x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAFIA PERMISELOR / Descinderi la Sf. Gheorghe

MAFIA PERMISELOR / Descinderi la Sf. Gheorghe

de Violeta Fotache    |    12 Mar 2009   •   00:00
MAFIA PERMISELOR / Descinderi la Sf. Gheorghe

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Sfântu Gheorghe, condus de Eugen Deaconu, a fost închis ieri pentru public, în urma descinderii autorităţilor care anchetează 19 persoane suspectate de eliberarea frauduloasă a permiselor de conducere auto şi de înmatricularea ilegală a mai multor autoturisme. Şpaga pretinsă de reprezentanţi ai statului variază între 100 şi 10.000 de euro.



Cinci agenţi de la Serviciul Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor din Sfântu Gheorghe (din cei 11 angajaţi), un subofiţer al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (“intermediar”), un funcţionar de la Biroul de Impozite şi Taxe al Primăriei municipiului şi trei instructori auto sunt cercetaţi penal, alături de alte 10 persoane, în cazul eliberării frauduloase de permise auto şi al înmatriculării ilegale de maşini, potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). În total, 19 persoane sunt urmărite penal de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna pentru infracţiuni precum luare şi dare de mită, complicitate la această infracţiune, trafic de influenţă, fals, iniţiere şi aderare la un grup de crimă organizată. Autorităţile judiciare au stabilit că reţeaua acţiona pe două direcţii: una, de eliberare frauduloasă a permiselor de conducere auto, cealaltă, de înmatriculare ilegală a unor maşini scumpe. Potrivit purtătorului de cuvânt al DGA, inspector Sarmizia Fetcu, şpăgile pretinse au variat între 100 de euro şi 10.000 de euro, în funcţie de “serviciul prestat”, astfel că banii cei mai mulţi s-au dat pentru înmatriculări, pe bază de chitanţe falsificate de funcţionarul de la Primărie, cum că s-ar fi plătit taxa de primă înmatriculare.

26 DE PERCHEZIŢII
Ancheta în acest caz a pornit la 10 martie 2008, când un cetăţean a sesizat DGA. Ieri, reprezentanţi DGA, procurori şi forţe de ordine (aproximativ 200) au efectuat, începând de dimineaţă, 26 de percheziţii la domiciliile cercetaţilor şi la locurile lor de muncă. Biroul funcţionarului primăriei a fost sigilat, după ce calculatorul şi actele găsite au fost ridicate de anchetatori. De precizat că agenţii de poliţie de la Sfântu Gheorghe nu s-au speriat după zarva creată în jurul cazului de la Argeş, finalizat în decembrie 2008 cu trimiterea în judecată a 28 de persoane, din care zece sunt poliţişti. Astfel deşi după evenimentul de la Argeş, s-a instituit obligativitatea susţinerii pe computer a examenului scris pentru permisul auto, iar reţeaua de calculatoare a Serviciului Sf. Gheorghe este perfect funcţională, totuşi la acest serviciu s-a continuat vechea metodologie de examinare, mult mai permisibilă fraudării.

×
Subiecte în articol: observator