x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lutul reînviat

Lutul reînviat

de Roxana Vintila    |    01 Iun 2008   •   00:00
Lutul reînviat

Pornind de la tradiţia străvechilor tîrguri de Moşi, Tîrgul de Ceramică “Cocoşul de Hurezu” se constituie ca o frescă a creaţiilor meşteşugarilor lutului din România.

Pornind de la tradiţia străvechilor tîrguri de Moşi, Tîrgul de Ceramică “Cocoşul de Hurezu” se constituie ca o frescă a creaţiilor meşteşugarilor lutului din România.

 
Povestea Tîrgului de Ceramică “Cocoşul de Hurezu” începe în vara anului 1971 pe malul bă­trînului Alutus, atunci cînd organi­zatorii Festivalului de folclor “Cîn­tecele Oltului” au avut harul să adauge la această sărbătoare a cîn­tecului, jocului şi portului popu­lar, sărbătoarea lutului, a lutului ca­re prinde viaţă în mîinile ferme­cate ale meşterilor olari. Începînd cu 1974, Tîrgul este aşezat în vatra lui firească, la Horezu.

 
AUTENTIC. Anul acesta, “Cocoşul de Hurezu” vesteşte pentru a 38-a oară miracolul artei populare. În perioada 6-8 iunie 2008, Consiliul Ju­deţean Vîlcea, Fundaţia Na­ţio­nală pentru Civilizaţia Rurală “Nişte ţărani”, Direcţia judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Vîlcea, Primăria Oraşului Horezu, Casa de Cultură “Constantin Brînco­veanu şi Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Vîlcea vă invită să vă bucuraţi de o porţie de tradiţie ce nu s-a perimat într-o societate modernă a anilor 2008.

 
VALOARE ARTISTICĂ. Satul de vacanţă “Stejari” asi­gu­ră cadrul de desfăşurare al acestui Festival al Ceramicii într-o ambianţă specială. Ca şi în anii precedenţi, meşterii, reprezentanţi ai principalelor centre de ceramică din România, vor expune şi desface la Târg produse ale creaţiei tradiţionale, care se înscriu pe coordonatele autenticităţii populare şi valorii artistice. Deschiderea oficială a Tîrgului “Cocoşul de Hurezu” va avea loc sîmbătă, 7 iunie, ora 10:00.

 
PERFECŢIUNEA FOR­ME­LOR. Pentru o receptare corectă a dimensiunii olăritului româ­nesc, vizitatorul şi amatorul de ceramică populară au la dis­po­ziţie un excepţional reper istoric al meşteşugului, Galeria de Artă Populară Contemporană de la Horezu, care prezintă, după trei decenii de la înfiinţare, cîteva mii de exponate unicat, preponderent ceramică, din cele mai reprezentative centre de olărit din România.

×
Subiecte în articol: observator