x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mărmureanu: Cutremurele din Asia nu au nicio legătură cu cele din România

Mărmureanu: Cutremurele din Asia nu au nicio legătură cu cele din România

17 Sep 2011   •   07:51
Mărmureanu: Cutremurele din Asia nu au nicio legătură cu cele din România

Un seism cu magnitudinea de 6,6 s-a produs in aceasta dimineata in largul coastelor de est ale Japoniei, potrivit Institutului de Geofizica american USGS. Un altul, de 7,3 a avut loc vineri in Asia, in zona insulelor Fiji. Noaptea trecuta, zona Vrancea a fost zguduita de un nou cutremur. Seismul a avut magnitudinea de 3,5 pe scara Richter. Gheorghe Marmureanu spune ca nu exista o legatura intre cutremurul de la noi si cele din Asia.

"Cutremurele mici din Vrancea nu au nicio importanta. Ele sunt puse in evidenta pentru ca aparatura este foarte puternica si sofisticata. Cutremurul din Asia este de mare adancime. Pe noi nu ne intereseaza aceste seisme pentru ca nu sunt tipice pentru Vrancea, dar pot sa spun ca aceste cutremure, din aceasta zona a lumii, vor mai fi si mai puternice si vor mai fi si in Japonia pana in 2022. La noi e liniste, dar dupa 2022 mai discutam. Un cutremur catastrofal, de peste 7 grade pe scara Richter, nu va avea loc in Romania in perioada urmatoare. Va curge multa apa pe Dambovita pana atunci", a declarat Marmureanu la Antena3.

Cutremurul din Japonia s-a produs la o adancime de 36,2 kilometri. Autoritatile au precizat ca nu exista risc de tsunami care sa provoace distrugeri de amploare, dar ca exista riscul sa se formeze valuri seismice la nivel local.

Seismul a fost resimtit si in prefectura Iwate, zona grav afectata de seismul din 11 martie, soldat cu circa 20.000 de morti si disparuti. Cutremurul a avut si doua replici mai mari, cu magnitudini de 5,2 si, respectiv, 5,5.

×