x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mămăliga stă să explodeze

Mămăliga stă să explodeze

de Diana Scarlat    |    15 Oct 2010   •   00:00
Mămăliga stă să explodeze
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Jurnalul Naţional
Protestul "finanţiştilor" a contaminat bugetari din toată ţara
Îndemnul sindicaliştilor la proteste spontane şi salariile de mizerie din care nu mai pot trăi au dat deja rezultate, activitatea ministerelor Fi­nan­ţelor şi Muncii fiind întreruptă. Protestul finanţiştilor este susţinut de ieri şi de angajaţii Agen­ţi­i­lor pentru Ocuparea Forţei de Mun­că. Oamenii au întrerupt activi­ta­tea ieri-dimineaţă şi spun că nu se vor reîntoarce la lucru până nu li se vor da banii înapoi. În Bucureşti, an­ga­jaţii ANOFM de la toate sectoarele s-au strâns la sediul central pentru a protesta. "Imposibil să mai trăim cu 600 de lei pe lună, ne-am solidarizat cu colegii de la Finanţe şi vom ieşi în stradă. Până nu vom primi stimulentele înapoi, nu vom reîncepe lucrul. Sunt colegi care muncesc zece ore pe zi să rezolve dosarele de şomaj", a declarat Ingrid Moldoveanu, vi­ce­preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Toţi angajaţii Mi­nisterului Muncii se plâng de sa­la­riile mizerabile pe care le au acum, după reducerea salariilor cu 25% şi tă­ierea sporurilor, prin care s-a ajuns la o scădere cu până la 60% a venitu­rilor lunare, spun salariaţii.

La protestul angajaţilor ANOFM a ajuns, la ora 11:30, şi ministrul Mun­cii, Ioan Botiş, care i-a invitat pe protestatari la negocieri. De la se­diul ANOFM, reprezentanţii sa­la­ri­a­ţilor s-au mutat la sediul Ministerului Muncii, unde au fost invitaţi la negocieri de ministrul Botiş, însă nu s-a ajuns la nici o concluzie într-o oră şi jumătate de discuţii, urmând ca sindicaliştii să se întâlnească la o altă rundă de negocieri, la Ministerul Muncii, pe Legea salarizării.

"În ceea ce priveşte revendicarea noastră majoră de astăzi, acordarea sti­mulentelor, domnul ministru a spus că numai după discuţiile de la Ministerul de Finanţe ne va putea spune ce se întâmplă cu aceste stimu­lente. Vom avea la fiecare două săp­tămâni întâlniri la minister. Oamenii sunt în continuare în protestul acesta spontan, am tot mai multe informaţii din ţară. E un blocaj ins­ti­tu­ţi­o­nal. Rămânem în stradă până ni se vor da banii", a declarat, după prima întâlnire de la Ministerul Muncii, Ingrid Moldoveanu, adăugând că aceşti bani pe care-i revendică anga­ja­ţii ANOFM au fost alocaţi de Gu­vern. "Aceşti bani au fost bugetaţi. Ei ştiau foarte bine că trebuie să-i acor­de. Decizia a fost a preşedintelui Bă­ses­cu, el a venit şi a spus că nu mai tre­bu­ie date aceste stimulente. Stimu­len­tul în Ministerul Muncii împreu­nă cu salariul nu depăşesc 800 de  lei. Nu ajungem la 1.000 de lei de persoa­nă", a mai spus Ingrid Mol­do­vea­nu.

Şi angajaţii Caselor de Sănătate din întreaga ţară s-au alăturat de ieri, pe rând, protestelor colegilor lor, întrerupând activitatea. De asemenea, profesorii s-au alăturat pro­tes­te­lor funcţionarilor din Ministerul Fi­nan­ţelor, de la ANOFM şi de la casele de sănătate. Câteva zeci de profesori, atât din învăţământul preuniversitar, cât şi din cel universitar, s-au adunat în faţa Ministerului Educaţiei ieri, în jurul orei 13:00, pentru a susţine punctul de vedere al sindicaliştilor în discuţiile cu re­pre­zen­tanţii Guvernului. "În aceste mo­men­te avem nevoie de solidaritate. Nu mai putem merge pe varianta resemnării. Există o soluţie de schimbare a acestor politicieni imorali şi corupţi", a declarat Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret".

Protestele salariaţilor de la Finanţe şi ANOFM sunt sprijinite şi de Federaţia Alma Mater şi de Fede­ra­ţia Sindicatelor Libere din În­vă­ţă­mânt (FSLI), vicepreşedintele FSLI, Liviu Pop, a  declarat că de astăzi se vor alătura protestelor şi cadrele didactice. În acelaşi timp, CSN "Alfa"a lansat un apel la solidaritate cu protestele spontane către toţi angajaţii din România, încălcând astfel una dintre regulile legalităţii acţiunilor spontane din aceste zile.  (Diana Scarlat)


O COMISIE PENTRU DEBLOCAREA STIMULENTELOR
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţia nu a anunţat după discuţiile cu liderii sindicali că  stimulentele pe august şi septembrie vor fi deblocate, după ce o comisie formată din sindicalişti şi reprezentanţi ai MFP va ana­liza modul de acordare. Ialomiţianu a mai spus că vrea să vadă modul în care directorii din minister au repartizat aceste stimulente, astfel încât cei care au muncit să fie răsplătiţi. Ministrul a precizat că deblocarea stimulentelor pe lunile august şi septembrie se va face după finalizarea analizei de comisia desemnată în acest scop. "Sunt convins că mulţi dintre cei de aici au muncit, nu vrem ca directorii să fie beneficiari ai acestor stimulente", le-a spus Ialomiţianu angajaţilor care protestează de peste 24 de ore pe holurile Ministerului Finanţelor. Anterior, reprezentanţii salariaţilor şi sindicaliştii au negociat cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, acordarea stimulentelor aferente lunii august, dar exclusiv pe criterii de performanţă. Liderul Sed Lex, Vasile Marica, a ieşit de la negocieri pentru a întreba salariaţii din Finanţe dacă sunt de acord cu soluţia discutată cu ministrul Finanţelor, dar aceştia au respins cererea de plată a stimulentelor doar pe criterii de performanţă şi au cerut ca şi stimulentele pe septembrie să fie achitate. Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a completat şi a spus că oferta înaintată angajaţilor Ministerului Finanţelor Publice privind acordarea stimulentelor este valabilă doar dacă salariaţii reiau în această dimineaţă lucrul. El a menţionat că, în caz contrar, se va lua în considerare inclusiv o acţiune în instanţă pentru suspendarea grevei.


PROTESTE ÎN TOATĂ ŢARA

Protestul angajaţilor din Finanţe a mo­­lipsit ieri întreaga ţară. În jurul prânzului, angajaţii din Poştă şi Co­mu­nicaţii au anunţat că susţin protestul colegilor din Finanţe, Sănătate, Educaţie şi Administraţie. Aceştia au cerut Guvernului să înlocuiască sfidarea şi ameninţările cu soluţii la pro­blemele cu care se confruntă românii. Profesorii de la Colegiul Naţional "Elena Ghiba Birta" Arad au pro­testat ieri, timp de o oră, interval în care nu au ţinut cursuri. În Sibiu a fost în­treruptă activitatea atât la Casa Ju­de­ţ­eană de Pensii, cât şi la Agenţia de Prestaţii Sociale. La Iaşi, angajaţii ITM au declanşat protestele, iar în Craiova, câţiva zeci de angajaţi ai Bibliotecii Judeţene au ieşit în holul central al instituţiei, reclamând diminuările "drastice" de salarii.

Angajaţii de la Finanţe din toate judeţele, mai puţin Vâlcea şi Suceava, au ieşit în stradă ieri, la scurt timp după ce primele negocieri cu minis­trul Gheorghe Ialomiţianu au eşuat. De altfel, protestatarii din Ministerul Fi­nan­ţelor au refuzat să părăsească se­diul instituţiei pe timpul nopţii. Di­recţiile financiare din întreaga ţară le-au urmat exemplul, întreruptând ac­tivitatea. Un lider de sindicat a de­clarat că în unele oraşe s-au făcut pre­siuni asupra acestora să nu participe la acţiuni. Şi salariaţii Direcţiei Finanţelor Pu­blice Braşov, instituţia unde a activat ministrul Fi­nan­ţe­lor, Gheorghe Ia­lomiţianu, au protestat alături de co­legii din ţară faţă de măsurile sa­lariale adoptate de fostul lor coleg. Lor li s-au alăturat şi angajaţii Direcţiei Gene­rale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi care şi-au încetat activitatea în mod spontan în cursul di­mi­neţii.

Oamenii sunt ne­mul­ţu­miţi de re­ducerile salariale cu 25% aplicate de actualul Guvern, mulţi dintre ei susţinând că ajung acasă fără nici un ban. (Iulia Barbu, Gabriela Mladin, Lucian Dobrater, Libiu Mateescu, Petrişor Munteanu)

×
Subiecte în articol: observator