x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mărmureanu: Viitorul mare cutremur va veni după anul 2040

Mărmureanu: Viitorul mare cutremur va veni după anul 2040

03 Aug 2017   •   08:32
Mărmureanu: Viitorul mare cutremur va veni după anul 2040
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Viitorul mare cutremur se va produce în ţara noastră fie în anul 2040, fie în intervalul 2077 - 2078, a declarat directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu. Directorul executiv, Constantin Ionescu, spune, însă, că nu se pot face astfel de estimări precise, dar că nici nu există motive speciale de alarmă în contextul celor două cutremure de peste 4 grade înregistrate într-un interval de 24 de ore.

 

Declaraţiile celor doi specialişti vin în contextul în care marţi a avut loc un cutremur de 4,6 pe Richter, în timp ce un al doilea, petrecut miercuri dimineaţă, a avut magnitudinea de 4,9 pe Richter. Directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a declarat că, potrivit cercetărilor sale, cele două seisme de intensitate mică nu indică venirea unui cutremur mare, acesta urmând să se producă peste câteva decenii. ”Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a spus Mărmureanu. Directorul executiv al institutului, Constantin Ionescu, a declarat, în schimb, că nu există încă metode de a cerceta ceea ce se întâmplă la adâncimile la care au loc cutremurele pentru a putea face predicţii cu precizie. ”Nu se poate estima, nu avem de unde să ştim când va fi următorul mare cutremur. Dumnezeu stie sau Vrancea stie când se va produce un cutremur. Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaşte, nu se pot face decât estimari foarte grosiere. Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde şti deocamdată", a declarat Ionescu." Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii ca să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zonă complexă din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur şi a timpului când se va produce. Ce spun cercetătorii în lucrările lor... sunt lucrări pe care e foarte bine că le scriu, pentru că arată un anumit stadiu al cercetării într-un domeniu. Dacă nu se face, nu există un progres”, a adăugat Ionescu. Acesta spune că în Vrancea se înregistrează în fiecare lună o medie de 15 cutremure mai mari de două grade pe scara Richter. Cel mai mare cutremur din acest an s-a produs în data de 8 februarie, în județul Buzău, la ora 17.08, și a avut o magnitudine de 5 grade pe Richter, seismul fiind resimțit și la București.

"În ultima perioadă s-au produs cutremure în această zonă (Vrancea n.r.) între 2 și 4 grade, dar și în alte părți, dar de magnitudine mică. Nu sunt semne de îngrijorare și nu are rost să ne alarmăm", Constantin Ionescu, director INFP

Gheorghe Mărmureanu crede că seismele mari în România urmează un ciclu care poate fi prevăzut

×
Subiecte în articol: gheorghe marmureanu cutremur