x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masa de prânz ne poate umple portofelul

Masa de prânz ne poate umple portofelul

de Irina Stoica    |    15 Iul 2016   •   14:45
Masa de prânz ne poate umple portofelul
Sursa foto: BONNINSTUDIO/Getty Images/iStockphoto

Planificarea unui buget şi eforturile de a respecta planul sunt bune metode de a vedea pe ce se duc banii şi de a face economii. Însă pentru cei care nu sunt învăţaţi să îşi administreze cu scrupulozitate finanţele, să monitorizeze fiecare cheltuială poate fi o experienţă sufocantă. Aşa că experţii recomandă o scurtătură eficientă: să începem să economisim pornind de la masa de prânz.

Prânzul e masa care pe aproape toţi angajaţii o „prind" la muncă. Iar majoritatea plasează o comandă la o firmă de catering sau se duc să mănânce la un restaurant sau la o cantină din apropiere. În România, oferta pentru masa de prânz care include ciorbă sau supă, felul doi şi o chiflă nu se prea întâmplă să scadă sub 15 lei. Alegerea multora se opreşte asupra unei shaorme sau a unei pizza, dar nici aşa nu scapă sub 10 lei. Prânzul îl costă pe un american în jur de 10 dolari, în medie. Suma scade până la 8,80 de dolari în Rio de Janeiro şi chiar până la 6,50 de dolari în Johannesburg, dar creşte simţitor în Londra, de exemplu, unde un angajat cheltuieşte, în medie, echivalentul a 19,60 de dolari pe un prânz, indică date publicate de BBC.

În Statele Unite, cine îşi prepară prânzul încă de acasă economiseşte, în medie, 6 dolari. Cu alte cuvinte, reduce cu mai bine de 50% cheltuiala zilnică pentru această masă. Asta înseamnă 1.500 de dolari economisiţi într-un an. „Dacă la prânz mâncaţi un sandviş, asiguraţi-vă că aveţi la îndemână, pe birou, diverse mici gustări, de la bucăţi de fructe la migdale sau alte seminţe, ca să nu suferiţi de foame pe parcursul zilei şi să nu fiţi tentaţi să comandaţi ceva", mai spune expertul financiar Lauren Lyons Cole.

Sfatul expertului financiar Lauren Lyons Cole: „Când preparaţi cina, faceţi o porţie în plus şi puneţi-o la pachet, în frigider, pentru prânzul de a doua zi".

×