x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Măine va fi ales Patriarhul

Măine va fi ales Patriarhul

de Daniela Cârlea Şontică    |    11 Sep 2007   •   00:00
Măine va fi ales Patriarhul
Sursa foto: PAUL BUCIUTA/

Astăzi se implinesc 40 de zile de la trecerea la Domnul a Părintelui Patriarh Teoctist, iar măine, in a 41-a zi de la vacantarea scaunului, va fi ales noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne.

Pentru cei răspunzători cu alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne, ziua de măine va incepe cu liturghia de la ora 8:00 din Catedrala patriarhală, apoi va continua cu şedinţa Sfăntului Sinod, de la ora 10:00, in care vor fi desemnaţi candidaţii pentru inalta demnitate bisericească. La ora 16:30 se va oficia o altă slujbă de Te Deum, iar la ora 17:00, in şedinţa Colegiului Electoral Bisericesc va fi ales noul patriarh. La ora 19:00 va avea loc şedinţa Sfăntului Sinod de validare a alegerii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romăne.


VOTAREA. La alegerea in scaunul de intăistătător al bisericii noastre pot candida toţi mitropoliţii, arhiepiscopii şi episcopii eparhioţi (care au episcopie) in funcţiune.

Desemnarea candidaţilor, care pot fi doi sau trei, se face prin vot secret de membrii Sfăntului Sinod. Numele celui care va fi noul patriarh se va şti abia după ce vor vota membrii Colegiului Electoral Bisericesc. Acesta este alcătuit din membrii Adunării Naţionale Bisericeşti (din care fac parte ierarhii Sfăntului Sinod, plus căte doi laici şi un cleric de la fiecare eparhie) şi cei ai Adunării Eparhiale a Eparhiei Vacante, adică a Arhiepiscopiei Bucureştilor, al cărei arhiepiscop este Patriarhul de drept (20 de laici şi 10 clerici). Din Colegiul Electoral Bisericesc fac parte, ca membri de drept, căte un decan şi căte un director, clerici de la instituţiile de invăţămănt teologic din fiecare mitropolie (in ţară sunt 6), desemnaţi de mitropolitul respectiv. Colegiul Electoral Bisericesc este constituit legal cu prezenţa a două treimi din membrii săi.

La apelul scretarului Sfăntului Sinod fiecare votant primeşte buletinul pe care sunt inscrise numele desemnaţilor. Patriarh devine candidatul care a obţinut majoritatea voturilor, adică jumătate plus unul din voturile valabil exprimate. In caz de paritate se recurge la tragerea la sorţi. La ora 19:00 se va face validarea alegerii noului patriarh, cănd se va anunţa public numele său.


SARCINI. Ca atribuţii ale Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romăne amintim doar căteva: convoacă şi prezidează organele deliberative centrale ale BOR; reprezintă Patriarhia Romănă in justiţie, in faţa autorităţilor şi faţă de terţi, personal sau prin imputerniciţi; intreţine relaţii cu celelalte biserici creştine ortodoxe in chestiunile bisericeşti; trimite sfaturi frăţeşti ierarhilor din ţară şi impacă neinţelegerile personale dintre aceştia; emite gramate pentru instalarea mitropoliţilor.


Eligibilii

In statutul pentru funcţionarea şi organizarea Bisericii Ortodoxe Romăne se spune că este eligibil la funcţia de Patriarh oricare dintre mitropoliţii şi episcopii cu eparhie in funcţiune. In presă şi in mediile bisericeşti, cele mai vehiculate nume de posibil ales au fost cele ale Inalt Prea Sfinţitului Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Inalt Prea Sfinţitului Teofan, Mitropolitul Olteniei, şi Inalt Prea Sfinţitului Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Doar măine vom şti cum au hotărăt membrii Colegiului Electoral Bisericesc.

×