x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liviu Dragnea, despre dosarul de la DNA: Nu am găsit nicio probă până acum

Liviu Dragnea, despre dosarul de la DNA: Nu am găsit nicio probă până acum

04 Sep 2013   •   14:12
Liviu Dragnea, despre dosarul de la DNA: Nu am găsit nicio probă până acum

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi, la ieşirea din sediul DNA, că până acum nu a găsit nicio probă în urma studierii materialului de urmărire penală în dosarul în care a fost pus sub acuzare în legătură cu desfăşurarea referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Dragnea a venit miercuri la DNA, pentru a treia zi consecutiv, pentru a studia materialul de urmărire penală. La plecare, el a afirmat că, dacă poate să plece o oră de la Guvern sau de la minister, vine la DNA, pentru că ia foarte în serios orice instituţie publică, indiferent cum se numeşte. Despre interceptări, vicepremierul a susţinut că nu a ajuns la ele.

"Nu am ajuns la căşti. Sunt foarte curios. Bine, poţi să le vezi întâi printate. Sigur că nu o să ratez momentul ăsta, să îmi pun şi eu căştile. Până la urmă, e o curiozitate. Una e să le vezi printate, alta e să-ţi pui căştile să vezi cum fac alţii. (...) Eu nu am găsit nicio probă până acum", a mai spus liderul social-democrat, potrivit Agerpres.

În urmă cu o zi, el a declarat la intrarea în sediul DNA că vine în fiecare zi şi citeşte, "cu răbdare, filă cu filă", materialul prezentat de procurori. El a adăugat că "speră" să îi convingă pe procurori că este nevinovat.

Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pe 6 septembrie 2012, pentru că ar fi pus la punct un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie folosind zece metode, printre care votul multiplu, turismul electoral, falsificarea de semnături.

Potrivit DNA, Liviu Dragnea este urmărit penal pentru săvârşirea a patru infracţiuni: folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni; instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane; instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice că, în calitate de secretar general al PSD, Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei în vederea obţinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie, care să garanteze validarea acestuia.

"Astfel, acesta a iniţiat o asociere formată din numeroase persoane (preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabili locali şi judeţeni, preşedinţi de organizaţii judeţene şi locale, precum şi primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţă slabă", se arăta într-un comunicat al DNA.

Procurorii mai susţin că "sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine şi recomandări cu conţinut ilicit, destinate coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanţi".

×