x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mancatorie la un concurs de placinte

Mancatorie la un concurs de placinte

de Dana Ciobanu    |    13 Aug 2005   •   00:00
Mancatorie la un concurs de placinte

Placinte dobrogene cu branza, placinte tataresti si turcesti - giantak, sarbuma, suberek, baclavale, cobete. Ce bunatati! M-au imbiat sa scriu despre ele si-am ajuns sa le dau note. Mancatorie in juriu!

Nu va speriati, titlul de mai sus este doar un joc de cuvinte, menit sa redea cat mai plastic imaginea juratilor care n-au mai prididit cu gustatul intr-un scop nobil: stabilirea clasamentului la concursul "Placinta Dobrogeana", editia a II-a, de la Mangalia. 21 de doamne si un domn si-au pus sortul, au aprins cuptoarele si au copt cele mai gustoase placinte pe care vi le puteti imagina. Le-am mancat din ochi cand le-am fotografiat, apoi juriul, format din doamne ale elitei Mangaliei, ne-au invitat, pe mine si pe un turist din Brasov, sa fim jurati. Dificila misiunea "Placinta"! A trebuit sa avem in vizor aspectul, gustul, continutul umpluturii, aroma, finetea si fragezimea aluatului. Este o intreaga filozofie si in pachetelele astea cu branza! Singurul barbat inscris in concurs si totodata premiant, nea Mitica Paun din Mangalia, mi-a explicat secretul placintei dobrogene: foile. "Eu am fost brutar 41 de ani, din care 6 am facut doar foi de placinta. M-am apucat dintr-o gluma, apoi am ajuns sa fac dintr-un kilogram de coca 4 metri patrati de foaie. Subtire ca foita de tigara!" Nea Mitica a venit la concurs alaturi de sotia sa, Valeria, care, de cele mai multe ori, ii este doar ajutor la preparatul placintelor.

MAIESTRIE. Nea Mitica poate face 4 mp de foaie dintr-un kilogram de coca

LICHIDARE. Pentru ca sudul Dobrogei este de o rara bogatie a etniilor si traditiilor, in concurs au fost admise si alt fel de placinte decat cele dobrogene. Tataroaice si turcoaice au copt giantak (placinta din aluat dospit, umpluta cu carne de vita), sarbuma (placinta cu branza si smantana), suberek (acele "gogosi" turcesti, umplute cu carne de pui sau oaie), cobete (placinta din foietaj, cu orez si carne de vita) ori siropoasele baclavale cu nuca. La asa exponate, pofta vine doar privind. Publicul din Piata Festivalului din Mangalia nu a putut fi tinut departe de platourile cu bunatati pana la sfarsitul jurizarii, astfel ca unele produse au disparut de pe mese inainte de a fi gustate de toti juratii!

×
Subiecte în articol: observator