x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Magistraţii condamnaţi definitiv îşi pierd pensia de serviciu şi indemnizaţia

Magistraţii condamnaţi definitiv îşi pierd pensia de serviciu şi indemnizaţia

22 Oct 2013   •   12:21
Magistraţii condamnaţi definitiv îşi pierd pensia de serviciu şi indemnizaţia

Camera Deputaților a adoptat, marți, tacit proiectul de lege privind modificarea statutului judecătorilor și procurorilor, potrivit căruia magistrații care au fost condamnați definitiv își pierd pensia de serviciu și indemnizația.

Proiectul care vizează completarea Legii 303 privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost adoptat tacit de Camera Deputaților în condițiile în care termenul pentru dezbatere și vot final stabilit pentru 16 octombrie a fost depășit. În proiect se arată că nu beneficiază de pensia de serviciu și indemnizație judecătorii, procurorii, magistrații asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcție, au fost condamnați definitiv pentru o infracțiune de corupție, o infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție sau o infracțiune în legătură cu acestea ori pentru o infracțiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, comise cu intenție, ori pentru o altă infracțiune intenționată cu privire la care CSM apreciază că aduce atingere prestigiului justiției, săvârșite înainte de eliberarea din funcție.

De asemenea, se precizează că aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condițiile legii.

"Punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o infracțiune săvârșită înainte de eliberarea din funcție atrage, de drept, suspendarea soluționării cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, după caz, suspendarea plății pensiei de de serviciu, dacă aceasta a fost acordată, până la soluționarea definitivă a cauzei. În această perioadă, persoana față de care s-a pus în mișcare acțiunea penală beneficiază, în condițiile legii, de pensie din sistemul public", se mai arată în proiectul legislativ, potrivit Agerpres.

În propunere se menționează că în situația în care se dispune scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea sau încetarea procesului față de judecător, procuror, magistrat asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, acesta este repus în situația anterioară și i se plătește pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale sau după caz diferența dintre aceasta și pensia din sistemul public încasată după punerea în mișcare a acțiunii penale. Aceleași dispoziții se aplică și în situația în care CSM apreciază că o condamnare pentru o infracțiune intenționată a celor vizați de acest proiect de lege nu aduce atingere prestigiului profesiei.

Prevederile proiectului se vor aplica și magistraților condamnați definitiv anterior datei intrării în vigoare a acestei legi.

Proiectul inițiat de Guvern urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional în acest caz.

×