x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marko Bela: Unii politiciani români se tem de cuvântul autonomie ca dracul de tămâie

Marko Bela: Unii politiciani români se tem de cuvântul autonomie ca dracul de tămâie

15 Mar 2009   •   00:00
Marko Bela: Unii politiciani români se tem de cuvântul autonomie ca dracul de tămâie

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a transmis, astăzi, maghiarilor prezenţi la manifestările de la Cristuru Secuiesc cu prilejul zilei de 15 martie, un mesaj de solidaritate şi unitate, scrie Agerpres. "Avem mult de lucru şi în Ţinutul Secuiesc. O parte a politicienilor români se tem de cuvântul automie ca dracul de tâmâie, dar dacă întrebăm de ce trebuie ca în probleme cotidiene ale secuilor deciziile să se ia la Bucureşti, nimeni nu ne poate da o explicaţie ca lumea", a declarat Marko Bela.



'Istoria ne-a fărâmiţat, Trianonul ne-a împins pe milioane dintre noi în minoritate, dar totuşi am rămas o singură naţiune (...) Dacă în momentele grele suntem capabili să punem de o parte frustările, ofesele, divergenţele, supărările şi vanităţile, şi suntem în stare să ne unim, atunci suntem cu adevărat o singură naţiune', a spus preşedintele UDMR. Marko Bela a vorbit din nou despre obţinerea autonomiei teritoriale şi a făcut referire la afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu care a spus că în România nu va fi niciodată autonomie teritorială. 'Şi cu 19 ani în urmă ni s-a zis adesea 'niciodată'. (...) Mai ieri am auzit un politician român spunând niciodată nu va fi autonomie teritorială. Putem răspunde de asemenea doar cu: 'Să aşteptăm până la capăt'. Dacă vom fi uniţi, cuvântul românesc niciodată va însemna în maghiară 'în curând'. Dacă suntem uniţi, nu vom putea fi învinşi nici în viitor', a spus preşedintele UDMR. Marko Bela a ţinut să le spună participanţilor la manifestările de la Cristuru Secuiesc că este important să decidă singuri în problemele care îi privesc. 'Avem mult de lucru şi în Ţinutul Secuiesc. O parte a politicienilor români se tem de cuvântul automie ca dracul de tâmâie, dar dacă întrebăm de ce trebuie ca în probleme cotidiene ale secuilor deciziile să se ia la Bucureşti, nimeni nu ne poate da o explicaţie ca lumea. Noi ne bucurăm că miniştri români vin în secuime şi doresc să gândească împreună cu noi la problemele dezvoltării, dar aş vrea să spus tuturor că totuşi nu aceasta este soluţia pe termen lung, şi nu putem concepe viitorul în aşa fel ca la Bucureşti să se decidă în care parte a comunei trebuie reparat drumul. (...) Ori de aici rezultă că Ţinutului Secuiesc, majoritar de altă limbă, de altă cultură, de altă mentalitate, trebuie să i se dea posibilitatea ca în chestiunile ce privesc limba şi cultura, dar în cele de dezvoltare ale localităţilor, ale economiei, să decidă el însuşi. Ne va fi mai bine, îi va fi mai bine ţării, pentru aceasta este nevoie de autonomie', a susţinut Marko Bela.
La manifestările de la Cristuru Secuiesc a fost citit şi mesajul preşedintelui Traian Băsescu tradus în limba maghairă care a fost aplaudat de participanţi, în vreme ce mesajul premierului Ungariei Gyurcsany Ferenc, a fost huiduit de mai multe persoane. La manifestarea centrală a UDMR, organizată cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, au participat aproximativ 2.000 de persoane. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania marko bela