x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mansardarea blocurilor, capcana pentru proprietari

Mansardarea blocurilor, capcana pentru proprietari

de Erik Hoosz    |    06 Ian 2006   •   00:00
Mansardarea blocurilor, capcana pentru proprietari

Problema locuintelor a facut ca actuala guvernare sa gaseasca drept o solutie viabila mansardarea blocurilor. Presedintele PD, Emil Boc, a avansat ideea modificarii legislatiei. Cei care isi doresc o astfel de casa pot ramane insa cu "buza umflata".

Problema locuintelor a facut ca actuala guvernare sa gaseasca drept o solutie viabila mansardarea blocurilor. Chiar presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a avansat ideea modificarii legislatiei, astfel incat pentru mansardare sa se obtina acordul a doar doua treimi din proprietarii de apartamente. Itele legislative ii pot lasa insa cu "buza umflata" pe cei care-si doresc o astfel de locuinta.

Cu ceva timp in urma a revenit in atentia oamenilor politici problema mansardarii blocurilor. La Galati, reprezentantii administratiei publice locale sustin ca trebuie acordata foarte multa atentie acestui subiect. Asta pentru ca, desi cererea de locuinte e mare, sunt elemente ce nu trebuie tratate cu superficialitate.

PROBLEME. Lideri de la centru ai Aliantei D.A. au declarat ca prin construirea unui nou nivel la blocurile existente se pot obtine mii de locuinte in intreaga tara. Cu toate acestea, majoritatea asociatiilor de proprietari s-a opus. Democratul Boc a lansat cu ceva timp in urma ideea modificarii legislatiei, astfel incat sa se ajunga la obtinerea acordului a doar doua treimi din proprietarii de apartamente. O alta problema este cea ridicata de specialistii din domeniul constructiilor, care sustin ca sunt multe blocuri unde riscul seismic ar fi mai mare dupa supraetajare. Din acest motiv, nici un proiectant nu si-ar da acordul pentru construirea unor mansarde. Legal, lucrarile de mansardare pot fi incepute numai dupa ce a fost intocmit un proiect de specialitate si s-a eliberat o autorizatie de construire.

OFERTE TENTANTE. Pentru a castiga cat mai multi clienti, firmele de constructii arata in pliante si brosuri ca amenajarea unei mansarde reprezinta doar 30%-40% din costul construirii unui nou etaj. In plus, in ofertele firmelor se spune ca mansarda rezolva definitiv problema hidroizolatiei si are un important aport estetic. "Acoperisul in panta este o constructie eficienta, care asigura protectia ultimului etaj prin efectul de drenare a apei. Multe blocuri necesita lucrari de renovare. Construirea de mansarde locuibile la ultimul nivel poate constitui, prin vanzarea apartamentelor create, sursa pentru finantarea si revigorarea intregului complex. Imbunatatirea estetica si calitativa a blocurilor duce implicit la cresterea valorii proprietatii imobiliare", se arata in oferta uneia dintre societatile specializate in construirea de mansarde in municipiul Galati.

STATISTICA. La ora actuala, in municipiul Galati au fost mansardate doar cinci blocuri

RECOMANDARE. In Galati se vorbeste de mai mult timp de mansardarea unui numar considerabil de imobile. Asta pentru ca numarul tinerilor care doresc o locuinta este foarte mare. Totusi, angajatii primariei ne-au declarat ca subiectul trebuie tratat cu mare atentie. Multe dintre blocuri sunt vechi si este posibil ca acestea sa nu poata suporta greutatea unei mansarde. Din acest motiv, societatea Proiect SA, recunoscuta de municipalitate in ceea ce inseamna proiectarea, poate refuza sa-si dea acordul pentru o asemenea lucrare. Singurii care pot decide daca pot sau nu construi al cincilea nivel (la blocurile de patru etaje) sunt proprietarii, dar numai dupa parcurgerea unor etape. Lucrari de mansardare sunt realizate in mai multe cartiere din Galati. "Presedintele asociatiei noastre a facut o sedinta cu toti oamenii, la care a participat si un reprezentant al firmei de constructii.

Ne-a intrebat daca cineva are ceva impotriva acestei idei. Toti am fost pentru mansardarea blocului. Unul dintre avantaje e si faptul ca noile locuinte pot fi cumparate de cei din bloc. Unii chiar au cumparat. Din cate am inteles, o asemenea locuinta poate ajunge pana la un miliard de lei", a declarat un proprietar.

PASI SI PRETURI
In Galati exista o singura firma care construieste astfel de apartamente la mansarda. Procedura este foarte simpla: cel interesat sa-si achizitioneze o astfel de locuinta se adreseaza firmei respective, careia ii transmite toate detaliile, inclusiv suma de care dispune. Constructorii trebuie mai intai sa obtina acordul tuturor locatarilor pentru mansardarea unui bloc, urmatorul pas fiind obtinerea avizelor de la municipalitate. Odata demarate lucrarile pentru mansardare, acestea se finalizeaza la costuri ce ajung in jur de 600 milioane de lei vechi. In functie de zona si de suprafata solicitata de cel care-si doreste un apartament la mansarda, preturile pot varia. Astfel, o garsoniera cu o suprafata de 40 mp, intr-un cartier bun, cu aer conditionat si centrala proprie, livrat la cheie, poate ajunge pana la aproximativ 700 milioane de lei vechi, in timp ce un apartament cu o camera, cu o suprafata de 30 mp, intr-un cartier marginas, poate fi vandut de constructor cu pana la 500 milioane de lei vechi. Asta in conditiile in care o garsoniera amplasata intr-o zona buna se ridica la circa 800-850 milioane de lei.

CU SI FARA LOCUINTA
Din punctul de vedere al necesitatii unor asemenea elevatii suplimentare la constructii, majoritatea populatiei este de acord, numai ca trebuie gasita o forma legala pentru a putea fi realizate. "Numai ca, in momentul de fata, suntem nu intr-un gol de lege, ci intr-un gol de interpretare a legii. Elementele pe care le are un cetatean care locuieste intr-un bloc sunt urmatoarele: proprietatea principala, constituita din apartamentul in care isi desfasoara existenta si proprietatea adiacenta, adica acea cota indiviza. Cota indiviza din terenul de sub bloc, cota indiviza din casa scarii, cota indiviza din uscator si cota indiviza din hidroizolatie. Se pune problema pe ce teren construim mansarde? Le construim pe terasa hidroizolata, care isi pierde aceasta calitate si devine o simpla platforma pe care se mai ridica un nivel. In momentul in care ai cele doua elemente de proprietate apare un paragraf din lege care spune «cota indiviza din proprietate nu poate fi instrainata decat o data cu proprietatea principala» si asta creeaza primul pas stramb. Pentru ca sa-mi instrainez cota indiviza de pe terasa pe care se face mansarda inseamna, dupa lege, sa-mi instrainez si proprietatea principala. Deci, nu poti instraina o cota indiviza decat o data cu proprietatea principala. Admitem ca ar exista aceasta posibilitate. Noi ne dam sau nu acceptul. In ce conditii este valabil acceptul locatarilor? Cand acest accept are forma de vanzare sau promisiune de vanzare. Dau o declaratie la notar pe proprie raspundere ca renunt la acea cota indiviza care ma reprezinta pe terasa. Am renuntat la ea si sa zicem ca nimeni nu se prinde ca nu aveai voie sa o instrainezi decat o data cu proprietatea. De regula, cei care fac mansarde au suficienta experienta ca sa cumpere la global. Maine cel care construieste si care este proprietarul real al bunului incepe sa vanda. Cel care cumpara apartamentul n-are nici un statut de proprietate. In momentul in care i s-a atribuit apartamentul nu i s-a atribuit si o cota indiviza din scara, o cota indiviza si din terenul de sub bloc si celelalte elemente ce definesc un proprietar. Atunci se pune problema impartirii cotei indivize, luand in calcul si nou-veniti. Atunci ma trezesc ca ma intorc si la terasa. Pentru ca am cedat un drept de folosinta", sustine juristul George Cubasa.

IN TARA
Solutia mansardarii este considerata salvatoare si in Targu Jiu, Suceava, Covasna, Brasov sau Cluj-Napoca. La Suceava, primarul Ion Lungu s-a gandit ca spatiile astfel construite sa fie transformate in locuinte sociale. Si la Brasov, peste 100 de asociatii si firme de constructie au solicitat eliberarea de certificate de urbanism.
×
Subiecte în articol: observator cota indiviza mansarde