x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medic legist-şef INML: „Raportul Hardy mai durează cel puţin patru săptămâni”. Profesorul Beliş nu exclude coma alcoolică

Medic legist-şef INML: „Raportul Hardy mai durează cel puţin patru săptămâni”. Profesorul Beliş nu exclude coma alcoolică

de Carmen Dragomir    |    27 Oct 2011   •   21:00
Medic legist-şef  INML: „Raportul Hardy mai durează cel puţin patru săptămâni”. Profesorul Beliş nu exclude coma alcoolică

Doctorul Salem Abdo, medic legist-sef INML a confirmat pentru Jurnalul National ca raportul de autopsie in cazul baschetbalistului mort la Giurgiu nu este gata nici pe departe. Acesta intareste declaratiile procurorului general, Laura Codruta Kovesi, care a declarat in urma cu putine zile ca nu s-au primit oficial din partea medicilor legisti informatii privind alcoolemia pe care a avut-o Hardy Chauncey la momentul agresiunii care a dus la decesul sau.

'Raportul nu s-a finalizat, s-au prelevat multe probe de laborator datorita sensibilitatii cazului, procesul lor tehnologic dureaza foarte mult, se preleveaza lame de coloratie care trebuie sa stea un anumit timp, probe toxicologice, probe serologice, dureaza cel putin sase- sapte saptamani cu totul pentru a avea aceste rezultate, foarte importante in economia cazului. Au trecut trei, mai dureaza patru saptamani pana ca aceste rezultate sa ajunga la medicul legist care le-a solicitat ca sa le coroboreze cu ce a constatat el la autopsie. Abia atunci el poate da rezultatele finale competente si riguros stiintifice. Concluziile preliminare la care va referiti sunt puse de medicul legist, dupa autopsie, pe baza constatarilor macroscopice, la ochiul liber. Medicul poate emite niste concluzii, dar ele nu sunt definitive si riguroase', a declarat doctorul Salem Abdo, medic legist-sef INML.

In ultimele cateva zile presa a speculat gradul de alcooldemie al baschetbalistului din noaptea fatidica, invocand informati pe surse. Astfel, s-a vorbit despre o concentratie de 0,75 la mie alcool in sange la testele facute la Spitalul ,,Bagdasar Arseni" din Capitala, cu cinci ore inainte ca medicii sa declare decesul lui Hardy. S-a vehiculat apoi informatia potrivit careia testele facute la autopsie au aratat o alcoolemie de 0,63 la mie. Pe baza acestor cifre, dupa o grila de calcul retroactiv, s-a pus pe tapet o alcolemie de 2 la mie la care au ajuns 'specialistii IML', ceea ce inseamna o stare foarte avansata de ebrietate. 'Asta este o estimare pe genunchi. Nu avem decat rezultatul analizei in sine, nimeni de la IML nu a emis o alta varianta. Acest calcul este o chestiune matematica, nu una medicala, nu pot sa dau o cifra plecand de la autopsie. Sunt multe variabile la mijloc: trebuie ca organul de cercetare sa-mi spuna variantele stabilite in urma anchetei, ce a consumat, ce a mancat, ce a baut, la ce intervale, sunt niste amanunte foarte importante la care eu, ca medic legist ma raportez. Apoi, depinde de ficatul omului cat de repede se elimina alcoolul din organism. La unii dureaza mai mult, la altii mai putin', a precizat dr Salem Abdo, legist-sef INML. Ultima informatie vehiculata pe surse de presa a anuntat o alcoolemie de 0,6 la mie, stabilita dupa autopsie. La aceasta alcoolemie se ajunge si dupa ce o persoana bea o sticla de bere. Presupunand aceasta informatie exacta, alcoolemia pe care o avea Hardy in momentul producerii incidentului trebuie calculata, pornind de la aceasta cifra, cu o medie de eliminare a alcoolului de 0,15 la mie pe ora, in functie de metabolismul ficatului sau si de restul mancarurilor sau lichidelor consumate in acel interval.

Profesorul Vladimir Belis, fost director IML, a declarat pentru Jurnalul National ca, teoretic, daca aceste date sunt reale, (nr- alcoolemie de 0, 75/mie la Spitalul Bagtazar si alcoolemie de 0,63/mie, constatata la autopsie), 'este posibil ca Hardy sa fi avut o alcoolemie de 2 la mie in momentul incidentului. Dar, este o parere neverificata stiintific, fara a avea toate datele, fara a sti exact cate ore au trecut de la incident pana la primul test de alcoolemie sau intervalul de la deces la autopsie. Cred insa ca alcoolemia de 2 la mie se apropie de adevar. Din experienta mea, da, ar fi posibil. Alcoolul sufera un proces de metabolizare in organism, aceasta rata este in general de 0,15 pe ora. Daca facem socoteala, in mare ajungem cam acolo', a explicat profesorul Vladimir Belis.O alcoolemie de 2 la mie este o alcoolemie foarte avansata, insa coma alcoolica intervine cam dupa 3 la mie, a precizat medicul legist. ' La 2 la mie alcoolemie esti incoerent, miscarile sunt lipsite de orientare, dar nu e coma. Mai este insa un aspect foarte important de retinut, exista o mare variatie individuala: atunci cand persoana este obisnuita cu alcoolul se poate intampla ca la o asemenea concentratie de alcool in sange starea de ebrietate sa fie foarte putin aparenta, in timp ce in cazul unei persoane neobisnuite cu alcoolul, o asemenea stare de ebrietate sa duca spre coma. Apoi, cineva care nu a consumat alcool si primeste o lovitura, stie sa faca niste miscari de reechilibrare. O lovitura la o stare de ebrietate avansata are consecinte foarte grave, omul nu mai poate sa raspunda si sa-si pastreze echilibrul, de aceea impactul este cu mult mai puternic, a explicat profesorul Belis.

Baschetbalistul american Chauncey Hardy, care juca la echipa CSS Giurgiu, a decedat in 9 octombrie. Scandalul in urma caruia Chauncey Hardy a murit a izbucnit in noaptea 9 octombrie, in jurul orei 3.30, in clubul Emotione din Giurgiu, dupa ce baschetbalistul american, in varsta de 23 de ani, ar fi vrut sa danseze cu niste tinere. Principala ipoteza este ca a fost lovit cu pumnul in fata de Ionut Adrian Tanasoaia, singurul arestat, si s-a izbit cu capul de pardoseala. Hardy a fost dus initial la Spitalul Judetean din Giurgiu, de unde a fost transferat, patru ore mai tarziu, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Capitala, unde a si murit in urma unei interventii chirurgicale.

×
Subiecte în articol: chauncey hardy hardy alcoolemie hardy