x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mărmureanu (INFP): Niciodată nu a fost un cutremur catastrofal în luna decembrie, în România

Mărmureanu (INFP): Niciodată nu a fost un cutremur catastrofal în luna decembrie, în România

28 Dec 2016   •   15:36
Mărmureanu (INFP): Niciodată nu a fost un cutremur catastrofal în luna decembrie, în România
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, susţine că în luna decembrie nu s-au produs niciodată cutremure "catastrofale" în România, perioadele cele mai "obişnuite" în care au avut loc mişcări tectonice importante fiind lunile de primăvară şi toamnă, precum martie, aprilie, octombrie şi noiembrie. 

"Niciodată nu a fost un cutremur catastrofal în luna decembrie, cel mai devreme (în perioada de iarnă n.r.) s-a produs în ianuarie 1838. Luni în care au fost cutremure (importante n.r.) au fost martie, aprilie, când s-au produs două astfel de cutremure, octombrie şi noiembrie. În decembrie nu a fost niciodată un cutremur puternic. Dar, într-un an mai sunt şi alte luni", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Gheorghe Mărmureanu. 

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs miercuri dimineaţă, la ora 1:20, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 98,9 kilometri. 

"Este un cutremur de mare adâncime. Cutremurele de mare adâncime sunt de multe ori mai puţin periculoase pentru că energia se distribuie pe o suprafaţă mult mai mare. De exemplu, la cutremurul din 1802, care a fost cel mai mare, de 7,9 grade, influenţa lui a fost de la Moscova la Cairo. Ar fi fost catastrofal dacă acest cutremur cu această magnitudine ar fi fost la 80 sau 70 de kilometri sau chiar 30 de kilometri", a explicat Mărmureanu. 

În opinia seismologului, cutremurele de mare adâncime, de până la magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter, din Vrancea "nu sunt atât de periculoase", deoarece în această zonă nu este un sistem tectonic precum cel din California sau din Italia. 
"Noi nu ştim ce este exact la o adâncime de peste 100 de kilometri, de exemplu, dar cutremurele mari din România s-au produs la peste 130 de kilometri adâncime", a adăugat directorul onorific al INFP. 

La ora producerii cutremurului, respectiv 1:20, Mărmureanu se afla la un hotel din Predeal construit în anii '70, fiind trezit din somn din cauza mişcării telurice, cu toate că până în prezent cutremurele de intensitate similare nu au fost resimţite de populaţie în zona Transilvaniei. "Interesant este că Predealul nu a fost niciodată o zonă seismică, nu a fost afectat...a fost Sinaia", a precizat directorul onorific al INFP. 

Totodată, Mărmureanu susţine că este greu de prognozat ceea ce se va întâmpla în perioada următoare deoarece "nu controlăm ce face Pămânul ăsta". 

"Este greu de spus ce se va întâmpla pentru că noi nu controlăm ce face Pămânul ăsta. Singura măsură este să proiectăm ca lumea, să venim cu hărţi de intensităţi seismice corecte. Vrem să începem o colaborare cu Primăria Capitalei în acest sens", a mai spus directorul onorific al INFP. 

Miercuri dimineaţa, la ora locală 1:20, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter în judeţul Vrancea, la o adâncime de 98,9 kilometri, acesta fiind urmat la un interval de trei ore şi jumătate de unul de 2,9 grade pe scara Richter, dar la o adâncime de 91,1 kilometri, potrivit datelor publicate pe site-ul INFP. AGERPRES

×