OBSERVATOR
DOCUMENTAR - Interzis in Ungaria, de mare interes in Romania
Sute de maghiari s-au inghesuit vineri seara pe holurile Universitatii Reformate din Cluj-Napoca pentru a vedea un film
documentar a carui difuzare a fost interzisa in Ungaria.
ELENA STANCIU
ASALT. Sala Universitatii Reformate din Cluj-Napoca a fost neincapatoare pentru cei care au vrut sa vada filmul
|
INTERDICTIE. Koltai Gabor a realizat un film de 14 episoade, avand la baza scrierile istoricului Rofai Erno, care incepand din 1987 a publicat diverse carti despre Tratatul de la Trianon. Serialul se constituie intr-un document-fluviu, in care sunt prezentate acte adunate de prin arhivele vechiului imperiu austro-ungar, fotografii, imagini vechi, interviuri cu istorici sau alte personalitati, printre care si episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes. Televiziunea maghiara de stat a refuzat sa difuzeze serialul, la fel si Duno TV. Koltai Gabor a afirmat, in prelegerea pe care a tinut-o vineri noaptea, dupa vizionarea filmului, ca in momentul in care si Duno TV a refuzat sa includa serialul in grila de programe, s-a enervat si a facut un film mult mai scurt, de aproximativ doua ore, care sa poata fi rulat in cinematografe. Nici cu acesta nu a avut mare succes, deoarece in Budapesta doar un singur cinematograf a indraznit sa difuzeze filmul, "si acela administrat de un maghiar nascut la Cluj", a explicat Rofai Erno, care l-a insotit pe regizorul Gabor in Romania. De altfel, istoricul apreciaza ca in conditiile in care Tratatul de la Trianon a fost tabu zeci de ani, publicul care se incumeta sa vina sa vada un asemenea film este unul curajos.
STANGA UNGUREASCA CRITICA
|
Filmul, care in afara de Romania a mai rulat in Slovacia si Slovenia, se afla intr-un turneu prin Transilvania, de la Cluj urmand sa fie difuzat in Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc si Targu-Mures. In Ungaria, serialul este in prezent difuzat de HIR TV si se afla la al zecelea episod. Regizorul documentarului a afirmat ca produsul artistic a fost foarte criticat de Stanga socialista, care acum detine puterea in Ungaria. "Inca din 1990 a aparut ideea rediscutarii Tratatului de la Trianon, care pe parcurs s-a topit. De ce nu s-a reluat aceasta idee? Persoanele care se ocupa de problematica Tratatului sunt considerate anarhiste si exista o spaima politica vizavi de discutarea acestei chestiuni in fata marelui public, deoarece anarhistii au tendinta de a vorbi sincer si concret despre evenimentele de atunci", a spus Gabor.
|
REZULTATE NESCHIMBATE
|
Cele doua personalitati ungare, Koltai Gabor si Rofai Erno, au explicat ca in tara lor nu exista o unitate de pareri intre cetateni, lucru care s-a vazut foarte clar si in 5 decembrie 2004, la referendumul pentru acordarea dublei cetatenii maghiarilor din afara granitelor Ungariei, cand lumea nu s-a dus la vot, astfel ca plebiscitul a cazut. Intrebat fiind daca filmul ar fi putut schimba rezultatul referendumului in conditiile in care ar fi fost difuzat in noiembrie anul trecut, regizorul Koltai Gabor a afirmat ca "un film nu transforma nimic in nimic, dar poate da nastere unui curent, unei atitudini", insa rezultatul final al referendumului probabil ca tot nu l-ar fi schimbat, deoarece Guvernul de la Budapesta era total impotriva ideii de acordare a dublei cetatenii maghiarilor din afara granitelor. De altfel, filmul lui Gabor ia in discutie foarte serios si problema nationalismului si a natiunii ungare.
|
|
|
Citește pe Antena3.ro