de cărbune şi un stâlp de susţinere a acestuia.
În 11 noiembrie 2004, un miner de la Mina Lonea murit, după ce o rocă a căzut peste el. Accidentul s-a produs la sectorul patru al Exploatării Miniere Lonea, din cauza unei surpări care l-a surprins.
La 22 decembrie 2004, o angajată a Exploatării Miniere Lupeni a fost victima unui accident de muncă, fiindu-i smulsă mâna stîngă, după ce salopeta pe care o purta a fost prinsă în angrenajul ciurului la care lucra.
În 6 iulie 2005, doi mineri au murit la Petrila într-un accident de muncă, corpurile lor fiind găsite sub mormane de cărbune.
În 24 august 2005, un electrician în vârstă de 36 de ani a murit într-un accident de muncă produs a Exploatarea Minieră din Paroşeni, după ce a alunecat pe un transportor şi a fost prins în utilajul de spart bulgări de cărbune, fiind strivit.
În 14 ianuarie 2006, şapte mineri au murit, iar alţi cinci au fost răniţi într-un accident de muncă produs la mina Anina (judeţul Caraş-Severin), în urma unei explozii provocate din cauza unor acumulări de gaze.
La sfârşitul lui mai 2007, un miner în vârstă de 45 de ani, angajat al Exploatării Miniere Petrila, a fost grav rănit în urma unui accident de muncă. În urma acestui accident, Exploatarea Minieră a fost amendată cu 16.000 de lei.
Un miner de 36 de ani de la Exploatarea Minieră Paroşeni a murit, în 12 aprilie 2008, la ieşirea din schimb, după ce tavanul abatajului s-a surpat şi bucăţi de cărbune s-au răsturnat peste el, provocându-i lovituri fatale la cap. În urma accidentului un alt miner de 33 de ani a ajuns la spital.
În 15 noiembrie 2008, la Mina Petrila, un număr de 13 mineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 12 au fost răniţi, în urma unor explozii care au avut loc în subteran. Un accident de o asemenea gravitate a mai avut loc la această exploatere minieră în anul 1982. Atunci, şi-au pierdut viaţa 14 ortaci, iar alţi 15 au fost răniţi.
În 4 aprilie 2009, un miner în vârstă de 49 de ani de la mina Paroşeni din Valea Jiului, tată a patru copii, a murit după ce un strat de cărbune s-a surpat peste el.
În 30 august 2009, doi angajaţi ai Minei Paroşeni din Valea Jiului au ajuns la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, cu arsuri, după ce au fost surprinşi de o deflagraţie la un transformator.
Citește pe Antena3.ro