x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Manualele somnifer

Manualele somnifer

de Monica Iordache Apostol    |    17 Feb 2010   •   00:00
Manualele somnifer
Sursa foto: k/Jurnalul Naţional



"Multe dintre manualele şcolare sunt un foarte bun somnifer." Declaraţia îi aparţine chiar ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, şi a fost făcută în cadrul unor dezbateri pe tema manualelor, la Co­misia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor.

La iniţiativa deputatului PNL Adriana Săftoiu, ministrul Funeriu a fost invitat să le prezinte parlamenta­rilor calendarul şi principiile după care va fi schimbată curricula şcolară, aceeaşi din 1997, dar demnitarul s-a dovedit a fi foarte zgârcit cu informaţiile.

Funeriu a declarat că schimbarea curriculei este "prioritatea zero" a mandatului său şi că speră să facă acest lucru până în 2012, după care s-a retras de la şedinţa comisiei, fugind pe holurile Parlamentului spre locul unei întâlniri cu parlamentarii PD-L.

În urma lui, membrii comisiei s-au arătat dezamăgiţi că n-au putut afla cine face parte din comisia care evalu­ează programa şcolară şi care sunt principiile după care va fi schimbată, în condiţiile în care parlamentarii au reclamat faptul că manualele sunt învechite şi nu sunt adaptate vârstei copiilor.

Deputatul Adriana Săftoiu i-a prezentat ministrului, ai cărui copii studiază în Germania, câteva manuale pentru clasele primare din România, care abundă în texte greoaie, triste şi fără nici o legătură cu realitatea în care trăieşte un elev din ciclul primar. Săftoiu a arătat şi că noţiunile predate elevilor sunt nepotri­vite capacităţii lor de înţelegere şi a dat exemplul gramaticii. "Dacă gramatica nu e asimilată corect, vom mai auzi de un plural de genul «succesuri»", a spus Săftoiu.

"Văd că vă deranjează că un anumit nume din politică e asociat cu succesuri. Asta-i viaţa. Unii au succes, alţii nu!", a fost replica ministrului care pe parcursul audierii s-a preocupat mai mult de modul cum deputaţii îi pronunţă numele. "Prefer ca numele meu să fie pronunţat Funeriu (cu accent pe e). E nomen agentis. Un termen din latină şi unul din engleză. De aici vine originea", le-a spus el aleşilor, care s-au corectat urgent şi i-au satisfăcut preocuparea.

×
Subiecte în articol: scoala