Noua listă de medicamente care a intrat în vigoare la 15 iulie le dă bătăi de cap farmaciştilor. Aceştia se confruntă cu probleme în momentul eliberării reţetelor, deoarece listele de medicamente au fost întocmite greşit şi din această cauză în multe farmacii nu s-a reuşit implementarea noilor softuri.
Noua listă de medicamente care a intrat în vigoare la 15 iulie le dă bătăi de cap farmaciştilor. Aceştia se confruntă cu probleme în momentul eliberării reţetelor, deoarece listele de medicamente au fost întocmite greşit şi din această cauză în multe farmacii nu s-a reuşit implementarea noilor softuri. "Ne vin liste greşite, iar erorile sînt descoperite abia cînd eliberezi pacientului reţeta", a declarat vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Elena Clara Popescu. Explicaţia pentru această problemă ne-o oferă tot reprezentantul Colegiului Farmaciştilor: "Şi în acest an, ca şi în anii trecuţi, toate schimbările s-au făcut în trei zile. Azi se aleg medicamentele pentru listă, mîine sînt publicate, iar poimîine lista e în Monitorul Oficial. Iar farmaciştii ar fi trebuit deja să înceapă să elibereze reţete după noua listă."
Noua listă de medicamente cuprinde peste 800 de substanţe active, ceea ce înseamnă 2.106 medicamente. Prin comparaţie cu lista veche, au fost introduse 5 medicamente noi pentru insuficienţa cardiacă, 5 pentru hepatita cronică, 9 medicamente noi pentru ciroza hepatică şi 9 pentru bolile oncologice. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a subliniat că în noua listă au fost incluse medicamente de ultimă generaţie, care vor scurta durata tratamentului şi vor duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor.
NEMULŢUMIRE. Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor şi-a mai exprimat nemulţumirea că o parte din medicamentele de pe lista produselor compensate 90% a fost mutată pe cea de 50% şi invers. "Noi eliberăm reţete de la 15 iulie după noul program, iar uneori bolnavul se trezeşte că trebuie să plătească mai mult pentru un medicament despre care el ştia că este compensat 90%. Din punctul meu de vedere nu există o justificare pentru aceste modificări", a adăugat Clara Popescu.
PROTOCOALE. Conform reprezentantului Colegiului Farmaciştilor, introducerea protocoalelor terapeutice de prescriere şi a codurilor de restricţie este de bun augur. Protocoalele vor impune prescrierea limitată de medicamente, adică un medicament va fi compensat numai pentru afecţiunile în care s-a dovedit ştiinţific că este eficient. "Aceste protocoale vor afecta în bine bugetul pentru că se vor elimina medicamentele care nu sînt eficiente. Protocoalele şi codul ar fi trebuit introduse de mai bine de zece ani", a menţionat Popescu.
Citește pe Antena3.ro