Traian Basescu a iesit ieri la rampa. In doua interventii virulente, seful statului a condamnat amestecul grosolan al Executivului in Justitie, a acuzat Guvernul ca sta alaturi de coruptie la masa si lucreaza la co-manda unor grupuri de interese nelegitime de tip ma-fiot si a spus apasat ca trusturi de presa sunt folosite in batalia de discreditare a institutiilor statului. Prese-dintele Romaniei a incurajat politistii si magistratii sa nu se indoaie in fata presiunilor facute asupra lor de cercurile mafiote.
|
"Va asigur ca nu voi permite, nici in calitatea cealalta pe care o am de membru al CSM, nici o interferenta a Executivului in treburile
justitiei"
"Veti vedea un acvariu in care grupuri de interese nelegitime se zbat pentru discreditarea institutiilor statului"
"Adesea am stiut si cand ofiteri sau magistrati urmeaza sa devina tinta a unor campanii"
"De prea multe ori mafia a ajuns pe masa Guvernului"
"Sunt lucruri nelegitime, sunt grupuri de tip mafiot si am sa va cer sa porniti de la acte normative emise de Guvern"
Traian Basescu
presedintele Romaniei
|
Politistii, procurorii si judecatorii au primit ieri o tema socanta din partea presedintelui Traian Basescu: sa analizeze actele normative date de Guvern in folosul unor grupuri nelegitime in ultimii zece ani. "Mafia a ajuns pe masa Guvernului", si-a argumentat seful statului "cererea".
Presedintele Traian Basescu a profitat ieri, cum singur a spus, de ocazia pe care o avea de a se exprima in fata unui public numeros, printre care se aflau si doi vicepremieri si, sub pretextul unor "mentiuni", a lansat un atac deosebit de acid la adresa Guvernului. Seful statului a pus tunurile atat pe primul-ministru, cat si pe unii dintre ministri, acuzand Executivul ca lucreaza in favoarea unor grupuri de interese nelegitime.
MAFIA. Seful statului a mai spus ca "favorurile economice" prin acte normative emise de Guvern reprezinta expresia faptului ca "mafia a ajuns pe masa Guvernului". El a sustinut ca astfel de acte normative au fost adoptate de Parlament si promulgate de presedintele tarii. "De prea multe ori mafia a ajuns pe masa Guvernului. Sunt prea multi care au beneficiat de acte normative ce au trecut si prin Parlament, dandu-se explicatii false. Iar responsabilitatea celor care le-au promovat este una ce trebuie sa fie asumata. Trebuie sa vedem de ce unii au primit scutiri de plati prin acte normative de obligatii la bugetul de stat. Trebuie sa vedem de ce altii n-au primit. Lucrurile au pornit de la Guvern, au fost validate de Parlament, care nu este informat, au fost promulgate de presedinte, dar am certitudinea ca avem obligatia sa dam ceasul inapoi", a atacat Basescu, cerand ca si cercetarea sa se extinda la actele emise in ultimii zece ani. El a aratat insa ca nici actualul Guvern nu este strain de aceste practici, atentionandu-l "sa renunte la practicile anterioare".
ATAC LA PREMIER. Prima tinta, premierul Tariceanu. Daca saptamana trecuta spunea ca ar trebui reglementata obligatia Parchetelor de a informa institutiile statului in cazul inceperii urmaririi penale impotriva unor demnitari, seful statului i-a taiat avantul. "As vrea sa fac niste mentiuni la o dezbatere ce a fost lansata in ultimele zile, interferenta intre puterea judecatoreasca si Executiv. Eu cred ca avem legi si trebuie sa le respectam. Nu avem nevoie sa cream alte mecanisme care sa dea impresia ca puterea judecatoreasca este pusa sub controlul puterii executive", a spus Basescu, aratand ca va actiona impotriva oricarei interferente a unei puteri impotriva alteia. "Va asigur ca nu voi permite nici in calitatea cealalta pe care o am, de membru al CSM, nu voi permite nici o interferenta Executivului in treburile Justitiei", a spus Basescu. "Esential este ca, pe aceasta dezbatere, dumneavoastra, politistii, sa nu aveti impresia ca, atat timp cat este pusa sub semnul intrebarii independenta Justitiei, sa nu va puneti intrebarea: «Dar eu, un politist, care tin de Executiv?»", a adaugat seful statului.
ACVARIU
|
Traian Basescu a acuzat deopotriva si "acvariul" din presa "in care grupuri de interese nelegitime se zbat, cu o formidabila energie, in a incerca sa discrediteze institutiile statului, fie ca-i vorba de ministri, sa spunem al Justitiei, fie ca e vorba de procurori, fie ca e vorba de politisti". Cum jurnalistul Liviu Mihaiu a acuzat miercuri seara intalniri suspecte ale Cotroceniului cu omul de afaceri Ovidiu Tender, Basescu a replicat: "Aseara ati putut vedea o astfel de morsa competenta la televizor care explica cum e cu grupurile de interese din jurul Presedintiei, mai cu o seara inainte era o alta care explica alte grupuri de interese nelegitime. Este o formidabila batalie si, daca pana acum am evitat sa folosesc termenul de grupare de tip mafiot, acum nu voi evita cuvantul. Veti vedea trusturi de presa care se bat cu alte trusturi de presa, pentru ca in spatele lor sunt niste patroni care ori apara RAFO, ori apara Rompetrol, ori apara ilegalitatile de la FNI, ori apara sau pun sub mantia nestiintei actiunile viguroase de a pune mana pe cat mai multe SIF-uri, ori aflam ca vrem sa participam la privatizarea CEC, pentru ca tot controlam niste SIF-uri", a acuzat Basescu.
|
Basescu, umar la umar cu justitia
|
ECHIPA. Iulian Galca, presedintele CSM, la prima sedinta cu seful statului, Traian Basescu
|
Presedintele Traian Basescu a auzit vocile celor peste 3.400 de judecatori si procurori, membri ai Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), care i-au cerut sa medieze conflictul dintre Executiv si puterea judecatoreasca. Seful statului considera inadmisibil amestecul politicului in justitie.
La nici patru zile din momentul in care a primit scrisoarea AMR, presedintele tarii, Traian Basescu, a luat pozitie. Sesizat de magistrati cu privire la imixtiunile repetate ale unor membri ai Guvernului Tariceanu in treburile justitiei, informat despre indignarea judecatorilor si procurorilor fata de lipsa de respect pentru lege, seful statului a condamnat ieri public orice gest, tentativa de amestec in activitatea instantelor si parchetelor.
LA INTERNE. Mai intai presedintele Traian Basescu a abordat problema justitiei in conferinta de bilant al Ministerului Administratiei si Internelor. El a declarat ca nu este necesara crearea de noi mecanisme privind relatia dintre Executiv si puterea judecatoreasca, apreciind ca exista legi in domeniu, iar acestea trebuie respectate. "Cred ca avem legi si trebuie sa le respectam. Nu avem nevoie sa cream alte mecanisme, care sa dea impresia ca puterea judecatoreasca este pusa sub controlul puterii executive", a afirmat Basescu, referindu-se la dezbaterea publica din ultima perioada referitoare la interferenta intre puterea judecatoreasca si cea executiva. Pozitia coincide cu cea exprimata de judecatorul Viorica Costiniu in scrisoarea adresata sefului statului, vineri, 27 ianuarie.
ASIGURARI. El a spus politistilor ca nu este cazul sa se teama, privind la ceea ce li se intampla magistratilor. "Esential este ca, pe aceasta dezbatere, dumneavoastra, politistii, sa nu aveti impresia ca atat timp cat este pusa sub semnul intrebarii independenta justitiei, sa nu va puneti intrebarea: «Dar eu, un politist, care tin de Executiv?»", a adaugat seful statului. Basescu a subliniat ca isi va mentine principiile pe care le-a afirmat inca de la inceputul mandatului, ca va actiona impotriva oricarei interferente a oricarei puteri impotriva alteia. Presedintele a respins etichetarile justitiei ca "supraputere", aruncate pe piata in ultima perioada, si a reamintit ca puterea judecatoreasca nu face nimic altceva decat sa vegheze la aplicarea legii.
|
CAPACITATE. In sedinta CSM, presedinrtele Romaniei a reusit in 15 minute sa spuna mult |
DUPA MAI, CSM. Si pentru ca s-a referit la justitie, in gradina Ministerului Administratiei si Internelor, seful statului a facut ieri o scurta vizita- surpriza membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, forul suprem al puterii judecatoresti. Intr-un sfert de ceas, Traian Basescu a tinut sa le trasmita personal mesajul sau extrem de important pentru ideea de justitie independenta: "Este inadmisibil amestecul Executivului in Justitie!". Presedintele a dat replica si propunerii lansate de premierul Tariceanu cu privire la o dezbatere publica pe tema elaborarii unor protocoale de colaborare si informare intre cele doua puteri aflate in conflict. Basescu a catalogat aceasta propunere drept o "poveste" de care nu avem nevoie, pentru ca "Avem Constitutie, lege si asupra acestor lucruri am atentionat si pe cei doi viceprim-ministri la bilantul MAI".
ASA NU. Nici ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu a scapat de critica prezidentiala. El a fost dat ca exemplu negativ. "Mi s-a parut profund gresit actul ministrului Sanatatii de a respecta foarte tarziu hotararea judecatoreasca. O hotarare judecatoreasca buna, proasta, o pui in aplicare, fie ca iti place sau nu iti place, pentru ca asta este puterea judecatorului: de a stabili, de a lua decizii. Ministrul a lasat impresia periculoasa ca Executivul poate ignora hotararile judecatoresti." Si aici, seful statului a fost in acord cu pozitiile exprimate de magistrati, mai ales ca acestia amenintau ca nu vor mai intra in salile de judecata, daca Guvernul nu va inceta sa mai sanctioneze politic justitia pentru hotararile care nu-i convin. "Daca insusi Guvernul pune sub semnul intrebarii oportunitatea aplicarii hotararilor judecatoresti, nu stiu despre ce institutie am putea vorbi?!"
Ministrul Justitiei nu a putut auzi "live" mesajele presedintelui, deoarece a lipsit atat de la bilantul MAI, cat si de la sedinta CSM, unde a ajuns abia spre seara.
REACTIE. Interventiile presedintelui nu au ramas fara ecou in randul magistratilor. Presedintele AMR, Viorica Costiniu, ne-a declarat: "Discursul presedintelui este in mare parte in acord cu ceea ce am sesizat noi, Asociatia, in cele doua scrisori adresate atat sefului statului, cat si premierului. Speram ca la intrevederea pe care am solicitat-o sa gasim solutii, pentru ca celelalte doua puteri in stat sa inteleaga ca trebuie sa respecte legea".
REPLICA
"Nu avem nevoie sa creem alte mecanisme, care sa dea impresia ca puterea judecatoreasca este pusa sub controlul puterii executive"
Traian Basescu
presedintele Romaniei
AVERTISMENT
"Avem Constitutie, lege si asupra acestor lucruri am atentionat si pe cei doi viceprim-ministri la bilantul MAI"
Traian Basescu
presedintele Romaniei
|
INTOLERANTA
"Este inadmisibil amestecul Executivului in Justitie!"
Traian Basescu
presedintele Romaniei
INFORMAT
"Adesea am stiut si cand ofiteri sau magistrati urmeaza sa devina tinta a unor campanii. Prin sefii dumneavoastra am si dat avertismentul: sa-si vada ofiterul de treaba, ca stiu despre ce-i vorba!"
Traian Basescu
presedintele Romaniei
|
"STIE-TOT"
|
Seful statului stie daca impotriva magistratilor si politistilor se pregatesc atacuri. Traian Basescu a spus ieri politistilor ca stie mai mult decat presupun acestia. "Stiu ca uneori va este greu, dar trebuie sa treceti chiar si peste campanii impotriva unor actiuni legitime, de aparare a legii. Aveti obligatia sa o aparati. Va asigur ca cel putin eu stiu mult mai multe decat presupuneti ca as sti. Adesea am stiut si cand ofiteri sau magistrati urmeaza sa devina tinta a unor campanii. Prin sefii dumneavoastra am si dat avertismentul: sa-si vada ofiterul de treaba, ca stiu despre ce--i vorba! Dar marea mea rugaminte la dumneavoastra este sa considerati ca aveti un singur stapan: legea si cetateanul. Dincolo de asta, nimic nu ne scuza vreo slabiciune", a afirmat presedintele. El a mentionat ca exista "obiceiul pasului inapoi", atunci cand se pornea o avalansa de acuzatii uneori temeinice, alteori netemeinice. Seful statului a subliniat ca acest obicei trebuie sa se schimbe, activitatea politistilor si magistratilor nu trebuie sa fie impiedicata de acuzatiile netemeinice. "Pentru cele (acuzatiile - n.r.) netemeinice, nu avem dreptul la pas inapoi. Pentru cele temeinice, avem obligatia sa-l facem si sa incetam sa nu raspundem exact legii", a adaugat Traian Basescu.
|