x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lovitură de teatru: Ciclistul Marco Pantani ar fi fost ucis! Procuratura din Rimini (Italia) a decis să redeschidă ancheta în cazul morţii sale

Lovitură de teatru: Ciclistul Marco Pantani ar fi fost ucis! Procuratura din Rimini (Italia) a decis să redeschidă ancheta în cazul morţii sale

de Istvan Deak    |    05 Aug 2014   •   17:42
Lovitură de teatru: Ciclistul Marco Pantani ar fi fost ucis! Procuratura din Rimini (Italia) a decis să redeschidă ancheta în cazul morţii sale

Acum 10 ani, la 14 februarie 2004, dispărea Marco Pantani, ciclist italian, unul dintre cei mai buni căţărători din istoria ciclismului rutier. în 2007, mama sa, Tonina Pantani declara pentru revista franceză Paris Match că este convinsă că fiul său a fost asasinat. Zilele trecute, justiţia italiană a decis să redeschidă ancheta privind decesul fostului ciclist, existând suspiciuni că acesta ar fi fost ucis, anunţă presa din Peninsulă.

În ochii Toninei, era un fiu care a sfârşit în circumstanţe atât de tulburi, încât aproape ei i-a fost imposibil să ţină doliu după acest deces. Tonina dispune de probe solide pentru a contesta teza potrivit căreia Marco Pantani ar fi murit în urma unei supradoze. Numeroase elemente, cum ar fi prezenţa unor haine care nu îi aparţineau şi a mâncării pe care el nu o comandase, duc cu gândul la faptul că Marco nu era singur în camera sa de hotel în ziua morţii. Fapte pe care le subliniază şi Philippe Brunel într-o carte intitulată „Viaţa şi moartea lui Marco Pantani” (publicată la editura Grasset).

„Numeroase semne de întrebare se ridică în legătură cu acest caz. Sunt urme pe faţa lui şi o urmă în spatele urechii care te fac să te gândeşti că a fost forţat să înghită cocaina. Mai sunt cele două tricouri în plus pe care poliţia mi le-a predat după moartea lui. Acestea nu fuseseră la Marco atunci când a luat camera. De altfel, nici nu avea bagaj cu el. Iar poliţia afirmă că el nu a ieşit deloc din cameră”, declara mama lui Marco Pantani pentru Paris Match în 2007. 

Mort în camera de hotel
Pantani a fost găsit mort pe 14 februarie 2004, într-o cameră de hotel din Rimini, iar în urma autopsiei s-a stabilit că decesul a fost provocat de o supradoză de cocaină. După 10 ani, însă, a apărut însă o nouă ipoteză, avansată de familia rutierului, pe baza concluziilor unei noi expertize medico-legate, efectuate de profesorul Francesco Maria Avato. Potrivit acestui expert, citat de Gazzetta dello Sport, „cantitatea mare de droguri găsită în corpul lui Pantani nu putea fi luată decât diluată în apă”, iar procurorii iau în calcul acum posibilitatea ca „Piratul”, cum era poreclit regretatul ciclist, să fi fost victima unui asasinat. Deci ca drogul să-i fi fost administrat de un terţ.

Mama lui Pantani a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care a confirmat redeschiderea anchetei.

Tot conform ziarului de sport italian, care titrează că „Pantani a fost ucis”, Parchetul din Rimini a redeschis ancheta pentru „omucidere cu alterarea cadavrului şi a scenei crimei”.

Presa italiană scrie că uciderea sa prin obligarea de a ingera drogul ar fi fost cauzată de faptul că Marco Pantani intenţiona să facă dezvăluiri complete cu privire la dopingul practicat în ciclism.

După ce a câştigat în 1998 Turul Franţei şi pe cel al Italiei, Marco Pantani a fost exclus în 1999 din Turul Italiei, din cauza unor valori sangvine neconforme. în vârstă de 34 de ani, Pantani, care nu şi-a revenit cu adevărat de pe urma acestei excluderi, a fost găsit mort în camera de hotel din Rimini.

Întrebată de Paris Match cine l-ar fi putut ucide pe Marco, mama sa declara, în 2007, că, din punctul ei de vedere, „ciclismul”. „Toată partea asta cu excluderea sa din Turul Italiei, în 1999. în ziua aia, Marco a căzut în ruşine. După asta, a făcut tot ce putea pentru a aduce probe ale bunei sale credinţe, dar cum nu reuşea, a devenit depresiv şi nu se gândea decât la a se distruge. De fiecare dată când dorea să-şi relanseze cariera, liderii ciclismului, 'sistemul', cum zicea el, făceau totul pentru a-l împiedica. Avea sentimentul că este singur. în ciclism, ştiţi bine, este mult putregai, iar Marco dorea să-i denunţe. Nu putea lăsa lucrurile aşa, fără să spună nimic. Au sfârşit prin a-l zdrobi”. 

×
Subiecte în articol: marco pantani