x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mafia gunoiului romanesc, lovita la Palermo

Mafia gunoiului romanesc, lovita la Palermo

de Gabi Golea    |    09 Iun 2006   •   00:00
Mafia gunoiului romanesc, lovita la Palermo

Massimo Ciancimino, fiul fostului primar al orasului Palermo, a fost arestat ieri, impreuna cu avocatul sau, pentru spalare de bani. Grupa-rea Ciancimino si-a infipt la Bucuresti tentacule trai-nice, patronand prin interpusi firme de salubritate.

Avocatul Giorgio Ghiron si Massimo Ciancimino au fost arestati ieri la domiciliu. Cei doi sunt membri importanti ai Cosa Nostra, avand legaturi stranse cu marele nas Provenzano. In Romania, familia Ciancimino, care prin apropiati a intrat in legatura cu oameni din SRI, SIE, politicieni din PSD, detine mai multe afaceri.

Ieri, avocatul Giorgio Ghiron, aparatorul lui Vito Ciancimino, fostul primar al orasului Palermo, s-a trezit cu anchetatorii la usa. A urmat o perchezitie legata de afacerile celui din urma, condamnat pentru actiuni mafiote si decedat in decembrie 2002. Tot ieri, Massimo Ciancimino, fiul fostului primar, a fost si el arestat. Mandatul de arestare preventiva pentru avocatul de 73 de ani Giorgio Ghiron a fost semnat de judecatorul Gioacchino Scaduto. Judecatorii au decis ca acestia doi sa fie arestati la domiciliu, fiind acuzati de contrabanda, reutilizarea de capitaluri cu provenienta ilicita si inregistrare fictiva de bunuri. Zeci de militari fac numeroase perchezitii la Palermo, Roma si Milano, operatiunea fiind coordonata de DDA - Departamentul Districtual Antimafia.

LEGATURI. Mandatele de arest preventiv sunt legate de afacerile lui Vito Ciancimino, afaceri preluate, dupa moartea sa, de fiul acestuia, Massimo, si de avocatul Ghiron. Nici unul dintre anchetatori nu poate nici macar aprecia la cat se ridica averea fostului primar. Datele despre Massimo Ciancimino au fost gasite intr-un biletel trimis de nasul fugar Matteo Messina Denaro lui Bernardo Provenzano la 11 aprilie. La casa lui Ghiron a fost gasita in iulie anul trecut o scrisoare testament a lui Vito Ciancimino, care a confirmat ipoteza ca in spatele unor societati cum sunt FINGAS si SIRCO, firme cu cifre de afaceri impresionante, sta Massimo Ciancimino. In luna decembrie 2005, procurorii italieni din Palermo au venit la Bucuresti pentru a continua o investigatie a unei retele acuzate de spalare de bani. In Italia, capul retelei era celebrul nas mafiot Bernardo Provenzano, de curand arestat dupa zeci de ani in care s-a ascuns. Acoperirea italienilor in Romania: afaceri cu gaz si cu gunoaie. In urma unei comisii rogatorii, procurorii italieni impreuna cu procurorii de la DIICOT au urmarit transferurile de bani ale familiei Ciancimino, din Palermo, strans legata de familia Provenzano. Una dintre firmele romanesti a fost Agenda 21, condusa de unul dintre membrii familiei si detinuta de SIRCO, pe care anchetatorii italieni pusesera sechestru. Printre cei anchetati era si avocatul Giorgio Ghiron, aparatorul nasului Vito Ciancimino. Un alt anchetat a fost si Gianni Lapis, care a incercat sa incheie un contract cu Gazprom pentru piata europeana, prin intermediul unui fost colonel KGB, Alexander Medvedev.

RETEA. Printre persoanele de incredere ale mezinului Ciancimino se numarau si fratii Sergio si Giorgio Pileri, care au in Romania multe afaceri in Bucuresti, Tulcea, Ploiesti, Targu-Mures. Firmele italienilor, pe langa Agenda 21, care se ocupa de reciclarea gunoaielor, sunt Ecorec, Salub si Ecologica SA. Fratii Pileri au mai investit si in Hipodromul de la Ploiesti, in "Il Toscanino", un bistro din Bucuresti. Ei au mai infiintat in Romania si societati financiare: General Consulting si Agentia Obiettivo Lavoro. Pe langa acestea se pot mandri si cu Agentia de Investigatii A&D.

Legaturile dintre Sergio Pileri si fostul sef al SRI Prahova, Corneliu Paltanea, sunt de notorietate. Provenzano, prin intermediul romano-italianului Paul Brener, a deschis mai multe firme in tara noastra. Cu Brener au intrat in contact Gheorghe Fulga, seful Serviciului de Informatii Externe, dar si cativa pesedisti: Ion Moucha si Constantin Nita.

×
Subiecte în articol: observator ciancimino