Placinte dobrogene cu branza, placinte tataresti si turcesti - giantak, sarbuma, suberek, baclavale, cobete. Ce bunatati! M-au imbiat sa scriu despre ele si-am ajuns sa le dau note. Mancatorie in juriu!
Nu va speriati, titlul de mai sus este doar un joc de cuvinte, menit sa redea cat mai plastic imaginea juratilor care n-au mai prididit cu gustatul intr-un scop nobil: stabilirea clasamentului la concursul "Placinta Dobrogeana", editia a II-a, de la Mangalia. 21 de doamne si un domn si-au pus sortul, au aprins cuptoarele si au copt cele mai gustoase placinte pe care vi le puteti imagina. Le-am mancat din ochi cand le-am fotografiat, apoi juriul, format din doamne ale elitei Mangaliei, ne-au invitat, pe mine si pe un turist din Brasov, sa fim jurati. Dificila misiunea "Placinta"! A trebuit sa avem in vizor aspectul, gustul, continutul umpluturii, aroma, finetea si fragezimea aluatului. Este o intreaga filozofie si in pachetelele astea cu branza! Singurul barbat inscris in concurs si totodata premiant, nea Mitica Paun din Mangalia, mi-a explicat secretul placintei dobrogene: foile. "Eu am fost brutar 41 de ani, din care 6 am facut doar foi de placinta. M-am apucat dintr-o gluma, apoi am ajuns sa fac dintr-un kilogram de coca 4 metri patrati de foaie. Subtire ca foita de tigara!" Nea Mitica a venit la concurs alaturi de sotia sa, Valeria, care, de cele mai multe ori, ii este doar ajutor la preparatul placintelor.MAIESTRIE. Nea Mitica poate face 4 mp de foaie dintr-un kilogram de coca |
Citește pe Antena3.ro