x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Litoral 2005 - Afacerile estivale s-au inecat la mal

Litoral 2005 - Afacerile estivale s-au inecat la mal

de Dana Andronie    |    Dana Ciobanu    |    31 Aug 2005   •   00:00
Litoral 2005 - Afacerile estivale s-au inecat la mal

Comerciantii ambulanti au rezistat pragului psihologic al finalului de sezon estival de la 1 septembrie, astfel ca meniul oferit pe Litoral in aceasta perioada se limiteaza la "porumbel fierbintel", pizza, fast-food arabesc si clatite XXL. Fiindca turistii s-au rarit, cei mai multi afaceristi estivali si-au inchis deja pravaliile.

"Porumbelul fierbintelul", vata de zahar pe bat, pizza, clatitele uriase si berea ramasa "pe stoc" sunt hrana turistilor din extrasezon pe Litoral. Distractia se remarca prin absenta. Dana Ciobanu Dana Andronie

Daca iti iei bilet la mare in ultimele zile de vara, trebuie sa-ti pui in valiza si niste conserve de la magazinul din coltul blocului. Nu fiindca ti-ai petrece concediul pe vreo plaja virgina, ci pentru ca, in statiunile pana nu demult supraaglomerate, tragi cu tunul dupa un blid de mancare calda.

LICHIDARE. Doar comerciantii ambulanti au rezistat pragului psihologic al finalului de sezon estival la 1 septembrie, astfel ca meniul oferit pe Litoral in aceasta perioada se limiteaza la "porumbel fierbintel", pizza, fast-food arabesc si clatite XXL. Nici lista bauturilor nu este prea ofertanta: ai de ales intre produsele care au ramas pe stoc. "Pentru o saptamana, cat mai tinem deschis, nu are rost sa ne mai aprovizionam. Ce sa facem cu marfa? Clientii s-au rarit", ne-a explicat Mariana, ospatar la o terasa din Saturn.

Cu papa "bun" si bautura "fina" ne-am lamurit. Ce-i mai ramane turistului de facut intr-o vacanta tarzie? Sa danseze, macar sa uite de foame. Muzica inca se aude de la multe terase si discoteci, insa petrecaretii ia-i de unde nu-s! Asa ca abandoneaza ideea de a merge la agatat o fata frumoasa pe ritmuri de "Beijo-uh-la" sau "Babe". Si se gandeste ca n-ar fi rau sa vada un spectacol, fie el si o "susa", intr-un teatru de vara. Afisele anuntau la Costinesti show-ul "Cu capu-n nori", luni, 29 august, cu incepere de la ora 21:00. "Spectacolul extraordinar in premiera estivala" (asa cum zice anuntul) a fost suspendat si inlocuit cu un film, la acelasi pret. 3-rei Sud Est, Romica Tociu, Cornel Palade, Talisman, Maria Dragomiroiu, Raul, Mihai Traistariu, precum si ilustrii necunoscuti Sonia si Domenyko, artistii estivali, au plecat si ei cu un tren mai devreme de 1 septembrie.

PE CAI MARI. Bine! N-a fost sa fie distractie cu decibeli. O plimbare sub clar de luna (ea nu si-a luat concediu, din fericire) nu poate decat sa lumineze noptile de extrasezon. Poate si o baie in apa marii, foarte calda inca. Atentie! Noaptea, pe plaja din Costinesti, s-ar putea sa dati nas in nas cu Nicolae Vacaroiu sau cu Gigi Becali. Armasari, amandoi! Pe cei doi cai botezati de proprietar cu nume sonore ii puteti calari contra sumei de 100.000 de lei vechi. "Nu avem voie sa intram ziua cu animalele pe plaja, din cauza oamenilor. Dar noaptea mai facem si noi cate un ban. In sezon plin, castigam si 3 milioane. Acu’ e slabut", ne-a dezvaluit "prestatorul" de servicii ecvestre si totodata stapanul lui Vacaroiu si al lui Becali.

PE INTUNERIC. O afacere profitabila de noapte, de succes chiar si in ultimele zile de vacanta, fac desenatorii de portrete. O mica sursa de lumina, provenita adeseori de la panourile publicitare, este suficienta pentru a vedea chipul clientului. Cererea de portrete este atat de mare, incat a aparut si "serviciul" de plastifiere a desenului, chiar pe faleza.

Cei mai multi afaceristi estivali si-au inchis deja pravaliile. Oricum, vremea capricioasa le-a batatorit drumul spre faliment. Dupa luni de ploi, nici nu se asteptau la o toamna insorita, suficient de blanda cu turistii. Si totusi, mai sunt destui romani in concediu la mare, care se multumesc sa priveasca lung la obloanele trase ale restaurantelor si sa manance salam de la alimentara.

SOLDURI
Comerciantii de haine si incaltaminte se intrec la solduri. Interesul este sa scape cat mai repede de marfa, care nu va mai fi la moda anul viitor. Astfel, poti lua bluze la 30.000 de lei bucata, blugi la 200.000 de lei si sandale la 150.000 de lei. Pana si porumbul fiert sau copt s-a ieftinit cu 5.000 de lei. Numai mercurialul fructelor si legumelor a ramas neschimbat. "Nu lasam din pret pentru ca le luam deja scumpe din angro. Chiar si asa se vand", ne-a spus Anisoara, vanzatoare la o taraba din Eforie Nord.
×
Subiecte în articol: observator