x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Masuri" - Apa, oprita cu manuale

"Masuri" - Apa, oprita cu manuale

de Dorian Cobuz    |    11 Iul 2006   •   00:00

Manualul prefectului in caz de inundatii este principala masura luata de autoritatile romane pentru a ne proteja de furia naturii. Pentru masuri concrete mai trebuie sa asteptam ani la rand.

NEPUTINTA. Romania deasupra unei prapastii. Oamenii ministrului Sulfina Barbu nu stiu insa ce au de facut

Manualul prefectului in caz de inundatii este principala masura luata de autoritatile romane pentru a ne proteja de furia naturii. Pentru masuri concrete, mai trebuie sa asteptam ani de zile.

In comuna Arbore, apa a facut ravagii. Lipsa masurilor de protectie a populatiei s-a platit cu vieti. Si totusi, autoritatile stiau bine cu ce se vor confrunta.

CAUZE SI… CAUZE. Lucrarile de regularizare a paraului Clit se incheiasera cu doar un an in urma, dupa ce acesta fusese afectat de inundatiile din 2002. Consir SA Siret a executat lucrari in valoare de 1,8 milioane RON. "Aceste lucrari au fost proiectate conform normativelor romanesti la clasa de importanta IV, respectiv pentru un debit de calcul de 5 la suta", ne precizeaza in scris conducerea Directiei de Ape (DA) Siret. Emil Vamanu, seful DA Siret, a pus toata catastrofa pe seama cauzelor naturale. Si totusi, lucrarea de regularizare a paraului Clit nu s-a facut pentru ca acesta sa curga mai frumos si mai limpede. Ci pentru a proteja comunitatea locala. Acesta este principiul pentru care statul roman investeste sume colosale anual in lucrarile de regularizare. Un principiu pe care seful DA Siret nu-l stapaneste totusi.

Dar si alte cauze des invocate de autoritati pentru a explica efectele apelor; defrisarile si masa lemnoasa excedentara prezenta pe pantele muntoase sunt fenomene pe care autoritatile le-ar putea controla cu cheltuieli minime. Dupa evenimentele de anul trecut, catre "Apele Romane" au fost directionate fonduri uriase pentru refacerea infrastructurii de aparare, respectiv 124 de obiective de investitii, insumand mai mult de 1.300 de miliarde de lei vechi. Bani alocati doar pentru refacerea infrastructurii existente. Cu toate ca aceste lucrari si-au dovedit o eficienta indoielnica.

CINE RASPUNDE? In martie, Madalin Mihailovici, directorul Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR), facea declaratii publice categorice: "In momentul de fata, capacitatea de absorbtie a solului este zero". Specialistii din subordinea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) avertizau ca anul acesta riscurile de inundatii sunt mai mari chiar decat cele de anul trecut si indicau si principalul factor de risc: apele curgatoare de munte!!! Avertismentele acestora au fost confirmate cu victime nevinovate.

Tot acest tablou este lipsit insa de un element: responsabilitatea. Nimeni nu este responsabil sau macar luat la intrebari atunci cand lucrarile de regularizare se dovedesc inutile, iar alte masuri de prevenire a efectelor apelor nu sunt aplicate.

LUCRURI GENERALE. Judetul Suceava se incadreaza perfect in tabloul de risc descris in teorie de responsabilii ANAR si de aceea l-am intrebat pe prefectul Orest Onofrei daca anterior evenimentelor din Arbore au existat avertizari, sesizari si/sau propuneri concrete pentru adminstratia judeteana si locala. "Fiecare institutie are sarcinile ei", a reusit acesta sa precizeze dupa mai multe incercari. Destul de necunoscute si putin respectate. Garda de Mediu Suceava a reactionat abia dupa ce au murit 11 oameni. Prefectul insa isi aminteste despre instrumentul care i-a fost pus la indemana pentru lupta cu inundatiile: "Acel manual al prefectului… lucruri generale, dar utile".

STRATEGIE GOALA
Strategia nationala de lupta impotriva inundatiilor a fost elaborata la sfarsitul anului trecut de Ministerul Mediului condus de Sulfina Barbu (foto), dar singurele lucruri concrete pe care le regasim in acest document sunt principiile europene cu care ar trebui sa se lucreze de acum pentru a construi o Romanie mai putin expusa la evenimente de acest fel. In rest, nici o data concreta, masurile sunt doar enumerate, nu si responsabilitatile.
Comisia ministeriala pentru situatii de urgenta a elaborat un raport cu privire la evenimentele de anul trecut. In document sunt mentionate si masurile luate de MMGA pentru a ne proteja: elaborarea unor acte normative (fara efecte imediate, desi specialistii asteptau noi fenomene), manuale pentru prefecti si primari si lansarea programului pentru constituirea hartilor de risc (care vor fi elaborate in sapte ani).

ANCHETA
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a dispus ieri o ancheta in Arbore care sa stabileasca daca autoritatile locale au intervenit corespunzator la inundatiile produse in urma cu zece zile in comuna. "Vom verifica modul in care au gestionat situatia, de la momentul primirii avertizarii transmise de Prefectura, cum au prevenit si cum au intervenit", a spus Onofrei.
Jurnalul National v-a relatat cu cata indolenta primarul a tratat problemele facute de paraul Solca vreme de patru. Gheorghe Tiron ne-a mintit in fata ca lucrarile au fost facute, dar acestea s-au executat abia dupa interventia noastra.
×
Subiecte în articol: observator