x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Luna decembrie, mai mult stres decât odihnă de Sărbători

Luna decembrie, mai mult stres decât odihnă de Sărbători

de Oana Portase    |    23 Dec 2018   •   06:06
Luna decembrie, mai mult stres decât odihnă de Sărbători

Pentru mulți dintre noi, luna decembrie s-a transformat într-o perioadă stresantă și nici nu apucăm să ne bucurăm de Sărbători că ne și întoarcem la muncă. Presiunea cumpărăturilor de cadouri, bugetul restrâns, pregătirea mesei de Crăciun, serbările copiilor, aglomerația infernală din magazine, blocajele în trafic și chiar și vremea nefavorabilă nu fac altceva decât să ne obosească. Uităm că Sărbătorile sunt despre cei dragi și momentele în familie și parcă vrem să treacă mai repede.

Sărbătorile sunt despre a fi, nu despre a avea. Iată de ce ar fi important să facem alegeri punându-ne întrebările potrivite "Cum aș vrea să mă simt?", "Ce anume m-ar face să mă simt așa?", "Ce efect au acțiunile mele în această perioadă?" Sărbătorile sunt o ocazie perfectă de a sta cu familia, de a petrece timp împreună și de a ne apropia sau, de a ne împăca unii cu ceilalți.

Lorena Diaconescu, psiholog

Trage aer în piept și prioritizează

Shoppingul online și cozonacii comandați ne pot salva de multă bătaie de cap. Vremurile în care femeile se închideau în casă să frământe cozonaci și să facă mult prea multe feluri de mâncăruri cam apun. Trebuie să înțelegem că nu suntem supereroi și că nu putem să le facem pe toate. Cei organizați își cumpără cadourile de prin octombrie și dau comandă de cozonaci, dar acum mai sunt câteva zile până la Crăciun și dacă nu ai terminat tot ce ți-ai propus, ia o pauză și fă o listă. O să descoperi că unele lucruri de pe acea listă nu sunt chiar atât de importante și nu va fi un capăt de țară dacă nu le duci la bun sfârșit. “Este adevărat că așteptăm cu nerăbdare sărbătorile de iarnă, dar, ca întotdeauna, tumultul vieții de fiecare zi ne împiedică să ne ocupăm pe îndelete de pregătirea cadourilor pentru cei dragi sau de pregătirea mesei de Crăciun și atunci, pe ultima sută de metri ne aglomerăm peste măsură, intervine stresul și, adesea, nu ne mai putem bucura de zilele de sărbătoare. Ideal ar fi să reflectăm, fiecare pentru sine, asupra semnificației sărbătorilor și asupra nevoilor noastre emoționale, a dorinței de a dărui, de a bucura pe cei din jurul nostru sau oricare altă nevoie. De la această reflecție ar trebui să ne stabilim prioritățile și să ne planificăm acțiunile, astfel încât, dacă cea mai puțin importantă de pe listă nu va mai fi bifată, să putem fi relaxați, să acceptăm că uneori timpul nu este de ajuns și să ne bucurăm că am reușit să îndeplinim cele mai importante sarcini propuse. Așadar, soluția ține de clarificarea nevoilor noastre și de organizare/prioritizare.”, explică pentru Jurnalul psihologul Lorena Diaconescu.

SFAT

Românii aruncă 6.000 de tone de mâncare pe zi și suntem pe locul 9 în Europa la risipă alimentară, arată ultimele date. Pornind de la această statistică, ideal ar fi să nu faceți prea multă mâncare de Sărbători și să mai tăiați din cozonacii de pe listă. Acest lucru va reduce și din stresul

Evită certurile de la masa de Crăciun

Pentru mulți chiar și masa de Crăciun poate reprezenta un stres și asta pentru că acolo unde se strâng familii mari se nasc și discuții pe teme contradictorii. Cu puțină voință putem trece peste discuțiile despre educația copiilor sau despre politică. Gândiți-vă că nu aveți prea multe clipe alături de cei dragi și că vă strângeți cu greu toți împreună. Sărbătorile ar trebui să fie despre cei dragi, despre relaxare și odihnă, mai puțin despre cadouri, certuri în familie și mâncare multă. “Pentru o echilibrare perfectă este nevoie și de armonie interioară, de echilibru emoțional, fără de care nu ne putem bucura cu adevărat de orele de odihnă sau de somn. Deși simțim că vrem să facem multe lucruri într-un timp foarte scurt și ne forțăm să nu pierdem ceva din nimicurile zilnice, ar trebui să știm că e mai important să ne odihnim, să ne preocupăm de sănătate și de starea de bine pentru a ne putea bucura cu adevărat de lucrurile care chiar contează. De asemenea, ar fi bine să conștientizăm faptul că ne aflăm atât la finalul unei etape dar și că ne pregătim de un nou început și, pentru a avea un start bun în anul următor, trebuie să fim pregătiți atât fizic cât și emoțional”, mai spune psihologul Lorena Diaconescu.

SFAT

  • Cumpără cadouri simbolice care bucură cu adevărat

  • Nu încerca să-i impresionezi pe cei din jur

  • Nu chema musafiri la tine dacă nu simți nevoia

  • Dormi atât cât îți cere organismul

  • Nu găti zeci de feluri de preparate și mănâncă mai puțin

Iar ne facem rezoluții de Anul Nou

La fiecare final de an decidem că de la 1 ianuarie vom face mari schimbări în viața noastră. Bilanțul din decembrie ne întristează pentru că ne dăm seama că nu am făcut tot ce ne-am propus la Revelionul trecut. Bilanțul de final de an ar trebui privit obiectiv pentru că vom găsi cu siguranță și realizări importante care ne pot motiva pentru a face mai multe în anul ce urmează. Ne vom da seama că poate ce ne-am dorit cu un an în urmă nu mai este de actualitate sau poate că nu am trasat acea dorință cum trebuie. Ar trebui să mai facem diferența între dorință și obiectiv. Dacă, de exemplu, în 2019 vrei să înveți o limbă străină, nu lăsa acest gând în aer. Caută cursuri de limbi străine, interesează-te cât costă și poate chiar te înscrii din ianuarie.

Unele lucruri mărețe pornesc simplu de la întrebarea “Ce îmi doresc cu adevărat?”. Dacă facem abstracție de resurse și punem pe hârtie dorințe și planuri îndrăznețe, avem șanse să găsim și soluțiile pentru ele. “Dacă oamenii și-ar urma visele, ar afla că, pe parcurs, apar oportunități și resurse din cele mai neașteptate direcții. Așadar, un sfat terapeutic: Credeți în visele proprii și îndrăzniți să le urmați!”, spune psihologul Lorena Diaconescu.

 

×
Subiecte în articol: stres sarbatori craciun