Luni, la Curtea de Apel Piteşti, în procesul în care Cristian Cioacă este judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, era programată audierea martorei S. Luminiţa, menajera familiei Cioacă-Ghinescu.
Mărturia rudelor victimei
Martora, domiliciliată în Braşov, şi-a motivat absenţa depunând la dosar o cerere în care menţionează că are un copil în vârstă de 3 luni cu care trebuie să stea permanent, şi anexând, ca dovadă, certificatul de naştere al bebeluşului. Instanţa a dispus ca ea să fie prezentă la următorul termen al procesului cu mandat de aducere. Dacă nici atunci mandatul nu va putea fi pus în aplicare, urmează ca martora să fie audiată, prin comisie rogatorie, la Curtea de Apel Braşov.
Crina Radu, avocata părţilor civile, a propus, iar instanţa a admis audierea mamei şi, respectiv, a fratelui Elodiei Ghinescu. După un an de zile, de când a început cercetarea judecătorească în acest dosar, este pentru prima oară când rudele victimei vor face declaraţii în faţa unei instanţe.
Avocata lui Cristian Cioacă, Maria Vasii, a solicitat, la rându-i, Curţii de Apel Piteşti, ca expertul parte al apărării să fie de faţă la efectuarea expertizelor genetice (n.r. – refacerea unora dintre expertizele existente în dosar). În concret, Vasii a cerut instanţei să facă o adresă la INML prin care să ceară ca expertul să aibe dreptul să participe la desigilarea probelor şi la analiza acestora, urmând ca apoi să-şi exprime opinia în legătură cu rezultatele.
O cauză cu un “specific”
Într-o adresă trimisă instanţei vineri, 10 ianuarie 2014, INML preciza, negru pe alb: “conform metodologiei de lucru expertale, experţilor parte li se aduce la cunoştinţă componenţa comisiei de expertiză medico-legală din cadrul INML, data începerii şi data finalizării investigaţiilor de laborator. Experţii parte sunt ulterior convocaţi la INML pentru prezentarea şi discutarea rezultatelor, având dreptul de a formula concluzii independent de cele ale experţilor INML. În raportul de expertiză se consemnează orice alte obiecţiuni formulate de către experţii-parte pe marginea lucrării expertale.”
Într-un laborator de genetică nu se face autopsia celulei umane, în public. Există anumite condiţii de lucru şi standarde internaţionale ce trebuie respectate, încălcarea acestora ducând, automat, la compromiterea rezultatelor analizelor. “Experţii-parte nu pot lua însă parte la derularea protocoalelor de analiză în Laboratorul de Genetică al INML, accesul în laboratoarele de tipul celor de genetică moleculară fiind restrictiv, pentru evitarea contaminărilor biologice şi a altor incidente ce pot prejudicia securitatea mediului de lucru şi a probelor”, atrage atenţia INML în adresa trimisă Curţii de Apel Piteşti.
Cu toate acestea, la termenul de azi, instanţa a dispus trimiterea unei noi adrese către INML prin care să se solicite ca experţii-parte să fie primiţi (n.r. - în Laboratorul de Genetică) în calitate de asistenţi. Mai mult, preşedinta instanţei a menţionat că trebuie să se ia legătura şi telefonic cu cei de la Institutul de Medicină Legală, “pentru a li se explica specificul cauzei” (n.r. ?!).
În răspunsul din 10 ianuarie a.c., INML anunţa Curtea de apel Piteşti că termenul estimativ de finalizare a expertizelor este 1 martie 2014.
Arest sau eliberare?
Tot astăzi, instanţa va analiza menţinerea stării de arest a lui Cristian Cioacă. La termenul din 18 decembrie 2013, una din cele două judecătoare a decis punerea în libertate a inculpatului, însă completul de divergenţă a hotărât, două zile mai târziu, ca el să rămână în arest.
Avocata Maria Vasii a cerut eliberarea clientului ei, invocând depăşirea termenului rezonabil şi subliniind, ca de fiecare dată, că nu există probe care să demonstreze vinovăţia lui Cristian Cioacă. La rându-i, inculpatul a declarat instanţei că e nevinovat, adăugând: “să ştiţi că este greu să trăieşti ce am trăit eu ani de zile. Nu ştiu ce ar fi făcut oricine pus în situaţia mea. Am fost acuzat că nu mi-am căutat soţia, că nu m-am implicat... Acuzarea trebuie să te acuze. Tu beneficiezi de ceea ce legea îţi pune la dispoziţie”. Instanţa a rămas în pronunţare asupra menţinerii stării de arest preventiv.
Următorul termen al procesului este marţi, 11 februarie 2014.