x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marko Bela: Pentru noi, ziua de 1 Decembrie este ziua când am pierdut o serie de drepturi!

Marko Bela: Pentru noi, ziua de 1 Decembrie este ziua când am pierdut o serie de drepturi!

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Noi 2008   •   00:00
Marko Bela: Pentru noi, ziua de 1 Decembrie este ziua când am pierdut o serie de drepturi!

„Pentru maghiarii din România, ziua de 1 Decembrie are o altă semnificaţie decât pentru majoritatea cetăţenilor, deoarece în această zi membrii comunităţii maghiare au pierdut o serie de drepturi”, a spus într-o conferinţă de presă  preşedintele UDMR, Marko Bela. Cu toate că mesajul său este destul de clar, el  adăuga că nu este prima dată când face astfel de afirmaţii şi că declaraţiile sale de la Târgu Mureş au fost interpretate.



Liderul UDMR a subliniat că în discursul său referitor la ziua de 1 Decembrie a vorbit despre “o agonie de 70 de ani”, reprezentată de perioada 1918-1989. “Nu am spus prima dată acest lucru. Trebuie să subliniez, inclusiv în Parlament, eventual cu diferenţe de nuanţă, dar am spus acelaşi lucru şi de acum zece ani. Şi anume: noi respectăm Ziua Naţională a României, colegii noştri din UDMR participă la diferite depuneri de coroane, la festivităţi cu ocazia Zilei Naţionale, dar pentru noi ziua de 1 Decembrie are o altă de semnificaţie şi, astfel, maghiarii din România au alte sentimente privind această zi, când comunitatea maghiară, de fapt, a pierdut o serie de drepturi şi, în pofida promisiunilor făcute în Proclamaţia de la Alba Iulia, o serie de drepturi nici în continuare nu i-au fost acordate: dreptul la autonomie, de a se administra prin reprezentanţi aleşi şi aşa mai departe” - a spus Marko Bela. El a adăugat că la Alba Iulia a existat un angajament în legătură cu o serie de drepturi acordate comunităţii maghiare, dar că acest lucru nu a fost respectat. “Dimpotrivă, a existat o politică de asimilare a maghiarilor, de suprimare câteodată a acestei comunităţi în perioada comunistă”, a continuat el.


“Numai după 1989, prin participarea noastră în viaţa politică, am încercat sau am putut încerca să punem capăt acestei perioade de suprimare şi încet, încet să ne redobândim drepturile”, a adăugat el. În opinia lui Marko Bela, nimeni nu poate să aştepte ca maghiarii din România “să aibă aceleaşi sentimente faţă de ziua de 1 Decembrie ca şi românii”, dar că membrii acestei etnii respectă sentimentele majorităţii şi Ziua Naţională a României.“Istoria de foarte multe ori ne-a contrapus. Eventual, sunt şi alte zile importante în legătură cu care am putea să avem un consens. Ziua de 1 Decembrie, regret acest lucru, dar nu e o astfel de zi. E mult mai bine dacă suntem sinceri şi spunem acest lucru, e mult mai corect şi cinstit dacă spunem sincer ce simţim, şi nu o ipocrizie care nu cred că ne ajută în rezolvarea unor relaţii interetnice” - a apreciat el.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat marţi seara, la festivitatea de închidere a campaniei electorale a Uniunii de la Târgu Mureş, că după alegeri, pe 1 Decembrie, va fi sărbătoarea naţională a României, dar că acest eveniment nu îi bucură pe maghiari. “Pata roşie de pe hartă  putea fi şi mai mare dacă nu exista Trianonul în 1920. Trebuie să întoarcem roata istoriei. Să fim uniţi în orice clipă pentru viitorul nostru şi al copiilor noştri. Ne doare Trianonul. După alegeri e sărbătoarea naţională a României, dar evenimentul nu ne bucură, ne doare, pentru că acea întorsătură a istoriei a însemnat 70 de ani de agonie. Nimeni să nu ne ceară să ne bucurăm de această zi, dar o respectăm. Pe 1 Decembrie vom sărbători victoria în alegeri a UDMR, a celor 1,5 milioane de maghiari” - a declarat Marko Bela, citat de Agerpres.

×
Subiecte în articol: romania decembrie marko bela