x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LOIŞ, LA IEŞIREA DIN ÎNCHISOARE: "Unde eşti tu, balaure Cozma?"

LOIŞ, LA IEŞIREA DIN ÎNCHISOARE: "Unde eşti tu, balaure Cozma?"

de Monalise Hihn    |    12 Noi 2008   •   00:00
LOIŞ, LA IEŞIREA DIN ÎNCHISOARE: "Unde eşti tu, balaure Cozma?"

Lacrimi şi îmbrăţişări în poarta Penitenciarului Bârcea Mare. Fostul vicepreşedinte al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Dorin Loiş, a fost eliberat condiţionat după ce a executat peste trei ani de închisoare în dosarul "Costeşti 1999". Fostul lider de sindicat a fost aşteptat de Miron Cozma, Constantin Creţan şi de alţi reprezentanţi ai Ligii "Miron Cozma" şi ai LSMVJ.



La ieşirea din închisoare, Dorin Loiş a fost întâmpinat de familie şi de prieteni. Fost vicepreşedinte al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului în perioada 1997-2002, Dorin Loiş este unul din cei cinci lideri de sindicat care au fost condamnaţi pentru complicitate la subminarea puterii de stat în dosarul "Costeşti 1999". "Îmi pare bine că am ieşit şi că nu mă mai întorc. Îmi pare bine că nu m-au uitat oamenii, că familia a fost lângă mine şi că am ieşit cu coloana vertebrală încă dreaptă. Nu credeam că o să mă aştepte atâţia oameni şi le mulţumesc. Am stat aici trei ani, două luni şi câteva zile şi nu ştiu de ce am făcut puşcărie. Dacă dă Dumnezeu, o să aflu, dacă nu, copiii mei, dar o să se afle", a spus Loiş imediat după ce a ieşit pe poarta închisorii. După ce şi-a îmbrăţişat familia, fostul lider de sindicat a fost întâmpinat de Constantin Creţan, un alt lider de sindicat care a plătit cu peste trei ani de închisoare pentru dosarul "Costeşti 1999". "Ţi-am spus că ne arestează băieţii şi că voi şi fi brigadierul tău, dar nu am fost în acelaşi penitenciar!", i-a spus Creţan lui Loiş. A urmat apoi întrebarea: "Unde eşti, balaure?", adresată lui Cozma. "Huila nu se îndoaie, huila, eventual, se sfarmă, dar de îndoit nu se îndoaie! Dorin a fost un erou al acestei ţări, iar copiii copiilor lor vor afla că el a fost un erou", a venit şi răspunsul fostului lider al ortacilor din Valea Jiului. "Printre prietenii care l-au întâmpinat pe Loiş s-a numărat şi fiica lui Ionel Ciontu, liderul de sindicat care a decedat în luna ianuarie 2007 în spitalul Penitenciarului Jilava, în urma unui stop cardiac.

"EI NU SUNT TRĂDĂTORI!"

Miron Cozma şi Constantin Creţan l-au atacat din nou pe preşedintele Emil Constantinescu, pe care îl consideră vinovat de condamnarea lor. "Pentru noi e o mândrie că ne-am dat atâţia ani din viaţă, pentru că am apărat drepturile oamenilor de rând. În anul 2007 la Naţiunile Unite s-a recunoscut de fapt o rezoluţie a Biroului Internaţional al Muncii, care cere rejudecarea tuturor dosarelor liderilor de sindicat, anchetă a CSM asupra modului în care am fost judecaţi, o alta privind tentativele de asasinat împotriva mea în puşcării şi cea legată de moartea lui Ionel Ciontu în Spitalul-penitenciar Jilava. Dosarul 2486, la care Guvernul trebuie să dea un răspuns. La anul vom merge la Naţiunile Unite şi ne vom susţine cauza şi vom solicita să intervină pentru ca nouă să ni se facă dreptate. Legea a fost încălcată. Vom porni acţiunea de redeschidere a dosarelor. Dosarele noastre sunt în uz la CEDO şi cred că vom avea câştig de cauză. Nu vom accepta ca responsabilii de condamnarea noastră să nu răspundă penal. Chiar Radu Vasile spune în cartea sa că Emil Constantinescu a intervenit în arestarea noastră. Despre care separare a puterilor în stat vorbim?! E normal ca şi Emil Constantinescu să răspundă. Dosarul din 1999 nu a fost corect judecat. Au fost audiate 1.300 de persoane şi doar un sfert au ajuns să dea declaraţii în instanţă. Martorii noştri, peste 100, nici măcar nu au fost acceptaţi. Şeful Poliţiei Râmnicu-Vâlcea a declarat în instanţă că a primit ordin de la Gavril Dejeu să tragă în noi!", a declarat Miron Cozma.

CONDAMNAŢI LA COMANDĂ...

În acelaşi timp, Constantin Creţan a spus: "Ni s-a cerut să-l trădăm pe Miron Cozma. S-au vândut pe interese. Am fost condamnaţi la comandă politică, fără să avem cea mai mică vină. Am făcut închisoare degeaba, iar astăzi e o zi fericită din viaţa mea, pentru că prietenul meu părăseşte închisoarea. Peste două săptămâni vom veni să îl aşteptăm şi pe Vasile Lupu, ortacul nostru". În schimb, Cozma a rememorat unele episoade din timpul anchetei în dosarul "Costeşti 1999": "Cei şase lideri nu au vrut să trădeze, să accepte compromisurile pe care le-au făcut ceilalţi. Aceia sunt nişte trădători, ce le-a spus Procuratura aia au scris despre mine. Pe Ciontu l-au legat şi de calorifer să declare ce voiau ei".

În Penitenciarul Bârcea Mare a mai rămas doar Vasile Lupu, iar dosarul acestuia va intra în discuţia Comisiei de Liberare la data de 20 noiembrie, iar dacă avizul este favorabil, o zi mai târziu va fi trimis Judecătoriei Deva.

"Dacă astăzi noi suntem liberi, acest lucru îl datorăm şi Jurnalului Naţional, care a organizat o campanie pentru eliberarea noastră!"

"În ultimii 12 ani de viaţă pot considera că este una dintre cele mai fericite zile din viaţa mea, la fel ca şi cea în care am ieşit din închisoare atât eu, cât şi prietenul meu, Constantin Creţan"


Miron Cozma

×
Subiecte în articol: observator cozma loiş loi