x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marius Dunca (ANPC): 19 tone de carne şi produse din carne, retrase de la comercializare. Consumatorii pot intra în supermarketuri liniştiţi

Marius Dunca (ANPC): 19 tone de carne şi produse din carne, retrase de la comercializare. Consumatorii pot intra în supermarketuri liniştiţi

14 Mar 2014   •   10:42
Marius Dunca (ANPC): 19 tone de carne şi produse din carne, retrase de la comercializare. Consumatorii pot intra în supermarketuri liniştiţi

Președintele ANPC, Marius Dunca, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, amenzi de 436.000 de lei pentru 161 de operatori economici, în urma controalelor efectuate de ANPC, după scandalul cărnii expirate. În total, au fost verificaţi 401 operatori economici şi s-au dat 104 amenzi. De asemenea, 19 tone de carne au fost scoase definitiv de pe piaţă, după ce joi s-au efectuat controale în Iaşi,  Brasov şi Târgovişte.

„Au fost verificaţi 401 operatori economici, din care la 161 s-au constatat probleme. S-au verificat 330 de tone de produse. 115 au fost constatate cu abateri, 94 de tone au fost oprite temporar de la comercializare, iar 19 tone au fost retrase de tot”, a declarat Marius Dunca, preşedinte ANPC, care a precizat că în depozite a fost găsită şi carne expirată din iulie 2013. „Nu ştiu unde trebuia să ajungă”, a spus Dunca.

„Scopul ANPC nu e de a sancţiona comercianţii contravenienţi, ci de a-i face să respecte drepturile consumatorilor. Politica noastră e de a preveni şi de a controla. Am un mesaj pentru operatorii economici: trebuie să ştie că sunt în primul rând consumatori şi apoi oameni de afaceri”, a afirmat preşedinte ANPC, care a subliniat că produsele alterate nu au ajuns la raft, deci consumatorii pot intra în supermarketuri linistiți.

Miercuri, procurori DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă.

Potrivit DIICOT, membrii grupărilor achiziţionau prin intermediul unor societăţi comerciale din România, în principal, carne şi ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA - conform prevederilor legale (operaţiune reală evidenţiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme 'fantomă' din alte state comunitare - coordonate de exponenţii palierului extern, neidentificaţi până în prezent.

Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind în fapt vândută pe piaţa românească fără înregistrarea în documentele contabile - 'la negru'.




×