x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Luna septembrie a fost normală

Luna septembrie a fost normală

de Sorin Anghel    |    01 Oct 2008   •   00:00

Chiar dacă am avut parte de ninsori în zona montană înaltă, meteorologii susţin că luna septembrie a fost una normală din punct de vedere termic.



Chiar dacă am avut parte de ninsori în zona montană înaltă, meteorologii susţin că luna septembrie a fost una normală din punct de vedere termic.

Septembrie, lună de tranziţie între sezonul cald şi cel rece, este
cunoscută ca fiind în general o lună  a contrastelor, a variaţiilor bruşte de temperatureă, asa cum s-a întâmplat şi anul acesta.

CANICULǍ
Luna a debutat cu un regim termic de vară, cu maxime frecvent peste 30°C, perioada cea mai călduroasă fiindntre 6 şi 8 septembrie, când s-au înregistrat cele mai ridicate valori: 38°C la Sânnicolau Mare – judeţul Arad,  37°C  la Bechet, Jimbolia, Timişoara şI Oradea, 36°C la Sebeş, 34°C la Focşani şI Hârşova, 33°C la Miercurea Ciuc. Aceste valori, deşi foarte ridicate pentru această perioadă a anului, sunt departe de maximele absolute ale lunii septembrie (44°C la 8 septembrie 1946, la Strehaia).

FRIG PUTERNIC
Răcirea vremii, datorată mişcări în plan orizontal a unei mase de aer de origine polară spre zona geografică a României, dar şi nebulozităţii persistente şi a ploilor extinse ca arie, s-a resimţit începând cu zilele de 13-14 septembrie. Cea mai scăzută temperatură înregistrată în cursul lunii septembrie 2008 a fost
de -3°C la Miercurea Ciuc în dimineaţa zilei de 29 septembrie. Recordul absolut lunar, înregistrat în noaptea de 28/29 septembrie 1977, a fost de -11°C şi s-a înregistrat la Topliţa.

SEMNE DE IARNĂ
Scăderea de temperatureă s-a resimţit puternic şI în zona montană. Daca în prima decadă a lunii se înregistrau la altitudini de 1.400 -1.500 de metri temperaturi de până la 24-25°C, în partea a doua a lunii, temperaturile maxime nu mai treceau de 3°C. La peste 2.000 de metri valorile termice au coborât în timpul nopţilor sub -5°C. Cea mai scăzută temperatură s-a înregistrat la staţia meteorologică Vf. Omu în dimineaţa zilelor de 20 septembrie şI de 28 septembrie (-7°C). La staţia Vf. Omu recordul de temperatureă al lunii septembrie a fost consemnat în 28.09.1935 când s-au înregistrat -15°C. Răcirea vremii a adus în zona montană înaltă aspect de iarnă veritabilă, apărând  primele ninsori ale acestui sezon (consemnate la staţiile meteo montane începând din 17 septembrie), asociate cu vânt intens şi vizibilitate redusă. S-a depus strat de zăpadă a cărui grosime măsurată în data de 20, la Bâlea Lac, a fost de 27 de centimetri.   

EXTREME
O altă caracteristică a acestei luni de toamnă este înregistrarea în unele dintre zile a unei amplitudini termice diurne foarte mari. Este vorba despre diferenţe semnificative între temperatura minimă a dimineţii şi maxima atinsă în orele după-amiezei. Această situaţie o întâlnim atunci când, în condiţiile existenţei unui câmp de presiune atmosferică ridicată, cerul se menţine degajat. Acest fapt determină în timpul nopţii procese radiative puternice şi, deci, scăderea semnificativă a temperaturii în apropierea solului. Soarele prezent pe tot parcusrul unei zilei favorizează înregistrarea de temperaturi ridicate. Aşa cum s-a întâmplat ieri în Bucureşti, când de la 5°C, cât se înregistrau în zorii zilei la staţia de la Băneasa, la amiază mercurul termometrelor a urcat la peste 20°C. În Capitală, cea mai scăzută temperatură s-a înregistrat tot la staţia Bucureşti-Băneasa în dimineaţa de 23 septembrie, când au fost 4°C. Cea mai ridicată valoare a lunii a fost de 36°C la staţia de la Filaret, în data de 6 septembrie.

REPERE IMPORTANTE

Pentru prima lună de toamnă a acestui an, ar mai fi de menţionat că perioada 15-16 septembrie a fost caracterizată de ploi pe arii extinse, în cantităţi care local au fost mai însemnate, peste 50-60 l/mp. De asemenea, au fost perioade în care intensificările de vânt în zona litorală şi bazinul vestic al Mării Negre au fost susţinute, determinând chiar închiderea temporară a unora dintre porturile maritime. La munte, a fost vânt intens şi vizibilitate redusă, toate acestea fiind asociate cu temperature foarte scăzute.

×
Subiecte în articol: septembrie meteo