x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciolacu: 6 miliarde de dolari în următorii trei ani de la Banca Mondială pentru România

Ciolacu: 6 miliarde de dolari în următorii trei ani de la Banca Mondială pentru România

de Redacția Jurnalul    |    02 Oct 2024   •   17:45
Ciolacu: 6 miliarde de dolari în următorii trei ani de la Banca Mondială pentru România
Sursa foto: Marcel Ciolacu

Valoarea estimativă a finanțării pentru România din partea Grupului Băncii Mondiale este de 6 miliarde de dolari în următorii trei ani, a spus premierul Marcel Ciolacu, miercuri, la lansarea Cadrul de parteneriat de țară între Banca Mondială și România pentru perioada 2025-2029.

„Urmărim în continuare promovarea capitalului uman prin extinderea accesului la educație, sănătate și servicii sociale. Vrem să generăm noi oportunități pentru locuri de muncă mai bine plătite prin stimularea capitalului privat, accelerarea tranziției verzi și întărirea rezilienței la șocuri climatice. În următorii trei ani, valoarea estimativă a finanțării pentru România din partea Grupului Băncii Mondiale este de 6 miliarde de dolari, în condiții financiare avantajoase”, a spus Marcel Ciolacu.

Din cele 6 miliarde, circa 2,5 miliarde sunt pentru sectorul public și 3,5 pentru cel privat.

„Sunt fonduri realizate prin investiții făcute de corporații financiare internaționale și garanții oferite de agenția multilaterală de garantare a investițiilor. Aș vrea să subliniez această orientare către creșterea competitivității sectorului privat. Grupul Băncii Mondiale are în preznet un portofoliu de 2 miliarde de dolari în România și va finanța proiecte de alte trei miliarde doar în următorii trei ani”, a adăugat premierul.

Acesta a anunțat estimarea Băncii Mondiale că în următorul deceniu potențialul de creștere al României este de 5% pe an.

„Semnăm astăzi și un Împrumut pentru Managementul Riscului de Dezastre, cu opțiune de tragere în următorii trei ani - în fapt o linie de finanțare în valoare de 500 milioane dolari. Este o finanțare care stă la dispoziția Guvernului pentru întărirea capacitații de prevenire și reacție rapidă la dezastre naturale și schimbări climatice. Această linie de finanțare va ajuta România să aibă acces rapid la finanțare pentru situații de urgență”, a mai spus Ciolacu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu banca mondiala