x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Maghiarii au rupt usile la un film despre Trianon

Maghiarii au rupt usile la un film despre Trianon

09 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
DOCUMENTAR - Interzis in Ungaria, de mare interes in Romania Sute de maghiari s-au inghesuit vineri seara pe holurile Universitatii Reformate din Cluj-Napoca pentru a vedea un film documentar a carui difuzare a fost interzisa in Ungaria.
ELENA STANCIU

ASALT. Sala Universitatii Reformate din Cluj-Napoca a fost neincapatoare pentru cei care au vrut sa vada filmul
Filmul regizorului Koltai Gabor prezinta conditiile istorice ale semnarii Tratatului de la Trianon si efectele pe care le-a avut acest document asupra natiunii maghiare. In urma semnarii acestui act, la 4 iunie 1920, Ungaria a cedat doua treimi din teritoriile pe care le acumulase in cadrul monarhiei habsburgice, intre 1867-1918. Astfel ca acel stat a fost dezmembrat, iar partile locuite de alte nationalitati decat cea maghiara au fost alipite la tarile care s-au format atunci ori si-au desavarsit unitatea nationala.

INTERDICTIE. Koltai Gabor a realizat un film de 14 episoade, avand la baza scrierile istoricului Rofai Erno, care incepand din 1987 a publicat diverse carti despre Tratatul de la Trianon. Serialul se constituie intr-un document-fluviu, in care sunt prezentate acte adunate de prin arhivele vechiului imperiu austro-ungar, fotografii, imagini vechi, interviuri cu istorici sau alte personalitati, printre care si episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes. Televiziunea maghiara de stat a refuzat sa difuzeze serialul, la fel si Duno TV. Koltai Gabor a afirmat, in prelegerea pe care a tinut-o vineri noaptea, dupa vizionarea filmului, ca in momentul in care si Duno TV a refuzat sa includa serialul in grila de programe, s-a enervat si a facut un film mult mai scurt, de aproximativ doua ore, care sa poata fi rulat in cinematografe. Nici cu acesta nu a avut mare succes, deoarece in Budapesta doar un singur cinematograf a indraznit sa difuzeze filmul, "si acela administrat de un maghiar nascut la Cluj", a explicat Rofai Erno, care l-a insotit pe regizorul Gabor in Romania. De altfel, istoricul apreciaza ca in conditiile in care Tratatul de la Trianon a fost tabu zeci de ani, publicul care se incumeta sa vina sa vada un asemenea film este unul curajos.

STANGA UNGUREASCA CRITICA
Filmul, care in afara de Romania a mai rulat in Slovacia si Slovenia, se afla intr-un turneu prin Transilvania, de la Cluj urmand sa fie difuzat in Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc si Targu-Mures. In Ungaria, serialul este in prezent difuzat de HIR TV si se afla la al zecelea episod. Regizorul documentarului a afirmat ca produsul artistic a fost foarte criticat de Stanga socialista, care acum detine puterea in Ungaria. "Inca din 1990 a aparut ideea rediscutarii Tratatului de la Trianon, care pe parcurs s-a topit. De ce nu s-a reluat aceasta idee? Persoanele care se ocupa de problematica Tratatului sunt considerate anarhiste si exista o spaima politica vizavi de discutarea acestei chestiuni in fata marelui public, deoarece anarhistii au tendinta de a vorbi sincer si concret despre evenimentele de atunci", a spus Gabor.

REZULTATE NESCHIMBATE
Cele doua personalitati ungare, Koltai Gabor si Rofai Erno, au explicat ca in tara lor nu exista o unitate de pareri intre cetateni, lucru care s-a vazut foarte clar si in 5 decembrie 2004, la referendumul pentru acordarea dublei cetatenii maghiarilor din afara granitelor Ungariei, cand lumea nu s-a dus la vot, astfel ca plebiscitul a cazut. Intrebat fiind daca filmul ar fi putut schimba rezultatul referendumului in conditiile in care ar fi fost difuzat in noiembrie anul trecut, regizorul Koltai Gabor a afirmat ca "un film nu transforma nimic in nimic, dar poate da nastere unui curent, unei atitudini", insa rezultatul final al referendumului probabil ca tot nu l-ar fi schimbat, deoarece Guvernul de la Budapesta era total impotriva ideii de acordare a dublei cetatenii maghiarilor din afara granitelor. De altfel, filmul lui Gabor ia in discutie foarte serios si problema nationalismului si a natiunii ungare.
TRATATUL
Tratatul de la Trianon nu a schimbat doar granitele unor state. Actul de pace savarsit a starnit pasiuni politice aprige, contradictorii, ale carui urmari se simt si astazi. Imediat dupa 4 iunie 1920 s-a nascut o zicala care se poate gasi si astazi pe buzele revizionistilor maghiari (n.r. - care vor revizuirea hotarelor) - Veszen Trianon! Sa piara Trianonul! Prin ruperea Ungariei, mii de persoane s-au trezit ca au devenit peste noapte cetateni ai altei tari, cei direct vizati de Tratatul de la Trianon vazand in acesta un fel de manual de disectie al statului maghiar.
MESAJ
Saptamana trecuta, la Subotica, in cadrul reuniunii mondiale a maghiarilor, a fost prezentat mesajul premierului ungar, Gyurcsány Ferenc, in care se spune ca Guvernul ungar va elabora un proiect de lege privind minoritatile maghiare din afara granitelor. Ferenc a prezentat un cadru general in 5 puncte: "Pamant natal"; introducerea vizei nationale pe timp de 5 ani, fara restrictii privind trecerea frontierei; posibilitatea realizarii unei naturalizari rapide si echitabile; sprijinirea politica a autonomiei comunitatilor maghiare si statutul de drept al maghiarilor de dincolo de granite sa fie plasat intr-un cadru constitutional.
×
Subiecte în articol: observator film gabor trianon koltai gabor