
„Eu sunt ferm convins că în perioada următoare vom vedea cu toții că abordările, de fapt, sunt comune. Sunt două rezoluții propuse. E o rezoluție a Statelor Unite în Consiliul de Securitate, e o rezoluție pe care o s-o propună Uniunea Europene în plenul adunării generale ONU. Dar, veți vedea, România, din punctul meu de vedere, va trebui ambele rezoluții să le susțină pentru că spun același lucru. Suntem într-un moment de repoziționare, într-un moment de negociere și, în acest moment, a intra și a lua partea uneia sau altora, este o greșeală, este o greșeală de abordare a politicii externe a României”, spune Marcel Ciolacu.
Statele Unite au făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a-şi retrage rezoluţia ONU susţinută de Europa,care cere retragerea imediată a forţelor ruse din Ucraina, în favoarea unei propuneri americane care nu menţionează invazia Moscovei,au declarat duminică un oficial american şi un diplomat european.
Dar Ucraina a refuzat să îşi retragă proiectul de rezoluţie, iar Adunarea Generală a ONU îl va vota luni, la a treia aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina, au declarat doi diplomaţi europeni citaţi de AP.
Se aşteaptă ca Adunarea Generală a 193 de naţiuni să voteze apoi proiectul de rezoluţie al SUA, potrivit diplomaţilor şi oficialului american, care a vorbit sub rezerva anonimatului deoarece negocierile private sunt încă în curs.
Administraţia Trump încearcă, de asemenea, să obţină un vot asupra propunerii sale în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, mai puternic. Consiliul format din 15 naţiuni se va reuni luni după-amiază pe tema Ucrainei, iar duminică noaptea a programat votul imediat după aceea, însă diplomaţii europeni au declarat că acesta ar putea fi amânat pentru marţi la cererea Rusiei.
Rezoluţiile - primele de la invazie - evidenţiază tensiunea dintre SUA, Ucraina şi ţările europene în cele cinci săptămâni de când preşedintele Donald Trump a preluat funcţia şi a deschis discuţiile cu Rusia după ani de izolare, în încercarea de a pune capăt războiului. Liderii europeni au fost consternaţi de faptul că ei şi Ucraina au fost lăsaţi în afara negocierilor preliminare dintre SUA şi Rusia săptămâna trecută.
Adunarea Generală a devenit cel mai important organism al ONU privind Ucraina, deoarece Consiliul de Securitate, însărcinat cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, a fost paralizat de dreptul de veto al Rusiei.

Adunarea Generală nu are drept de veto, iar voturile sale sunt urmărite îndeaproape ca un barometru al opiniei mondiale. Cu toate acestea, rezoluţiile sale nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, spre deosebire de cele adoptate de Consiliul de Securitate.
(sursa: Mediafax)